Hlavní obsah

O půjčovnu jízdních kol je na festivalu mezi fanoušky filmu rekordní zájem

Každý den o dvě stě až tři sta půjčení jízdních kol více než v loňském roce zaznamenala jejich půjčovna Specialized při letošním 58. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Jízdní kola slouží především jako jednoduchý a praktický dopravní prostředek mezi jednotlivými kinosály, kam míří fanoušci na jednotlivá filmová představení.

Mezi kinosály je nejjednodušší přemisťovat se na jízdním koleVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

„Vloni jsme měli za první tři dny festivalu patnáct set půjčení a letos jich máme už dva tisíce sto,“ uvedl David Brázda, který má za Bike Centrum Radotín půjčovnu kol v Karlových Varech na starosti.

„Každý den je tam meziroční nárůst dvě stě tři sta půjčení navíc. Vysvětlujeme si to tím, že vyšlo na úvodní víkend počasí. Hlavně ale je tady letos daleko víc aut na parkovištích než vloni a předloni, a o to roste zájem o dopravu na kole,“ dodal Brázda.

Hokejová legenda Jakub Voráček je ve Varech s nadací, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou

MFF KV

Půjčovna se může navíc letos pochlubit novinkou, kterou je otevření nového půjčovního místa na Divadelním náměstí. Jedná se tak již o čtvrté místo, kde je možné si půjčit o festivalu jízdní kolo. Největší zájem je dopoledne o kola u Stanového městečka, odkud baťůžkáři přejíždějí ke kinosálům v Thermalu a u Grandhotelu Pupp. Tam jsou také půjčovny, kde mohou kola odevzdat.

K dispozici má festivalová půjčovna sedmdesát jízdních kol, přičemž polovina je trekingových a druhá elektrokola.

„Větší zájem je letos o elektrokola, protože lidé se nechtějí v šatech zapotit při šlapání. Ale na druhou stranu jsou tu fanoušci filmu, kteří vyžadují zásadně trekingové kolo,“ konstatoval Brázda, podle kterého tradičně půjčovnu využívají i filmové nebo kulturní celebrity, i když letos zatím na takovou hvězdu ještě čekají. „Pravidelně každý rok jezdí na kole například jazzman Jiří Stivín,“ připomněl.

Návštěvník festivalu, který je vlastníkem Festival Passu nebo je akreditovaný, má půjčení kola na první hodinu zdarma. Ke kolu každý dostane helmu a zámek na kolo. Půjčit kolo je možné až na čtyři hodiny. Pokud ale chce někdo jezdit déle než hodinu, platí sto korun za každou další započatou hodinu.

„Takových zájemců je minimum, kteří si chtějí vyjet na půjčeném kole na výlet,“ komentoval Brázda. Půjčovny jsou otevřené od osmi ráno do jedenácti večer. Půjčením kola podpoří návštěvník festivalu Nadaci Jakuba Voráčka a také záchranu kina v Perninku na Karlovarsku.

Zatím jen jedna kolize

Půjčovna zaznamenala dosud pouze jednu nepříjemnou kolizi. „Stalo se to v neděli, kdy se řidič auta rozjel, ale místo prvního rychlostního stupně měl zařazenou zpátečku,“ popisoval Brázda s tím, že při nečekaném couvání v jedné z postranních uliček u Divadelního náměstí tak auto narazilo do jízdního kola. Došlo k poškození ráfku kola.

„Jinak se nic nestalo. Všechna kola se nám dosud vrátila do půjčovny zpět,“ uzavřel.

Stát se star vám ve Varech umožní Hvězdný interaktivní koutek Seznam.cz

MFF KV

Výběr článků

Načítám