Hlavní obsah

Začal filmový festival v Karlových Varech

Aktualizováno

Velkou poctou Jiřímu Bartoškovi byla slavnostní show, která v pátek večer zahájila 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve Velkém sále hotelu Thermal. Cenu prezidenta festivalu obdržel americký herec Viggo Mortensen. A premiérově byla promítnuta nová znělka s americkým hercem a producentem Beniciem del Toro. Festival potrvá do soboty 6. července.

Zahájení 58. ročníku KVIFFVideo: KVIFF.TV, Novinky, ČTK

Článek

„Je to dechberoucí festival. Vůbec jsem nevěřil, že to tady bude takhle probíhat, ale věděl jsem o jeho významné reputaci. Je to opravdová a důležitá oslava kinematografie,“ řekl Novinkám Mortensen po příjezdu před Thermal.

Zahajovací show - již tradičně v režii bratrů Šimona a Michala Cabanových - začala promítnutým textem připomínajícím úvod k slavným filmovým Hvězdným válkám.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

V pátek 28. června 2024 začal 58. ročník mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

„Náš příběh začíná v roce 1994 v Karlových Varech. V magickém místě lázní a festivalu. Nad městem se smráká. Tedy přesněji, mračna se stahují nad filmovým festivalem. A to i přesto, že byl založen v roce 1946, přežil letité vazalství s moskevským festivalem a chystá se už na 29. ročník. Ministerstvo kultury po neúspěšném ročníku v roce 1992 zvažuje festival zrušit. Na scénu však - jako blaničtí rytíři - vstupuje Nadace Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a v jejím čele prezident Jiří Bartoška,“ uvádí část textu, který načetl Marek Eben.

Profík Benicio del Toro v nové festivalové znělce

Vary v pohybu

Na plátně byly poté připomenuty fotografie z třicetiletého působení Jiřího Bartošky a umělecké ředitelky Evy Zaoralové, jež před dvěma lety zemřela, v čele festivalu. Dále také záběry ze zahajovacích show a snímky filmových hvězd, které festival navštívily.

Na pódium pak vtančily postavy ze show, které bratři Cabani pro festival za tři desetiletí udělali. Bartoška poté ve Velkém sále přiznal dojetí: „Třicet let je strašně dlouhá doba a při tom sestřihu si člověk uvědomí, jak zestárnul a jak velká práce je za týmem, který festival převzal. Ukázalo se, když v roce 1994 stát zrušil festival, že ne všechna rozhodnutí státu jsou moudrá.“

Mortensen fanoušky nezklamal

Příjezd Vigga Mortensena na červený koberec před Velkým sálem vzbudil nadšení mezi stovkami čekajících fanoušků. Herec se jim podepisoval na fotografie i figurky Aragorna, jedné z hlavních postav trilogie Pán prstenů, která jej proslavila, a s některými se i vyfotil.

Foto: novinky.cz

Oleh Sencov, ukrajinský hrdina

Poté byl Mortensen se svou přítelkyní, španělskou herečkou Ariadnou Gilovou, hostem slavnostního zahájení. Když z rukou Jiřího Bartošky převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, řekl česky: „Dobrý večer. Je pro mě velká čest být hostem karlovarského festivalu.“

Zahajovacím filmem byl snímek Až na konec světa, který Mortensen režíroval, napsal k němu scénář a hraje v něm jednu z hlavních rolí. Přímo z fronty na festival a jeho slavnostní zahájení dorazil i ukrajinský filmař Oleh Sencov, který zde uvede svůj film Real.

Červený koberec

Zahájení MFF KV provázelo hezké počasí. Jeho program se rozběhl již během pátku, kdy se začala plnit také kina. Většina diváků ovšem dorazila až během pátečního večera. Vyprodaná představení i zaplněné ubytovací kapacity nasvědčují tomu, že o 58. ročník bude velký zájem.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Viggo Mortensen

První hvězdy přijely už ve čtvrtek. Geoffreyho Rushe a Vigga Mortensena před hotelem Pupp osobně přivítal Jiří Bartoška.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident MFF KV Jiří Bartoška a Andrea Bartošková

Dlouhá jednání

„S Viggo Mortensenem, který bude dostávat cenu na slavnostním zahájení a jehož film zahajuje festival, jsme se o jeho návštěvě bavili už před lety. Jenže přišel covid. Komunikovali jsme s jeho agenty a před Vánoci, když jsem byl v New Yorku, nám řekli, že letos by byla šance, aby Viggo přijel. Vždy je třeba se trefit do správného času. A on má právě nyní film, který chce podpořit a který půjde ve světě do kin,“ uvedl pro Právo výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha před zahájením akce.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Geoffrey Rush s manželkou Jane Menelausovou, 28. června 2024, příjezd na zahájení MFF KV

K dalším osobnostem, jež na festival dorazí, patří namátkou německý herec Daniel Brühl, americký režisér Steven Soderbergh či britský herec Clive Owen.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Jakub Voráček s manželkou

Oba herci získají Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Totéž ocenění obdrží během MFF KV také český herec Ivan Trojan, a to při zakončení.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Robert Mikluš s maminkou

Dvě stě filmů k vidění

Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstarává 12 kinosálů. Cena jednotlivé vstupenky meziročně mírně podražila kvůli změně DPH na 140 korun. Vstupné se slevou je o dvacet korun levnější.

Geoffrey RushVideo: Novinky

Vyplatí se tak pořídit si Festival Pass, který vyjde na celý MFF na zhruba dva tisíce dvě stě korun, na jeden den pak na necelou pětistovku.

Na karlovarský festival dorazil Viggo Mortensen

MFF KV

Výběr článků

Načítám