Hlavní obsah

Opravy za sto milionů. Hotel Thermal chystá festival, letos bude bezpečnější

V hotelu Thermal, který bude i při letošním, 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech jeho srdcem, finišují přípravy na zahájení v pátek 28. června. Již v polovině příštího týdne tam začnou najíždět kamiony s festivalovým zařízením. Budova stále prochází rekonstrukcí. Za rok se do oprav vložilo asi sto milionů.

Hotel Thermal před MFFVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Velkou hvězdou, která přijede na karlovarský filmový festival, je australský herec Geoffrey Rush. Držitel mnoha ocenění, včetně Oscara za film Záře a Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii před dvěma lety z MFF, bude členem hlavní poroty.

Cenu prezidenta karlovarského festivalu za mimořádný přínos české kinematografii letos převezme herec Ivan Trojan. Festival také v ojedinělé retrospektivě uvede kinematografickou reflexi díla spisovatele Franze Kafky, od jehož úmrtí v červnu uplynulo sto let.

Deník Právo a Novinky.cz jsou mediálními partnery akce.

Okna budou mýt horolezci

Mezi festivaly Thermal nezahálel. Vložil v součtu do různých vylepšení přibližně sto milionů korun. Před kolaudací je chráněná úniková cesta s evakuačním výtahem, díky které se stane budova – včetně hotelové věže – pro hosty bezpečnější.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

Na parkovišti osadí ještě tento týden čtyři nabíjecí stanice pro elektromobily, takže hosté je nebudou muset hledat někde ve městě. Veškeré prostory hotelu rovněž prochází rozsáhlým úklidem, včetně leštění lustrů nebo mytí oken, které zajistí horolezci.

Do Varů se vrátí Geoffrey Rush, bude porotcem. Dorazí i Putinův kritik Oleh Sencov

MFF KV

„Přípravné práce, abychom mohli Thermal v uvozovkách předat pořadatelům festivalu, právě vrcholí,“ uvedl pro Právo a Novinky.cz generální ředitel karlovarského hotelu Vladimír Novák.

„Od loňského festivalu jsme se soustředili na dokončení spíše méně viditelných drobností, na které předtím nebyl čas,“ pokračoval. „Asi tou největší novinkou je to, že se právě kolauduje chráněná úniková a zásahová cesta pro hasiče, takže byla významně posílena požární bezpečnost budovy,“ konstatoval.

Patnáct pater bude dostupných

Úniková cesta se schodištěm a výtahem je v hotelové věži, která je vysoká přes šedesát pět metrů. Náklady na vybudování tohoto protipožárního systému dosáhly v součtu přes čtyřicet milionů korun. Ve chvíli, kdy dostane razítko, budou moci na střeše hotelové věže spustit do provozu solární panely, které mají pomoci k dalším úsporám energií. Zcela nový výtah pro záchranáře bude v případě požáru na rozdíl od běžných výtahů pro hosty fungovat dál a díky tomu se hasiči dostanou lehce až do posledního, patnáctého hotelového patra.

„Další novinkou je, že nejen na dobu festivalu budou poprvé v Thermalu k dispozici čtyři plnohodnotné nabíjecí stanice po 224 kW pro elektromobily,“ prozradil Novák. Díky tomu odpadne natahování provizorních kabelů na parkoviště.

„Momentálně se to na horním parkovišti montuje. Staneme se přívětivějšími k elektromobilitě,“ pochvaloval si ředitel. Drobné úpravy se dotýkají i sálů, kde se bude promítat. „Upravili jsme audiotechniku v Malém sále, ale to se týká mluveného slova,“ uvedl Novák s tím, že větší úpravy audiotechniky ve Velkém sále Thermalu se chystají před příštím ročníkem MFF.

Česká Světýlka míří do Varů. Představují první ukázku

MFF KV

Kromě toho se mezi festivaly pracovalo v interiérech a v zázemí hotelu. „Modernizace elektroinstalace, opravy původního dřevěného obložení a dveří, rozšíření požárního rozhlasu či elektronických zámků, výměna rozvodů a podobné méně viditelné změny,“ poznamenal ředitel, podle kterého se dále vylaďovalo řízení hospodaření s energiemi a vyměnily se páteřní stoupačky.

Po festivalu se počítá s generační výměnou van v balneoprovozu. Připravuje se rovněž přesun kasina do suterénu hotelu naproti vinárně.

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, filmovou retrospektivou oslaví díla Franze Kafky

MFF KV
Související témata:

Výběr článků

Načítám