Hlavní obsah

Režisér Havelka o Zahradníkově roku: U Dáši jsem dal na svou intuici a vyšlo to

Snímek Zahradníkův rok patří u diváků mezi ty nejžádanější letošního karlovarského filmového festivalu. Děj vycházející ze skutečné kauzy sleduje soukromého zahradníka, jak se snaží čelit až nesnesitelnému nátlaku souseda, jenž chce získat jeho majetek. Hlavních rolí se ujal Oldřich Kaiser a jeho manželka, písničkářka Dáša Vokatá, kteří ve Varech film představili společně s režisérem Jiřím Havelkou. Ten Novinkám přiblížil, jak do filmu manželku známého komika, jež je neherečka, dostal.

Na filmovém festivalu v Karlových Varech režisér Jiří Havelka představil svůj film Zahradníkův rokVideo: Novinky

Článek

„Dáša se tam dostala tak, že skutečně četla scénář jako první a bavil jsem se s ní po telefonu, než jsem se dostal k Oldovi. Byla to intuice, zeptat se jí, jestli by v tom nechtěla účinkovat. Znali jsme se jen po telefonu a ta intuice vyšla,“ zmínil režisér Havelka s tím, že Vokatá svému manželovi roli prakticky nařídila.

„Dáša mi prvně řekla, že je to blbost, ale nakonec souhlasila,“ doplnil režisér, který je podepsán také pod snímky Vlastníci či Mimořádná událost. Podle něj však Vokatá nakonec zvládla většinu svých scén na první záběr.

Foto: Novinky

Na filmovém festivalu v Karlových Varech představili film Zahradníkův rok také Oldřich Kaiser a jeho manželka Dáša Vokatá

Natáčení probíhalo po celý rok, vždy dva až tři dny v měsíci, kdy jednotlivá roční období jsou v Zahradníkově roku uvedena citacemi ze stejnojmenného románu Karla Čapka. Zajímavostí také je, že zatímco Vokatá má v celém filmu alespoň pár vět, Kaiser jej celý promlčí.

Jiří Havelka: Dáša Oldovi Zahradníkův rok prakticky nařídila

MFF KV

„Projekt trval hodně dlouho, nějak mi přišlo, že si budou vzájemně kotvou a nestane se nic hrozného,“ zmínil s tím, že právě manželka dokázala známého komika „držet při životě“ během jeho zdravotních komplikací, které před několika lety prodělal.

Vokatá chce příští film jen s Havelkou

Film Zahradníkův rok, který se v rámci karlovarského filmového festivalu dočkal zvláštního uvedení, ve Varech představili kromě režiséra i oba hlavní představitelé, kteří se sešli v Domě ČT na Divadelním náměstí.

Vokatá přiznala, že Havelkův scénář přečetla okamžitě. „Olda je líný číst scénáře, ale já jsem ho přečetla jedním tahem a říkala jsem mu, že to musí vzít,“ řekla. Podle ní pomohlo i to, že scénář, který neobsahuje téměř žádné repliky, měl minimum stránek.

Zmínila také, že už se svým manželem dostali nabídku na další společné natáčení. „Ten scénář jsem roztrhala, protože byl hrozně stupidní, ale byl tam i dovětek, že obsadíme i vaši paní,“ dodala s tím, že před kameru ji znovu dostane jedině režisér Havelka.

Foto: Petr Horník, Novinky

Zahradníkův rok uvedli tvůrci v Karlovarském městském divadle

Stejně jako režisér také ona zmínila, že z natáčení vzniklo mnoho vtipných scén, které se do výsledného filmu nedostaly. Havelka na dotaz, zda budou mít někdy v budoucnu diváci možnost vidět největší perly z natáčení, zmínil, že to bude záviset na producentech.

„Řekli si o nějaké nepoužité záběry, je jich tam opravdu velké množství. Natočili jsme tam i klipy kapele Oldáš (duo Oldřicha Kaisera a Dáši Vokaté - pozn. red.), ale jestli s tím bude něco dál, to nevím,“ řekl.

Přál by si také, aby diváci z kin po zhlédnutí filmu odcházeli se silnými pocity a s tím, doporučit jej dalším lidem. „Vždy si přeji, ať už v divadle, nebo ve filmu, aby se s divákem něco dělo, něco cítil vevnitř, s něčím třeba nesouhlasil, iritovalo ho to, dojímalo,“ dodal Havelka.

Zahradníkův rok vznikl na motivy skutečného případu Reného Mandyse z Dolní Olešnice na Trutnovsku, který čelil teroru souseda a majitele místního zámku, ruského podnikatele Alexeje Zacharova. Tuzemská kina film budou promítat od 18. července.

Vedle Oldřicha Kaisera a Dáši Vokaté v něm hrají i Alena Mihulová, Michal Isteník, Štěpán Kozub, Tomáš Jeřábek či Petr Lněnička.

Jiří Havelka oplývá odvahou, řekl Karel Och a uvedl jeho film Zahradníkův rok

MFF KV

Výběr článků

Načítám