Hlavní obsah

Pro festivalové hvězdy filmového plátna vaří třicet let. Nejraději má Marka Ebena

Třicet let vaří pro herecké hvězdy při mezinárodních filmových festivalech Miluše Kotroušová z Karlových Varů. Nejinak je tomu i při letošním 58. ročníku, kdy v hotelové kuchyni Thermalu připravuje dobroty studené kuchyně. Potkala se a hovořila s celou řadou tuzemských i zahraničních herců. Nejraději ze všech má Marka Ebena.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Miluše Kotroušová při tvorbě obloženého tácu v kuchyni hotelu Thermal

Článek

„Koho mám opravdu hodně ráda, je Marek Eben,“ svěřila se deníku Právo a Novinkám.cz Kotroušová. „Je to neskutečně příjemný člověk,“ popisovala s tím, že měla možnost s ním hovořit i letos při zahájení filmového festivalu ve VIP salonku.

„Říkal mi, že je to makačka. Já jsem mu odpověděla, že jsme zvyklí, že tu máme přes rok různé kongresy a děláme řadu dalších velkých akcí,“ prozradila kuchařka. „Pěkně jsme si popovídali. Já mu řekla, že jsem dříve dělala v hotelu Jesenius a on si vzpomínal na ty tehdejší rauty. Bylo to super,“ dodala Kotroušová k letošnímu nejlepšímu zážitku s osobnostmi festivalu.

„Třicet let jsem kuchařka a do studené kuchyně jsem se specializovala časem,“ uvedla. Začínala v hotelu Jesenius na Staré Louce v lázeňském centru Karlových Varů. Po mateřské dovolené si odskočila do lahůdek U Maxe v Jaltské ulici a také pracovala v Poštovním Dvoře, než se usídlila v Thermalu. Ve všech štacích v karlovarských hotelech se potkávala s filmovými hvězdami.

Jiří Havelka oplývá odvahou, řekl Karel Och a uvedl jeho film Zahradníkův rok

MFF KV

Letos nemusela kuchyně v Thermalu připravovat žádné speciální pohoštění, které by plnilo zvláštní očekávání některého z herců a hereček. V minulosti to ale nebyla výjimka. Při 55. ročníku si ale tehdy takřka devadesátiletá britská herecká legenda filmu sir Michael Caine vystačil během zahajovací party pouze se skleničkou minerální vody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Caine

„Letos jsme například nabízeli porotě fingerfoody, ale oni chtěli spíše jen sendviče a obyčejnější věci,“ popisovala šéfka studené kuchyně v Thermalu. „Aby někdo chtěl něco speciálního, tak s tím jsme se letos nesetkali,“ pokračovala.

„V minulosti, když tady nějaká filmová hvězda přespávala anebo se na pokoji převlékala, tak jsme tam servírovali ovocné mísy a podobně,“ uvedla s tím, že se jednalo například o hlavní postavu z filmu Padesát odstínů šedi, britského herce Jamieho Dornana.

Hvězdné manýry nezažila

„Hvězdné manýry jsem opravdu nezažila. Že by si někdo vymýšlel, co chce a nechce a jak by co mělo vypadat, tak to se mi za ta léta opravdu nestalo,“ zdůraznila kuchařka s třemi desítkami let zkušeností na festivalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

John Travolta

„Máme samozřejmě vždy varianty veganské nebo vegetariánské, ale to je normální,“ podotkla. „V minulosti se objevili například hosté z Blízkého východu, kteří nejedli vepřové, ale to je také běžné,“ dodala.

Z opravdu velkých hvězd vzpomíná velmi ráda na Johna Travoltu. „Toho jsem potkala v Letním kině, když ještě bylo v provozu, kde měl báječné vystoupení,“ vzpomínala Kotroušová. „Nejsem ale žádný angličtinář, takže já si moc se zahraničními herci nepopovídám. Je to spíše o úsměvech,“ krčila rameny žena ve středních letech.

Film Vlny rozbouřil festivalovou hladinu

MFF KV

A tak spíše hovoří s tuzemskými známými osobnostmi. „Třeba nedávno tady byla paní Žilková na rautu Světýlka. Ona se ptala pouze, co to je před ní v nabídce, tak jsem jí popsala, že se jedná o italské salámy. Zaradovala se a řekla - Tak to si vezmu - a zobla si,“ popisovala Kotroušová.

„Spíše jsou ty rozhovory pracovní, protože moje profese není o tom, abych za nimi přišla a chtěla se s nimi fotit. Pokud oni sami nenahodí nějaký hovor, tak určitě není profesionální se k nim hrnout a popadat je za ruce,“ konstatovala zkušená kuchařka.

Z působení v hotelu Jesenius si pamatuje, jak personál nalákal do kuchyně Pepu Vojtka se Sabinou Laurinovou. „To je ale už několik let. Povídali si a bylo to hodně fajn,“ uvedla.

„Já jsem tam do kuchyně tehdy vběhla, protože jsem něco potřebovala. Rozrazila jsem dveře a zavolala - tak donese mi to někdo?! - no a tam všichni v jednom hloučku s nimi a nikdo nic nedělal. No tak jsem pozdravila a zase ztichla. Ale druhý den se mi na snídani podepsal, takže všechno v pohodě,“ vzpomínala s radostí v očích.

Český grafický design je světový, ukáže americký znalec v novém dokumentu

MFF KV

Šéfka studené kuchyně by byla ráda, kdyby se do Karlových Varů ještě vrátil Johnny Depp. „Ten tady byl, ale já ho nestihla vidět,“ prozradila. „No ale zase se musím vrátit k Markovi Ebenovi, protože on je naživo ještě lepší než v televizi. A to málokdy bývá, protože většinou je třeba člověku někdo známý z obrazovky sympatický, ale pak ho potkáte, řeknete si - to nebude můj šálek kávy. To u něj neplatí,“ řekla.

Foto: Petr Horník, Právo

Johnny Depp se setkal se svými fanoušky u karlovarského Městského divadla.

Mezinárodní filmový festival je ale podle Kotroušové pro kuchaře největší dřina v roce. „Největšími hvězdami jsou myslím lidé v zázemí, kteří všechno připravují. To jsou hvězdy. Ti, co festival staví, až po kuchaře a číšníky, kteří od rána do noci pracují, aby byli všichni spokojení. Je to řehole,“ dodala a pokračovala v přípravě pochoutek pro festivalové hosty.

V čele Divácké ceny deníku Právo se drží Vlny

MFF KV

Výběr článků

Načítám