Hlavní obsah

PRVNÍ DOJMY: Život k sežrání. Film, při jehož sledování možná dostanete hlad

Puberťák Ben nade vše miluje jídlo. Když školní lékařka zkonstatuje, že by měl razantně zhubnout, začíná pro něj skutečná výzva. Animovaný film Život k sežrání režisérky Kristiny Dufkové a scenáristy Petra Jarchovského zabodoval na červnovém festivalu ve francouzském Annecy. Po uvedení na karlovarské přehlídce poputuje 17. října do kinodistribuce.

Teaser filmu Život k sežráníVideo: Aerofilms

Článek

Dufková, jež spolupracovala na režii celovečerního třetího dílu Werichova Fimfára či povídkovém snímku Zubatá nekouše, sáhla po stejnojmenném knižním bestselleru z pera Francouze Mikaëla Olliviera.

Příběh zasazený na bretaňské pobřeží pak Jarchovský lokalizoval pro české diváctvo a původním deníkovým zápiskům dodal dramatický oblouk.

Foto: Aerofilms

Z filmu Život k sežrání

Animovaný film, který vznikal dlouhých třináct let, citlivě otvírá nikoli pouze problematiku obezity mládeže a zároveň takzvaného body shamingu, tedy šikany jednotlivce na základě jeho tělesného vzhledu, ale i univerzální témata teenagerského věku. Nechybí dětinské války mezi spolužáky, první, a jak to většinou bývá, spíše platonická láska a také touha stát se slavným rockerem.

Právě soundtrack je výraznou složkou snímku, který by se dal s velkou nadsázkou nazvat loutkovým muzikálem. Na plátně se hrají tvrdší i veselejší melodie nebo se vtipně rapuje o rozmanitých položkách náhodně vybraného jídelního lístku, což takřka vyvolává pocit hladu.

Stíny horkého léta vrátily Jiřího Bartošku do roku 1978

MFF KV

Nutno podotknout, že nápadité písně složily a otextovaly dvě výrazné persony československé hudební scény, trojnásobný držitel Českého lva Michal Novinski spolu s hercem a zpěvákem Jiřím Macháčkem, životním partnerem režisérky filmu. Ten do skladeb vetkl svérázný humor příznačný pro tvorbu kapely Mig 21, jíž je frontmanem, a navíc namluvil jednu z vedlejších postav.

O dabing loutek se postarali další renomovaní tuzemští herci, třeba Tatiana Dyková, David Novotný, Klára Melíšková, Simona Babčáková, Eliška Křenková, Martha Issová či Jiří Bartoška.

Protagonista Ben promlouvá hlasem Huga Kovácse, který i přes předchozí nulové zkušenosti za mikrofonem dokázal barvou a intonací přiblížit trápení dospívajících, jež mají dospělí mnohdy sklon zlehčovat.

FOTO: Aragorn, Jiří Bartoška, Iva Janžurová a Jiřina Bohdalová. Karlovarský festival pokračoval druhým dnem

MFF KV

Kapela Kosheen roztančila ve Varech davy

MFF KV

Výběr článků

Načítám