Hlavní obsah

Rakovinu zažil ve filmu i v životě. Bartoška se stal patronem nové onkologické ambulance v karlovarské nemocnici

Od začátku července má karlovarská nemocnice novou onkologickou ambulanci, jejího slavnostního otevření se v úterý účastnil i Jiří Bartoška, který nad ambulancí převzal patronaci. „Neznám ideálnějšího představitele, nežli jsem já, který by tomu požehnal,“ uvedl a připomněl, že do role onkologického pacienta se dostal nejen před kamerou, ale i ve skutečném životě. Do karlovarské nemocnice si odskočil z hotelu Thermal, kde v plném proudu probíhá 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Rakovinu zažil ve filmu i v životě. Bartoška se stal patronem nové onkologické ambulance v karlovarské nemocniciVideo: Novinky

Článek

„Překvapilo mě, že krajské město nemá onkologii, takže jsem rád, že jsem dnes tady a že to vzniká,“ uvedl Jiří Bartoška při slavnostním otevření nové onkologické ambulance v Karlovarské krajské nemocnici. První pacienti nové prostory budou moci navštěvovat už příští týden.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Hejtman Petr Kulhánek, lékařka Dagmar Uhlíková a Jiří Bartoška

„Samozřejmě by nemělo logiku, abych otevíral gynekologickou ambulanci, protože s tím nemám žádné zkušenosti. S onkologií mám zkušenosti, a proto jsem řekl, že to samozřejmě rád udělám,“ dodal Bartoška s nadsázkou sobě vlastní.

Karlovarská nemocnice v úterý slavnostně otevřela novou onkologickou ambulanciVideo: Novinky

Poznamenal, že nezná ideálnějšího zástupce, který by se mohl stát patronem nové ambulance, a připomněl, že sám si jako bývalý onkologický pacient stejnou roli zahrál i v seriálu Smysl pro tumor, který se vysílal začátkem letošního roku.

„Pro mě to natáčení bylo nepříjemné v jedné věci, že jsem ráno musel o hodinu a půl dřív být v maskérně a denně mi holili hlavu, abych byl opravdu onkologickým pacientem. Tím příběhem jsem si prošel i v životě, protože před devíti lety, když jsem točil Teorii tygra, tak jsem byl také onkologickým pacientem,“ přiblížil také Bartoška.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

V karlovarské nemocnici byla 2. červnence 2024 na 58. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech otevřena nová onkologická ambulance

Seriál Smysl pro tumor je o životě a boji s nemocí, říká Jiří Bartoška

TV a streaming

Přítomným zástupcům nemocnice i karlovarského kraje a novinářům prezident také poskytl tip na snímek, který by si během letošního filmového festivalu neměli nechat ujít. „Opravdu všem doporučuji Vlny, je to nádherný film a strašně hezky natočený,“ vyzdvihl Bartoška film Jiřího Mádla.

Zárodek budoucího onkologického centra v kraji

Nová onkologická ambulance se nachází v nově zrekonstruovaném pavilonu N karlovarské nemocnice.

„Jsou tady dvě ambulance, jedna ambulance pro klinického onkologa, který bude připravovat pacienty k podávání chemoterapie, a druhá ambulance pro běžné kontroly,“ popsala Novinkám vedoucí lékařka Onkologické ambulance Hana Korunková.

Upřesnila také, že nové místo je určeno pro pacienty v takzvané běžné onkologické praxi, specializovaná péče je nadále soustřeďována do velkých onkologických center mimo Karlovarský kraj.

Lékař Robert Lischke: Stíny horkého léta? Od natáčení jsme se s Jiřím Bartoškou stýkali pořád

MFF KV

Podle generálního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Josefa Märze by nová ambulance měla být zárodkem budoucího onkologického centra a celkového zlepšení onkologické péče v kraji. „Počet pacientů je v řádu stovek. Kolegové mají k dispozici několik lůžek po nemocnici, lůžková část by měla následovat v příštích letech,“ uvedl März.

Oba také uvedli, že se herec Jiří Bartoška rozhodl nad novou ambulancí převzít patronaci. „Samozřejmě jsme to fikaně zneužili, abyste si vůbec všimli, že něco otevíráme. Jsme ale šťastní, protože je to osobnost, která je v rámci festivalu s Vary spjatá,“ doplnil ředitel nemocnice.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Jiří Bartoška

Náklady na rekonstrukci pro vybudování nové ambulance podle něj vyšly na zhruba 8 milionů korun.

„Pacienti v našem režimu v tuto chvíli chodí do ambulance, která dobíhá ještě v jiných prostorech v Karlových Varech,“ upřesnil März s tím, že plného využití se nemocniční onkologická ambulance dočká od příštího týdne.

Nová léčba umí zničit nádor plic

Zdraví
Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Onkologická ambulance v pavilonu N karlovarské nemocnice

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

PRVNÍ DOJMY: Jiří Mádl si znamenitými Vlnami napravuje reputaci

MFF KV

Herečka Iva Janžurová: Člověk se bojí přestat. V Janžurce vyznívám jako obyčejný člověk

MFF KV

Výběr článků

Načítám