Hlavní obsah

Magdaléna Borová v Konci světa dostala od Bohdana Slámy opět maminkovskou roli

Do kin se v září dostane už druhý letošní film režiséra Bohdana Slámy. Oproti soudobému Suchu přichází s dobovým dramatem Konec světa, který sleduje srpnovou okupaci pohledem malého chlapce a jeho dědečka. Pro herečku Magdalénu Borovou, která ve filmu hraje maminkovskou roli, je to už třetí film, který s režisérem natočila.

Magdaléna Borová v Konci světa dostala od Bohdana Slámy opět maminkovskou roliVideo: Novinky

Článek

V rozhovoru pro Novinky, který proběhl během letošního karlovarského filmového festivalu, herečka také přiblížila své dojmy z natáčení.

„Hraji maminku hlavní postavy Tondy a je to také dcera dědečka, druhé hlavní postavy. Bavilo mě, že moje role měla dvě polohy. Jednu na začátku, kdy je moje postava spokojená a šťastná, a poté v normalizaci, kdy se jí hodně změní život,“ uvedla s tím, že film sleduje, jak silně okupace ovlivní životy členů několika generací jedné rodiny.

Magdaléna Borová: Do tmy? Každý máme v sobě kus bylinkářky

Kultura

Role maminky se přitom Borová ve filmech Bohdana Slámy ujala už potřetí. „Na rozdíl ode mě už Bohdan film viděl mnohokrát a říkal mi, že má radost, že tato máma je jiná než ty předchozí, že je v něčem ostřejší nebo tvrdší,“ přiblížila k roli s tím, že sama ještě neměla příležitost vidět hotový film.

Foto: Luminar Film

Magdaléna Borová ve filmu Konec světa od Bohdana Slámy

Částečný průnik své osobnosti do této role však vidí. „Dávám něco ze sebe do role, možná nějakou laskavost nebo měkkost, ale třeba se tak jen vidím. Třeba by vám to moje děti řekly jinak,“ uvedla Borová. Sama je totiž matkou dvou dětí a dodává, že v sobě nachází i ostřejší stránku, kterou se ale snaží potlačovat.

Herečce jsou jinak bližší spíše divadelní prkna, členkou činoherního souboru Národního divadla je přes dvacet let. Už před třemi lety ale získala za roli v režisérově filmu Krajina ve stínu Českého lva i Cenu kritiky. Z natáčení dalšího režisérova filmu Sucho, který šel do kin začátkem roku letošního roku a kde hrála postavu procházející nemocí, si sama odnesla zdravotní komplikace.

RECENZE: Film Sucho straní životu v pravěku

Film

„Když člověk hraje nemoc, tak se to nedá oklamat, prostě si tím uměle navozujete ten stav, což rozhodně na tělo i duši má vliv,“ vysvětlila herečka.

Z posledního natáčení Konce světa si ale dle svých slov odnesla hezké vzpomínky. To, že se mohla podílet už na třetím režisérově filmu, označuje za šťastnou náhodu.

„Není to tak, že bych byla jeho dvorní herečka. Je to občas dílem náhod, že jsme se sešli na třech scénářích. Točila jsem s ním potřetí a myslím si, že se náš pracovní i osobní vztah prohlubuje, což je hrozně hezká zkušenost,“ popsala Borová.

Foto: Luminar Film

Magdaléna Borová ve filmu Konec světa od Bohdana Slámy

Natáčení filmu probíhalo na chatě ve velkorysé krajině v Jizerských horách. „Je to nádherné místo v přírodě, kde jsme měli pronajatou chalupu, která se, jestli jsem to správně pochopila, pronajímala naposled, než se zbourá. Tato starodávná budova tak už napořád zůstane zachycená ve filmu,“ zmínila herečka hezkou vzpomínku z natáčení.

Tvůrci Vln představili ve Varech letošní hit

MFF KV

Film vychází z vlastní zkušenosti autora scénáře Ivana Arsenjeva, který pro Bohdana Slámu napsal už dřívější snímek Krajina ve stínu, a sleduje příběh devítiletého vnuka Tondy a jeho dědečka Igora, ruského emigranta a potomka šlechticů, které zavraždil bolševický režim.

Skrze ně i členy další rodiny snímek vypráví, jak okupace vojsk varšavské smlouvy v roce 1968 a následná normalizace ovlivňuje životy jednotlivců a jejich vzájemné vztahy.

Konec světa představili tvůrci v rámci 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v Domě ČT. První diváci jej ale budou mít možnost zhlédnout až v druhé polovině září v kinech.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos proběhl od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos byli Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

Jiří Mádl a Magdaléna Borová: Své České lvy opečováváme

Kultura

Ivan Arsenjev: Moje rodina měla ve 20. století hodně pohnuté osudy

Český lev

Výběr článků

Načítám