Hlavní obsah

Reakce karlovarských diváků na film Vlny dohnala Vodochodského k slzám

Po slavnostní premiéře snímku Vlny na karlovarském filmovém festivalu odměnili diváci jeho tvůrce až desetiminutovým potleskem. Představitel hlavní role Vojtěch Vodochodský v rozhovoru Novinkám přiznal, že ho reakce prvních diváků dohnala k slzám. Stejně jako režisér filmu Jiří Mádl i on doufá, že film, který do distribuce vstoupí v polovině srpna a patří k hlavním hitům letošního 58. ročníku festivalu, rozhýbe česká kina.

Vojtěch Vodochodský ve filmu VlnyVideo: Novinky

Článek

„Ta role mi přinesla strašně moc. Vůbec nevím, jak mám shrnout všechny vrstvy emocí, co kolem filmu prožívám, a prožívají je snad i diváci,“ popsal Vodochodský vlastní dojmy z nového česko-slovenského snímku Vlny, který natočil Jiří Mádl.

Film si po pondělní premiéře vysloužil od diváků v zaplněném velkém sálu hotelu Thermal až desetiminutový potlesk ve stoje.

Film Vlny rozbouřil festivalovou hladinu

MFF KV

„Že se to takhle moc povede a že ta odezva diváků bude až tak autentická, rychlá a budou tak dlouho tleskat ve stoje, to mě opravdu zasáhlo. Dlouho jsem plakal a ještě budu,“ dodal s tím, že před premiérou předpokládal, že Vlny zaujmou spíše úzkou skupinu lidí. „Teď jsem si uvědomil, že film dokáže oslovit každého,“ dodal.

Vlny skrze postavu technika, kterého Vodochodský hraje, sleduje příběh členů redakce mezinárodního života Československého rozhlasu, kteří se postavili proti začínající invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Foto: Novinky

Vojtěch Vodochodský v Karlových Varech společně s tvůrci představil snímek Vlny

Oproti většině ostatních herců však Vodochodský hraje ve filmu postavu, která nevycházela ze skutečné dobové předlohy. „Je to řadový kluk, metafora hrdinů československého rozhlasu a techniků. S Jirkou Mádlem jsme hledali drobné nuance té postavy a nechal jsem se vést scénářem,“ uvedl.

Stanislav Majer: Jsem snílek. To Milan Weiner nebyl

MFF KV

„Bál jsem se, jestli to nejsem až moc já a jestli tam je i postava. Teď pro mě největší poklona byla, když mi můj herecký kolega řekl, že měl pocit, že nekouká na mě, ale na postavu,“ doplnil s tím, že si pochvalu za svou roli vysloužil například od herců Jana Nedbala nebo Vandy Chaloupkové.

Své přátele na film nedostal

Na film by 29letý herec pozval nejen své vrstevníky, kteří s dobovým tématem už nemají podobnou zkušenost jako starší generace. „Myslím si, že by se na to lidé neměli koukat jako na naučný film, a neměli by se bát, že půjdou do kina na nějakou historii,“ zmínil.

Jiří Mádl: Své hatery dávno znám

MFF KV

Stejně jako režisér Jiří Mádl i on doufá, že Vlny vedle karlovarského festivalu rozhýbají i česká kina. „Je to dynamický film, špionážní thriller a to, že je zasazen do historického kontextu a do hrdinských příběhů československého rozhlasu, je příjemný bonus,“ dodal k filmu Vodochodský.

Ten se také nevyhnul otázce, s jakými filmy nejraději tráví čas na karlovarském filmovém festivalu. „Filmy si nevybírám podle žánrů, ale podle jmen a režisérů. Baví mě například Jorgos Lanthimos (řecký režisér – pozn. red.), a kdo ví, co to je za žánr. Je to občas komedie, občas drama a tragédie, prostě směs všeho,“ přiblížil herec své filmové tipy.

Trailer VlnyVideo: Bontonfilm

„Někdy jdu do kina naslepo, ale musím říct, že přestože mám akreditaci, tak jsem se nedostal skoro na žádný film, protože jsou vyprodané, a zaplať pánbůh za to,“ přiznal Vodochodský s tím, že kvůli obrovskému zájmu diváků nestihl pozvat do kina ani své nejbližší přátele.

„Vlny byly hned vyprodané. Kdybych tady měl rodiče, tak by se také nemohli podívat, protože lístky nejsou,“ dodal s tím, že ho však velký zájem diváků nesmírně těší.

V hlavních rolích se vedle Vodochodského ve filmu Vlny představí Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Martin Hofmann, Petr Lněnička, Vojtěch Kotek či Tomáš Maštalír. Do kin film vstoupí 15. srpna.

PRVNÍ DOJMY: Jiří Mádl si znamenitými Vlnami napravuje reputaci

MFF KV

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

Jiří Mádl: Své hatery dávno znám

MFF KV

Na Vlnách. S buřty a vínem, s Mádlem, Kotkem a padajícím Majerem

Film

Výběr článků

Načítám