Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ: Novinky zpovídaly Mortensena, Brühla, Owena, Trojana, Vetchého, Janžurovou i Bartošku

Tak je to za námi. Zase. Dal by se shrnout 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Novinky.cz během nich vyzpovídaly před kamerami, případně s diktafonem v ruce desítky lidí, včetně největších světových hvězd. S klidem v srdci můžeme napsat: milí byli všichni, vážně.

Viggo Mortensen: Karlovy Vary? Je to dechberoucí festivalVideo: Novinky

Článek

Milou povinností mediálního partnerství MFF KV je pro Právo i Novinky.cz pestrá nabídka těch, s nimiž můžeme rozhovory dělat. Tak to vezměme pěkně popořádku.

Pátek 28. června

Jako první se redaktorce vyzpovídala největší hvězda zahájení MFF KV, Viggo Mortensen.

Klidný intelektuál ve Varech mimo jiné představil svůj nový film Až na konec světa a vystoupil na tiskové konferenci. Zúčastnil se také projekce snímku Real, který režíroval Oleh Sencov.

Aragorn měl pod kostýmem fotbalový dres San Lorenza, přiznal Mortensen ve Varech

Kdo přijal pozvání

Sobota 29. června

V sobotu jsme vydali velký rozhovor s Jiřím Mádlem. Na festival přivezl své Vlny. O historickém velkofilmu se hovořilo dlouho, Novinky.cz proto podcast předtočily v Praze, ale vydaly právě v sobotu. O Vlnách se v tu chvíli již hodně mluvilo.

Jiří Mádl: Své hatery dávno znám

MFF KV

Neděle 30. června

V neděli vznikal také rozhovor s ukrajinským režisérem Olehem Sencovem. Ve Varech uvedl svůj nový film Real. Suché svědectví o tom, jak vypadá válka, bylo natočeno náhodou. V momentech, kdy náhodně zmáčkl při bojích s Rusy kameru.

„Jsem tu na vojenské dovolené. A musím říci, že je to tu lepší než na frontě. Jak bych se tady, u vás, mohl tedy cítit špatně? Jsem navíc filmař, vypravěč příběhů. Do Varů jsem jeden přivezl,“ řekl Novinkám a shrnul, že nesestříhaný materiál je pro něj velmi emotivní. Objevil ho totiž až půl roku po natočení. V tu dobu už několik jeho spolubojovníků nežilo.

Se Sencovem se ve Varech setkal také český prezident Petr Pavel.

Režisér Oleh Sencov: Z Varů se vracím na frontu

MFF KV

Pondělí 1. července

O tom, že budou Vlny hitem, se nepochybovalo mimo jiné také proto, že snímek je hvězdně obsazený. Rozhovory k němu dávají a dávali i herci, kteří si jinak každé vyřčené slovo hlídají. Novinky v rámci uvedení možného hitu letních kin vyzpovídaly také Stanislava Majera.

Představení filmu vlnyVideo: Novinky

„Milan Weiner byl fascinující osobnost s naprosto přirozenou autoritou a já k němu vzhlížím jen s obdivem. Už jen to, s jakým přístupem dokázal přežít Osvětim, Buchenwald a pak pochod smrti, je něco neuvěřitelného. Byl to vynikající a velmi odvážný novinář, manažer a vizionář. Je evidentní, že pražské jaro by bez něj nebylo takové, jaké bylo,“ popsal svou postavu.

Stanislav Majer: Jsem snílek. To Milan Weiner nebyl

MFF KV

Úterý 2. července

Jednou z největších hvězd byla letos i herečka Iva Janžurová. Té vzdala poctu dokumentem Janžurka její dcera Theodora Remundová. Dokument v městském divadle zhlédl i prezident Petr Pavel.

Dcera legendární herečky Ivy Janžurové Theodora Remundová uvedla na filmovém festivalu v Karlových Varech autobiografický snímek JanžurkaVideo: Novinky

„Je to těžké, ale dcera Theodora, která to režírovala, byla mým bezpečným průvodcem a nedovolila mi žádné, jak bych to nazvala, sebeoslavné řeči. Takže to ve filmu vyšlo tak, že jsem obyčejný člověk, jako jsou lidé, kteří se na to budou dívat,“ řekla Novinkám.

