Hlavní obsah

Ramba při představení filmu Zápisník alkoholičky oslavila ve Varech i narozeniny

Představení nového filmu Zápisník alkoholičky režiséra Dana Svátka na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary si mohla herečka Tereza Ramba, jež ztvárnila hlavní roli, spojit s oslavou narozenin. Pro čerstvou pětatřicátnici si herečtí kolegové, kteří na její filmový výkon nešetří chválou, přichystali i dort.

KVIFF: Představení filmu Zápisník alkoholičky ve VarechVideo: Novinky

Článek

Novinkám Ramba popsala, že film sledující rozvoj alkoholismu u žen, který do kin zamíří už 11. července, není jen o alkoholu. Ten ona sama konzumuje minimálně.

Už při zhlédnutí upoutávky filmu diváka zaujme, jak přesvědčivě dokázala Tereza Ramba postupující alkoholismus a s ním spojený rozpad osobnosti člověka ztvárnit. Na dotaz Novinek ohledně vlastních zkušeností s alkoholem, ze kterých mohla při natáčení čerpat, herečka zmínila, že si pár divočejších večírků pamatuje.

REPORTÁŽ: Zápisník alkoholičky. V hlavní roli Tereza Ramba

Film

„Vzhledem k tomu, že jsem vyrůstala ve filmové branži, tak si určitě pamatuji. Myslím si, že to patřilo k tomu věku, ale naštěstí k tomu nemám sklony,“ přiblížila s tím, že sama chápe závislost na alkoholu či například drogách zejména jako příznak hlubších problémů.

Foto: Novinky

Film Zápisník alkoholičky představili jeho tvůrci v Karlových Varech v sobotu 29. června

„Myslím si, že jakákoliv závislost má svoje jádro, a nezáleží na droze, ale na tom, co je tím jádrem, které musíte najít a vyřešit. Ale nemyslím si, že strašákem je alkohol pouze sám o sobě,“ vysvětlila herečka a dodala, že sama nejméně posledních deset let pije alkohol opravdu minimálně.

Ve filmu, který sleduje postupný rozvoj alkoholismu u ženy na mateřské dovolené, vnímá Ramba přesah k hlubšímu problému, než je pouze alkohol. „Pro mě je to opravdu o ztrátě zodpovědnosti, je děsivé, že se můžeme nechat něčím strhnout do takové tmy,“ uvedla.

Foto: Novinky

Její kolegové k příležitosti hereččiných narozenin přichystali i dort

Roli dle svých slov věnovala půl roku života a vnímá to jako jedno ze svých nejdůležitějších natáčení. „Cítím pokoru a vděčnost, protože herečky často nedostávají takový prostor. Já většinou dělám kompromisy a tohle pro mě nebyl kompromis,“ zmínila Ramba, jež na karlovarském filmovém festivalu mohla uvedení filmu spojit s oslavou 35. narozenin, které měla v sobotu 29. června.

Svátek: Párkrát mi spadla brada

Výkon představitelky titulní role si ve Varech pochvaloval vedle hereckých kolegů i režisér filmu Dan Svátek. „Samozřejmě, že mi párkrát spadla brada a překvapila mě, až jsem si říkal, že to není možné, kde má tu láhev, protože ona musí skutečně pít,“ popsal Novinkám s nadsázkou.

O tom, že svou roli Ramba perfektně zvládne, však před natáčením nepochyboval. „Pracovali jsme jen na nuancích a rozsah, který ve filmu má, je neuvěřitelný. Spolupráce s ní byla fantastická,“ zmínil.

Zkušenosti pro nový film přitom on i jeho štáb mohl nabírat už při natáčení dřívějšího snímku Úsměvy smutných mužů, který probíral téma alkoholismu u mužů.

Tereza Ramba: Všichni víme, že alkohol je problém. Obvykle s ním přichází i lež

Film

Právě rozdíl v tom, jak se se závislostí potýkají muži a ženy, režiséra překvapil. „Řeklo by se, že závislost je hodně podobná u žen a mužů, ale není to pravda. U žen je to absolutně něco jiného. Znám alkoholismus u chlapů a u žen mě opravdu hodně překvapilo, že to skrývají. Spousta těch případů je, že si nikdo ničeho v rodině nevšimne,“ dodal.

Silný rok českého filmu

Zápisník alkoholičky vychází ze životního příběhu Michaely Duffkové, který sepsala do stejnojmenné knihy, jež navazovala na velmi úspěšný blog. Do Varů na představení filmu dorazila také a ani ona neopomněla vychválit svou filmovou představitelku.

„Nemám co dodat, já bych na ni pěla ódy ještě větší než všichni ostatní. Za mě je skvělá a nemám k tomu jedinou výtku. Dala tomu hrozně moc,“ uvedla na adresu Terezy Ramby.

Trailer k filmu Zápisník alkoholičkyVideo: Bontonfilm

Sama je abstinentkou už šest let a dnes pomáhá bojovat se závislostí ostatním prostřednictvím vlastního specializovaného centra. „Se ženami bývám například u úvodních konzultací, ale pak to nechávám už na kolezích, kteří na to mají vzdělání,“ přiblížila Duffková.

Věří také, že nový film pomůže více otevřít problematiku alkoholismu. Zápisník alkoholičky vstoupí do kin 11. července. Ve filmu si vedle Terezy Ramby zahráli také například Miloslav König, Martin Finger či Barbara Lukešová.

OBRAZEM. Zápisník alkoholičky. Tereza Ramba se z krásky mění v trosku

Film

Aby ale vyvážila chválu, které se jí za přesvědčivé ztvárnění alkoholičky dostává, vyzdvihla Ramba pro Novinky i další letošní snímky svých filmových kolegů: „Vycházejí Vlny Jiřího Mádla a Zahradníkův rok Jiřího Havelky. Viděla jsem úžasný film Stodolovi, kde je tolik úchvatných hereckých výkonů. Je to silný rok českého filmu a z toho mám radost.“

Michaela Duffková: Byla jsem modelová alkoholička

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám