Hlavní obsah

Režisér Oleh Sencov: Z Varů se vracím na frontu

Z první válečné linie na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, to je nynější cesta Oleha Sencova. Ukrajinský režisér tam představil svůj nový snímek Real, syrový dokument zachycující válku. On v ní bojuje už více než dva roky, jako poručík. Osobní boj s režimem Vladimira Putina vede ale již mnohem déle.

Oleh Senvoc Video: Oleh Sencov

Článek

Rozhovor vznikl v neděli odpoledne, krátce před jeho setkáním s českým prezidentem Petrem Pavlem. Vedle Novinek.cz na něm byli jen zahraniční novináři.

Pane Sencove, vítejte na festivalu. Jakou formu má váš pobyt?

Jsem tu na vojenské dovolené. A musím říci, že je to tu lepší než na frontě. Jak bych se tady, u vás, mohl tedy cítit špatně? Jsem navíc filmař, vypravěč příběhů. Do Varů jsem jeden přivezl.

Omlouvám se, ale vedle něj musíme probrat i to, co se na Ukrajině děje, válku. Jak to tam nyní vypadá?

Situace je velmi těžká. Válka trvá déle, než kdokoli čekal. Přitom od začátku bylo jasné, že Rusko chce Ukrajinu, Ukrajince zcela zničit. Z těchto důvodů budeme bojovat až do konce. Nic jiného nám nezbývá.

Situace je nepřenosná na ty, kteří žijí v míru. Jak by podle vás mohl konflikt skončit?

Tohle neví nikdo… Ale doufáme, samozřejmě, že válka skončí naším vítězstvím.

Dalo se jí ale předejít tím, kdyby Ukrajina v minulosti více jednala se separatisty?

Nebylo možné se té válce vyhnout. Ostatně začala už v roce 2014, kdy se Ukrajina rozhodla jít demokratickou cestou. To Vladimir Putin nedokázal přijmout. Měl oprávněný pocit, že ztrácí nad naší zemí kontrolu. Už někdy v tu dobu se o válce rozhodlo.

Pojďme k vašemu dokumentu Real, jejž je možné na MFF KV zhlédnout. Vznikal poměrně dlouho. Proč?

Materiál vznikl asi před rokem. Stalo se tak omylem, během protiofenzivy, která bohužel nebyla tak úspěšná, jak bychom si přáli. Já, moji lidé, jsme se účastnili útoku, během něhož došlo ke zničení bojového vozidla pěchoty nepřátelským dělostřelectvem. Já jsem se pak snažil zorganizovat evakuaci části své jednotky. Přitom jsem omylem zapnul kameru. Akce se jmenovala Real, stejně jako film. Uvidíte v něm válku takovou, jaká je, jaká byla. V tu dobu jsme neměli dostatek munice a ruská palba byla prakticky nepřetržitá.

Snímek trvá hodinu a půl. Je to náhoda?

Jak v čem. Kamera je obvykle schopná udělat záznam, jenž je 1,5 hodiny dlouhý. Pak se vám vybije baterie. Což se i stalo. Já sám jsem posléze záznam našel až za půl roku. Čekal na mě šest měsíců. Původně jsem ho chtěl smazat, ale předtím jsem ho ukázal svému producentovi. Tomu se líbil. Pustil ho kamarádům. Tam padlo rozhodnutí, že ze záznamu vznikne pro mě velmi emotivní film. Několik mých vojáků tam zůstalo, včetně hodně, hodně blízkého přítele.

Jak hladce mu dali souhlas vaši „nadřízení“? Tedy velení ukrajinské armády?

Ve snímku nejsou žádná vojenská tajemství. Všechny informace, které zachycuje, jsou dostupné i v otevřených zdrojích. Tím zároveň neříkám, že se ke snímku vedení ukrajinské armády nevyjadřovalo. Žádné problémy ovšem nedělalo.

Válka trvá více než dva roky. Ukrajina získává další a další zbraně. Jenže lidí, kteří by mohli odejít do boje, ubývá. Podporujete snahy – mimo jiné Německa, Polska, případně České republiky – vrátit Ukrajince, kteří odešli z vlasti, domů? Aby mohli jít bojovat?

