Hlavní obsah

Prezident Pavel se ve Varech setkal se Sencovem, pak s manželkou vyrazil na Mord

Aktualizováno

Třetí den festivalu se nesl částečně v duchu politiky. Do Karlových Varů totiž dorazil za ukrajinským režisérem Olehem Sencovem a jeho ženou Veronikou Velch český prezident Petr Pavel s manželkou Evou. „Bavili jsme se, samozřejmě, o aktuální situaci na Ukrajině,“ prozradil Pavel krátce po setkání s manželi.

Oleh Senvoc a Petr PavelVideo: Novinky

Článek

„Bavili jsme se také o tom, jaké je mít takové autentické obrázky, které nám mohou zprostředkovat mnohem více než reportáže,“ pokračoval prezident s tím, že podobné snímky mohou leckoho přesvědčit, že válka na Ukrajině se nás skutečně týká.

Pavlovi a Mord

„Případný úspěch Ruska by měl negativní dopad na nás všechny,“ doplnil a dodal, že právě podobné obrázky mohou vést k řešení situace. „Snímek je pro lidi, kteří mají vůli se dívat,“ řekl. Sám si, jak doplnil, dokáže situaci na Ukrajině představit, protože tam byl.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ukrajinský režisér Oleh Sencov uvedl 30. června 2024 na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech svůj film z ukrajinské války Real

Český prezident si našel na MFF KV v neděli čas i na zhlédnutí filmu. „Vybrali jsme si Mord,“ uvedl s tím, že on sám by se rád podíval na Sencův snímek Real, jenže pro manželku by mohl být dost drastický.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel se 30. června 2024 na 58. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech účastnil světové premiéry filmu Mord. Na snímku vpravo Dagmar Havlová

Zvolili si tak soutěžní film režiséra Adama Martince Mord, který zachycuje jednu „obyčejnou“ českou zabíjačku. „Zní to brutálně, ale bude popisovat jinou, veselejší část našeho života,“ konstatoval.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ukrajinský režisér Oleh Sencov se 30. června 2024 na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech setkal s prezidentem Petrem Pavlem. Po jeho boku sedí jeho žena Veronika

Film jako náhoda

Sencov přijel na festival přímo z fronty. Jak uvedl pro Novinky.cz, jde o jeho malou dovolenou. Následně se do bojů vrátí. Do války se aktivně zapojil již před více než dvěma lety. Svůj nový film, který ve Varech uvádí, popisuje jako „náhodu“. Vznikl v momentě, kde v zákopech omylem stiskl nahrávání na kameře. Záznam objevil následně až po půl roce. Dokument jde do kin v nesestříhané verzi.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Herec Viggo Mortensen přišel na film a spolu s diváky držel minutu ticha za padlé bojovníky

Real si odbyl v neděli odpoledne premiéru v Malém sále hotelu Thermal. Nechyběl na ní ani americký herec Viggo Mortensen. Ten se od začátku MFF KV k Ukrajině vyjadřoval opakovaně. Ostatně promítal tam také svůj nový film Až na konec světa, jenž se také představuje nyní v Karlových Varech. „Můj snímek je o silných ženách. A ty na Ukrajině bezpochyby nyní jsou. Musí být silné,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz.

Sencov se přitom do Česka vrací po letech. Se svým snímkem Nosoroh byl na Febiofestu v dubnu 2022.

Do Varů se vrátí Geoffrey Rush, bude porotcem. Dorazí i Putinův kritik Oleh Sencov

MFF KV

Febiofest ocení Karla Rodena a Oleha Sencova

Kultura

Výběr článků

Načítám