Hlavní obsah

Režisér Soderbergh ve Varech: Kdyby tohle udělal mému filmu někdo jiný, nechal bych ho zavřít

Americký režisér Steven Soderbergh dorazil na 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvést svůj nově sestříhaný snímek Mr. Kneff, který vychází z jeho dřívějšího filmu Kafka z 90. let. Novinkám oscarový režisér přiznal, že film prošel tak radikální proměnou, že by za ni kohokoliv jiného nechal poslat do vězení. Věří ale, že oproti původní předloze, která se ve Varech dočká také uvedení, je Mr. Kneff mnohem zábavnější.

Steven SoderberghVideo: Novinky

Článek

Soderbergh poskytl Novinkám rozhovor v neděli krátce předtím, než uvedl ve Velkém sálu hotelu Thermal svůj nový film Mr. Kneff, jež je dle režisérových slov radikálně sestříhanou verzí jeho filmu Kafka z roku 1991.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Americký režisér Steven Soderbergh uvedl 30. června 2024 na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech film Mr. Kneff.

Co vás na Kafkovi tolik fascinuje, že jste se rozhodl nad ním strávit tolik času?

Kafka předvídal věci, které se teprve stanou. Jako televizní moderátor počasí, který vám řekne s jistotou, co přijde. Ale ne za týden, ale za deset let. To je na něm fascinující. Pochopil ten nástup stahujících se mračen a dokázal to zformulovat ve své tvorbě takovým způsobem jako nikdo před ním.

Viggo Mortensen: Karlovy Vary? Je to dechberoucí festival

Na kus řeči

Myslím si, že to je na něm fascinující. Je ideálním příkladem umělce, který má plnit funkci výstražného systému varujícím společnost před tím, co přijde. Proto o něm stále mluvíme, protože stále žijeme v tom, co on popisoval.

Co mohou od nového filmu diváci očekávat? Jak velký zásah jste do původního filmu udělal?

Je to velice odlišný film. Myslím si, že kdyby to mému filmu udělal kdokoliv jiný, tak už by byl ve vězení. Co se s tím filmem udělalo, je tak radikální a šílené, že kdybych to nedělal já, tak už bych měl právníka a snažil bych se zabránit tomu, aby ho někdo viděl.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Americký režisér Steven Soderbergh a diváci ve Velkém sále hotelu Thermal

Snažil jsem se mít od filmu odstup. Zůstat jeho fanouškem, ale uznat místa, která bylo potřeba opravit. Je to velice zvláštní film, protože je to němý film s řečí a hudbou, takže je ještě míň komerční než původní snímek, ale myslím si, že je zábavnější. Takže to byl asi ve výsledku důvod. Měl jsem pocit, že původní film měl být zábavnější.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

Theodora Remundová: Ivuško, děkuju ti!

MFF KV

PRVNÍ DOJMY: Život k sežrání. Film, při jehož sledování možná dostanete hlad

MFF KV

Výběr článků

Načítám