Budu mluvit sám za sebe. Myslím si, že každý Ukrajinec, muž, má povinnost chránit svou zemi, rodinu se zbraní v rukách. Agresor, který nás napadl, je má také a přišel nás zabít. Já si tohle uvědomuju, proto jsem ve válce… Na druhou stranu chápu, že jsou muži, kteří bojovat nemohou, boj odmítají, mají strach, jiné důvody, proč nechtějí narukovat. Za mě nemůžete někoho nutit, aby vstoupil do armády. Nepomohlo by to nikomu. Nátlak zkrátka nefunguje.

Jaké má podle vás řešení, že Ukrajině mohou „dojít“ vojáci?

Ukrajina musí lidi motivovat k tomu, aby se vrátili. Věděli, proč a zač bojují. Jinak to fungovat nebude.

Jakou máte vůbec sám nyní hodnost v armádě?

Jsem poručík. Až odjedu z Varů, vrátím se na frontu.

Oleh Sencov a Petr PavelVideo: Novinky

Vy sám jste se do konfliktu s Putinovým režimem dostal ještě před válkou. Byl jste odsouzen na dvacet let vojenským soudem 25. srpna 2015 v jihoruském Rostově na Donu. Západ před Putinovým režimem varujete dlouhodobě. Pochopil to?

Nevím. Ale je pravda, že pro mě je válka s Putinem ryze osobní. Je čisté zlo. Je krutý, chce mít věci pod kontrolou. Má vlastní vizi toho, jak má svět fungovat. Je připraven udělat cokoli, aby jí dosáhl. Kolem sebe má lidi, kteří to mají stejně. I kdyby padl, oni zůstanou u moci. Mašinerie jede naplno, i běžní Rusové jí dlouhé roky věří.

Nenávist, propaganda je tam v každém médiu, v každém filmu, v běžném životě, v umění, na každém kroku. Tenhle případ už z minulosti známe. Ten člověk se jmenoval Adolf Hitler… Tohle vše jsem ostatně říkal už po svém propuštění z vězení (v září 2019, pozn. red). Následně jsem měl turné po Evropě, po světě. Věděl jsem, že bude válka, říkala jsem to, ale nikdo mě moc neposlouchal. Říkali mi, že jsem moc radikální, a to dokonce mí krajané na Ukrajině. Říkali o mně, o mně podobných lidech, že jsme idioti. Nevěřili tomu, že Putin Ukrajinu napadne.

Ve vašem novém snímku se řeší nedostatek munice pro ukrajinskou armádu. Je to stále problém?

Myslím si, že větší problém je, že nemáme možnost dokonalé vzdušné obrany. Musíme se umět bránit proti ruským útokům ze vzduchu. Bez dostatku zbraní Ukrajina padne.

Jste umělec. Jste voják. Asi je to otázka za hranou, naivní, ale máte-li možnost Rusa zastřelit, nebo zajmout, co uděláte?

Popíšu vám konkrétní případ, jednu naši akci. Věděli jsme, že máme před sebou šest Rusů, že je můžeme buď zastřelit, anebo zajmout. Rozhodli jsme se je zadržet. V tu chvíli byli trochu dezorientovaní. Delší dobu byli odříznuti od ruského zásobování, ztratili kontakt s velením. A víte, co mi řekli téměř okamžitě?

Ne.

Ptali se mě, co s nimi bude. Řekl jsem jim, že jsou teroristi, okupanti, že půjdou do vězení. Moc se divili. Oni vůbec nechápali, že jejich vpád na Ukrajinu je špatný. Záznam z jejich výslechu jsem sdílel na svých facebookových stránkách. Každý se na něj může podívat.

Někdy musíte také zabíjet, je to válka.

Jsem voják, velitel. Potkám-li ruského vojáka se zbraní v rukou, stojí-li proti mně, zastřelím ho. Jinak by zastřelil on mě. Tohle je válka, skutečná válka. Každý z nás ji viděl ve filmech mnohokrát. Jenže tyhle záběry neodrážejí vůbec realitu. V první linii, na frontě to vypadá jinak. Vypadá to jako v mém Realu. Nekonečné záběry, zdánlivě se tam nic neděje, jenže vás kdosi neznámý ostřeluje a chce vás zabít.

Co když Ukrajina padne?

Putin, jeho lidé půjdou dál. Bojíte se ho oprávněně, stejně jako lidé v Pobaltí, Poláci. Ten plán je jasně viditelný: obnovit původní sféru vlivu.

Prezident Pavel se ve Varech setkal se Sencovem, pak s manželkou vyrazil na Mord

MFF KV

FOTO: Janžurka v divadle, bojovník Sencov s prezidentem. Vary nabírají na síle

MFF KV

Výběr článků

Načítám