Hlavní obsah

Návštěvníky festivalu čeká klasické karlovarské, proměnlivé počasí

O víkendu ještě příjemné teploty a přes týden již jen klasické karlovarské, proměnlivé počasí čeká návštěvníky letošního, 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Právo a Novinky.cz o tom informoval meteorolog a zkušený pozorovatel přírody z Šindelové v Krušných horách Rudolf Kovařík.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

V příštím týdnu čekají návštěvníky festivalu časté přeháňky

Článek

„Návštěvníky festivalu čeká pravá stará karlovarská klasika,“ uvedl meteorolog, když na chvíli přerušil na dvorku štípání dřeva sekyrou.

„Tropy máme skoro za sebou, ty budou trochu v sobotu a možná se jim přiblížíme ještě v neděli, ale tím to skoro na celý týden skončí,“ pokračoval s tím, že v sobotu bude polojasno s teplotami až 29 stupňů, ale v neděli už bude spíše proměnlivo a rtuť teploměru vystoupá v Karlových Varech maximálně na 26 stupňů a lze očekávat přeháňky a možná i bouřky.

Maximální teploty 21 stupňů

Teplé počasí na západě Čech ukončí podle Kovaříka vlny frontálních poruch. „V pondělí nás čeká již jen proměnlivá oblačnost s přeháňkami a teplotami ráno kolem dvanácti až šestnácti stupňů a přes den šestnáct až dvacet stupňů,“ popisoval meteorolog.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

„No a takhle to bude až do pátku,“ dodal. Teploty ale postupem dnů půjdou ještě níže, takže ráno lze očekávat osm až jedenáct stupňů. „Odpoledne pak od čtrnácti do osmnácti a při snížené oblačnosti i dvacet jeden stupeň,“ doplnil Kovařík. Přitom lze očekávat, že bude v přeháňkách pršet. „Pro festival to dobré není, ale začaly na druhou stranu růst houby,“ komentoval Kovařík.

„Co se týká farmářů, tak ti letos nevědí, co s velkým množstvím sklizených pícnin,“ poznamenal. „Oteplení lze na festivalu očekávat, ale až na závěrečný víkend, kdy bychom se mohli dostat i na nějakých dvacet čtyři stupňů,“ předpokládá Kovařík, podle kterého se určitě nebude opakovat počasí, které provázelo festival před čtyřmi lety, kdy panovala po celou dobu až nesnesitelná vedra.

Fronta k festivalovým pokladnám dosahovala letos až pod schodiště

MFF KV

Jak by se měli návštěvníci festivalu vybavit, když chtějí spát ve stanu? „Doporučil bych batůžkářům vzít si s sebou pláštěnku a teplejší oblečení,“ řekl pozorovatel přírody. „A samozřejmě ideální je se schovat do tepla kina. No a při přechodu do jiného kinosálu se spolehnout na ostřejší teplé pohonné hmoty u stánku,“ podotkl s tím, že nic se ale nesmí přehánět.

„Jinak to na batůžkování moc nebude,“ dodal. „Kdyby alespoň nepršelo, tak by to bylo lepší. Takhle to na nějaké posedávání v parku na zemi nebude. Člověku nezbude než pořád chodit,“ konstatoval.

Kovařík přitom připomněl rok 1980. „Tak tragické jako tehdy to letos ale nebude,“ uvedl. „Tenkrát tu totiž o festivalu panovaly teploty od třinácti do sedmnácti stupňů přes den a celý týden jsme se nedostali na dvacet jeden stupeň,“ zmínil. „A navíc tehdy opravdu hodně pršelo,“ doplnil. „Tak tohle letos festival určitě nečeká,“ uzavřel optimisticky.

GALERIE: Viggo Mortensen a Geoffrey Rush dorazili do Varů

MFF KV

Výběr článků

Načítám