Herečka Iva Janžurová: Člověk se bojí přestat. V Janžurce vyznívám jako obyčejný člověk

MFF KV

Středa 3. července

„Steven Soderbergh nikam moc na festivaly nejezdí. Tedy obvykle chodí jen na premiéry filmů. Nám slíbil před řadou let, že až znovu sestříhá Kafku, dorazí. A to se stalo,“ uvedl jednoho z nejdůležitějších hostů letošního ročníku umělecký ředitel Karel Och.

Steven SoderberghVideo: Novinky

Soderbergh je jinak velkým jménem světa filmu. Natočil mimo jiné zábavné a komerční Dannyho parťáky i právě zcela odlišný artový snímek Kafka, který letos předělal do nové verze nazvané Mr. Kneff. Obě přitom uvedl na festivalu v Karlových Varech.

„Ne, od natáčení jsem v Praze nebyl. Rád bych se ale vrátil a podíval se, co se stalo s místy, kde film vznikal. Vzpomínám si, jak jsme našli perfektní lokaci, která byla krásně omšelá. Ze zdi se odlupovala omítka, a když jsme k ní následující den dorazili, měla čerstvou fasádu. Na dalších místech jsme kvůli tomu měli ochranku, aby znovu nedošlo k nechtěným úpravám,“ řekl Novinkám.

Režisér Steven Soderbergh: V polistopadové Praze jsem vnímal naději i úzkost

MFF KV

Čtvrtek 4. července

Nejveselejší hvězdou byl bezesporu německý herec Daniel Brühl. Tedy německý, sám se cítí být i Španělem (po mamince). V Berlíně provozuje tapas bar, v němž si plánoval také sledovat zápas mezi Španělskem a Německem.

Cenu prezidenta festivalu získal Daniel BrühlVideo: Novinky

Ostatně oba jazyky skvěle ovládá, stejně jako angličtinu a francouzštinu. Ve všech také rád hraje, jak uvedl pro Novinky.cz: „Rád jazyky střídám. Nejen v práci, ale také v běžném životě. Nejsem v tom sám. Jak říkával můj táta, citoval tím slavného vladaře Karla V. z 16. století: Španělsky mluvím k Bohu, italsky k ženám, francouzsky k mužům a německy ke svému koni. Myslím si, že ten citát je stále pravdivý.“

Daniel Brühl ve Varech: Nechci jezdit na druhý či třetí rychlostní stupeň

MFF KV

Pátek 5. července

Pestrý program měl ve Varech i Dům České televize. Patřil k němu i snímek Nikdo mě nemá rád, který se dotýká tématu intersexuality, a to nezvykle ve spojení s armádním prostředím, a zamíří do kin až začátkem příštího roku. O svých rolích pro Novinky ve Varech promluvili herci Hana Vagnerová a Martin Finger.

Pocit, že mě nikdo nemá rád, jsem měla třikrát denně, říká k nové roli Hana Vagnerová

MFF KV

Sobota 6. července

Na krátký rozhovor si našel pro Novinky čas i hvězdný britský herec Clive Owen. Na to, jak stále miluje divadlo, se ho ptala i redaktorka Novinek na červeném koberci. Během krátké doby toho stihl dost. Mimo jiné uvést obnovenou premiéru diváckého hitu Na dotek (2004). Po dvaceti letech se na něj také podíval ve Velkém sále hotelu Thermal.

Hvězdný Clive Owen ve Varech: Miluji film i divadlo

MFF KV

Další, již 59. ročník MFF KV, proběhne v Karlových Varech od 4. do 12. července 2025. Novinky ale budou během léta ještě těžit z „padesátosmičky“.

Těšit se proto můžete ještě na velké rozhovory, které ve Varech vznikly, mimo jiné na Vigga Mortensena, Clivea Owena, Ondřeje Vetchého, Jiřího Stracha, Jiřího Havelku, … Ve Varech se objevil také Illie Nastase. I ten na Novinky.cz myslel.

Jiří Bartoška na červeném koberciVideo: Novinky

No a pár slov nám nakonec věnoval také Jiří Bartoška. Vyznal se jimi k lásce ke své ženě Andree.

Ivan Trojan: Bez Dejvického divadla bych nebyl tam, kde jsem

MFF KV

PRVNÍ DOJMY: Janžurka je přívětivý i břitký milostný dopis

MFF KV

Výběr článků

Načítám