Hlavní obsah

Pro festivalové hvězdy filmového plátna vaří třicet let. Nejraději má Marka Ebena

Třicet let vaří pro herecké hvězdy při mezinárodních filmových festivalech Miluše Kotroušová z Karlových Varů. Nejinak je tomu i při letošním 58. ročníku, kdy v hotelové kuchyni Thermalu připravuje dobroty studené kuchyně. Potkala se a hovořila s celou řadou tuzemských i zahraničních herců. Nejraději ze všech má Marka Ebena.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Miluše Kotroušová při tvorbě obloženého tácu v kuchyni hotelu Thermal

Článek

„Koho mám opravdu hodně ráda, je Marek Eben,“ svěřila se deníku Právo a Novinkám.cz Kotroušová. „Je to neskutečně příjemný člověk,“ popisovala s tím, že měla možnost s ním hovořit i letos při zahájení filmového festivalu ve VIP salonku.

„Říkal mi, že je to makačka. Já jsem mu odpověděla, že jsme zvyklí, že tu máme přes rok různé kongresy a děláme řadu dalších velkých akcí,“ prozradila kuchařka. „Pěkně jsme si popovídali. Já mu řekla, že jsem dříve dělala v hotelu Jesenius a on si vzpomínal na ty tehdejší rauty. Bylo to super,“ dodala Kotroušová k letošnímu nejlepšímu zážitku s osobnostmi festivalu.

„Třicet let jsem kuchařka a do studené kuchyně jsem se specializovala časem,“ uvedla. Začínala v hotelu Jesenius na Staré Louce v lázeňském centru Karlových Varů. Po mateřské dovolené si odskočila do lahůdek U Maxe v Jaltské ulici a také pracovala v Poštovním Dvoře, než se usídlila v Thermalu. Ve všech štacích v karlovarských hotelech se potkávala s filmovými hvězdami.

Letos nemusela kuchyně v Thermalu připravovat žádné speciální pohoštění, které by plnilo zvláštní očekávání některého z herců a hereček. V minulosti to ale nebyla výjimka. Při 55. ročníku si ale tehdy takřka devadesátiletá britská herecká legenda filmu sir Michael Caine vystačil během zahajovací party pouze se skleničkou minerální vody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Caine

„Letos jsme například nabízeli porotě fingerfoody, ale oni chtěli spíše jen sendviče a obyčejnější věci,“ popisovala šéfka studené kuchyně v Thermalu. „Aby někdo chtěl něco speciálního, tak s tím jsme se letos nesetkali,“ pokračovala.

„V minulosti, když tady nějaká filmová hvězda přespávala anebo se na pokoji převlékala, tak jsme tam servírovali ovocné mísy a podobně,“ uvedla s tím, že se jednalo například o hlavní postavu z filmu Padesát odstínů šedi, britského herce Jamieho Dornana.

Hvězdné manýry nezažila

„Hvězdné manýry jsem opravdu nezažila. Že by si někdo vymýšlel, co chce a nechce a jak by co mělo vypadat, tak to se mi za ta léta opravdu nestalo,“ zdůraznila kuchařka s třemi desítkami let zkušeností na festivalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

John Travolta

„Máme samozřejmě vždy varianty veganské nebo vegetariánské, ale to je normální,“ podotkla. „V minulosti se objevili například hosté z Blízkého východu, kteří nejedli vepřové, ale to je také běžné,“ dodala.

Z opravdu velkých hvězd vzpomíná velmi ráda na Johna Travoltu. „Toho jsem potkala v Letním kině, když ještě bylo v provozu, kde měl báječné vystoupení,“ vzpomínala Kotroušová. „Nejsem ale žádný angličtinář, takže já si moc se zahraničními herci nepopovídám. Je to spíše o úsměvech,“ krčila rameny žena ve středních letech.

A tak spíše hovoří s tuzemskými známými osobnostmi. „Třeba nedávno tady byla paní Žilková na rautu Světýlka. Ona se ptala pouze, co to je před ní v nabídce, tak jsem jí popsala, že se jedná o italské salámy. Zaradovala se a řekla - Tak to si vezmu - a zobla si,“ popisovala Kotroušová.

„Spíše jsou ty rozhovory pracovní, protože moje profese není o tom, abych za nimi přišla a chtěla se s nimi fotit. Pokud oni sami nenahodí nějaký hovor, tak určitě není profesionální se k nim hrnout a popadat je za ruce,“ konstatovala zkušená kuchařka.

Z působení v hotelu Jesenius si pamatuje, jak personál nalákal do kuchyně Pepu Vojtka se Sabinou Laurinovou. „To je ale už několik let. Povídali si a bylo to hodně fajn,“ uvedla.

„Já jsem tam do kuchyně tehdy vběhla, protože jsem něco potřebovala. Rozrazila jsem dveře a zavolala - tak donese mi to někdo?! - no a tam všichni v jednom hloučku s nimi a nikdo nic nedělal. No tak jsem pozdravila a zase ztichla. Ale druhý den se mi na snídani podepsal, takže všechno v pohodě,“ vzpomínala s radostí v očích.

Šéfka studené kuchyně by byla ráda, kdyby se do Karlových Varů ještě vrátil Johnny Depp. „Ten tady byl, ale já ho nestihla vidět,“ prozradila. „No ale zase se musím vrátit k Markovi Ebenovi, protože on je naživo ještě lepší než v televizi. A to málokdy bývá, protože většinou je třeba člověku někdo známý z obrazovky sympatický, ale pak ho potkáte, řeknete si - to nebude můj šálek kávy. To u něj neplatí,“ řekla.

Foto: Petr Horník, Právo

Johnny Depp se setkal se svými fanoušky u karlovarského Městského divadla.

Mezinárodní filmový festival je ale podle Kotroušové pro kuchaře největší dřina v roce. „Největšími hvězdami jsou myslím lidé v zázemí, kteří všechno připravují. To jsou hvězdy. Ti, co festival staví, až po kuchaře a číšníky, kteří od rána do noci pracují, aby byli všichni spokojení. Je to řehole,“ dodala a pokračovala v přípravě pochoutek pro festivalové hosty.

Výběr článků

Načítám