Hlavní obsah

Remundová mamince říká Ivuško od dětství. Při natáčení Janžurky si režii držela pevně v rukou

Svou premiéru si na karlovarském filmovém festivalu odbyl nový dokument Janžurka, který poskytuje pohled do života přední české herečky Ivy Janžurové. Zpověď je to o to osobnější, jelikož režie dokumentu se ujala její dcera Theodora Remundová. Zkušená filmařka zmínila, že práce s vlastní maminkou ji dokázala v lecčem rozhodit, v roli režisérky se ale nenechala ovlivnit. Přiznala také, že „Ivuško“ herečce říkají už od dětství.

Dcera legendární herečky Ivy Janžurové Theodora Remundová uvedla na filmovém festivalu v Karlových Varech autobiografický snímek JanžurkaVideo: Novinky

Článek

„Vnímám to jako úspěch, protože na to diváci hezky reagovali. Kdo by vám ale také na premiéře říkal, že je to blbé,“ smála se Theodora Remundová po nedělním uvedení dokumentu Janžurka v karlovarském Městském divadle.

„Přišla ale za mnou paní, která mi potvrdila, že film přenáší něco z osobnosti mé mámy. A to je to, co je důležité, proč jsem ten film dělala,“ dodala s tím, že sama je s výslednou podobou snímku spokojená.

Během promítání filmu mohlo mnohé diváky překvapit, že svou vlastní maminku oslovuje Remundová jako „Ivuška“. Pro Novinky režisérka přiznala, že toto oslovení je pro ni nejpřirozenější.

„Myslím, že jsme jí jménem říkaly už od dětství, ale i ‚mámo‘, ‚maminko‘. Teď v dospělosti už spíš používáme jenom to Ivuško,“ uvedla.

Theodora Remundová: Ivuško, děkuju ti!

MFF KV

„Protože ale ne každý může vědět, že jsem její dcera, tak jsme to museli do filmu dostat. Proto v jedné z úvodních scén říkám ‚Ahoj mámo‘. Je to věc, která mi doteď nezní úplně organicky, ale běžný divák to nezaregistruje. Správně by bylo oslovení ‚Ahoj Ivuško‘. Z toho by ale zase nevyplynul náš rodinný vztah,“ doplnila Remundová.

Ivuška měla tendenci občas režírovat

Právě režírovaní vlastní maminky bylo pro ni na celé přípravě dokumentu nejnáročnější. „I když už člověk tu profesi ovládá, tak v takovéto situaci se vám jakoby z vnitra vzedmuly různé věci, nedá se to úplně pojmenovat, které vás trochu rozhazují,“ vysvětlila Remundová.

„Ivuška mi také říkala, že se chovám divně, že jsem si snad vzala nějaké léky na nervy nebo nějakou drogu. Vycítila z mého chování, že to není zcela přirozené,“ přiznala režisérka.

Trailer k filmu JanžurkaVideo: CinemArt

Přesto si ale režii filmu dokázala pevně držet v rukou, i když se jí slavná maminka, jejíž herecká kariéra pokrývá už sedm dekád, přirozeně snažila do práce mluvit.

„Měla tendenci občas něco režírovat, ale v tom jsem natolik sebevědomá, že se nenechám úplně ovlivňovat. Na place to nemůže být, tam musí být režisér jasný,“ potvrdila Remundová.

Portrét slavné herečky a ikony českého filmu Ivy Janžurové, dokument Janžurka, mohou diváci vidět v rámci 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, a to ještě v pátek. Do kin poputuje koncem letošního září.

FOTO: Janžurka v divadle, bojovník Sencov s prezidentem. Vary nabírají na síle

MFF KV

Výběr článků

Načítám