Hlavní obsah

Společné hlídky směřují lidi ke kinosálům. Děti dostávají za odměnu malé dárky

Malé děti mohou na letošním, 58. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech získat neocenitelné zkušenosti. A navíc i malý dárek. Když totiž potkají při courání ulicemi festivalového města společnou hlídku policistů a strážníků, mohou si vyzkoušet, jaké to je, když se ztratí. Tedy co musí vědět, aby se co nejdříve vrátily k rodičům.

Společné hlídky pomáhají v Karlových Varech návštěvníkům festivaluVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

„Tak jakpak se jmenuješ?“ ptala se žena v uniformě městských strážníků dvou malých dětí na stanovišti společné hlídky na Divadelním náměstí. Kluci se začali otáčet na svou babičku a dědečka, kteří je doprovázeli. „Já tady nejsem,“ reagovala babička Helena.

„No tak řekni, jak se jmenuješ?“ vyzvala vnoučky. „Oliver,“ dostal po chvíli váhání potichu ze sebe první z nich. Oba klučíci, tedy i Mikuláš, si dokázali také vzpomenout, v jakém městě bydlí. Už ale nevěděli, v jaké ulici bydlí. „Ono to žádnou ulici nemá, jen číslo popisné,“ hlásil odvedle dědeček Martin.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Babička Helenka s dědou Martinem se přišli s vnoučaty Oliverem a Mikulášem zeptat společné policejní hlídky se strážníky na možnosti občerstvení v centru Karlových Varů

A protože v okolí domova nestojí ani žádná výjimečná budova, například železniční stanice nebo škola, na kterou se žena v uniformě také vyptávala, byl konec improvizovaného výslechu. Chlapci byli pochváleni a každý z nich dostal malé dárky. „Máme pro děti připravená například pexesa, pravítka, rozvrhy hodin, omalovánky, klíčenky na krk nebo držáky na mobil,“ prozradila mluvčí karlovarské městské policie Nikola Záhorová.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Společná hlídka na Divadelním náměstí v centru Karlových Varů

„Bylo to rozhodně poučné pro vnoučata,“ komentovala setkání se společnou hlídkou babička Helenka, která jako učitelka spolupracuje s policií v rámci zaměstnání pravidelně. „Já mám také zkušenosti s policií, protože jsem našel dvacet pět tisíc korun a šel jsem je odevzdat,“ hlásil dědeček, aby nezůstal stranou.

Společná hlídka slouží návštěvníkům festivalu jako pomocníci zorientovat se ve městě. „Ptají se hlavně na kinosály nebo i na parkoviště,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Jan Bílek. „Již také provedli deset dechových zkoušek, o které požádali sami řidiči, aby se přesvědčili, že už mohou zase řídit,“ popisoval mluvčí.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Pro pejsky má hlídka připravenou misku s pitnou vodou

Alespoň jeden ze členů hlídky umí anglicky, popřípadě ovládá i další světové jazyky. „Již se nás dotazovali lidé, kteří přicestovali například z Ázerbájdžánu nebo Jižní Koreje,“ prozradil Bílek. Hlídka ale pamatuje i na domácí mazlíčky na vodítku, pro které má připravenou misku s pitnou vodou. Dopoledne je k dispozici na Masarykově třídě, po obědě u Thermalu a odpoledne na Divadelním náměstí.

Rakovinu zažil ve filmu i v životě. Bartoška se stal patronem nové onkologické ambulance v karlovarské nemocnici

MFF KV

Výběr článků

Načítám