Hlavní obsah

Kuchařky doufají, že bude festivalovým hostům na zahajovací party chutnat

Vedle několika uzených vepřových šunek od kosti s různými příchutěmi budou ozdobou letošní zahajovací party na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary například i marinovaná kachní prsíčka, filety z tresky, teriny z lososa, ale také vlastní originální dezerty.

Na zahajovací party festivalu v Thermalu se připravují ty nejlepší pochoutkyVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Kuchaři a kuchařky v Thermalu se těší, že alespoň některé z jejich dobrot ochutná největší hvězda začátku festivalu, herec Viggo Mortensen.

„Žádnou výjimečnou dobrotu přímo pro tohoto amerického herce nepřipravovali, protože nám bylo řečeno, že nemá s žádným jídlem problém,“ uvedl pro Právo a Novinky.cz provozní ředitel hotelu Thermal Břetislav Benda.

„Nicméně specialitou, kterou jsme se letos rozhodli připravit, je hovězí steak wagyu, které se nám podařilo získat od německé firmy z Austrálie,“ prozradil ředitel. Originální steak wagyu z oblasti Kobe je totiž podle Bendy nedostupný.

„Tento australský má ale svoji kvalitu,“ dodal s tím, že z Německa si Thermal nechal dovézt i variaci baby zeleninek. „Takže tam máme baby cuketky, lilky, papričky a také tykve baby. Mladá zeleninka je nejchutnější,“ poznamenal.

Fronta k festivalovým pokladnám dosahovala letos až pod schodiště

MFF KV

„Kromě šesti šunek z komína, s pepřem a medem z místní produkce Romana Krčmy, jsme objednali rovněž tři kusy parmské šunky,“ uvedl Benda.

„Je to přímo Prosciutto di Parma, jejíž příprava musí probíhat v přísně vymezené oblasti v okolí italského města Parma v nadmořské výšce kolem devíti set metrů nad mořem,“ pokračoval ředitel. „Je to z výběrových prasat, která se musela narodit a zůstat v určených regionech,“ doplnil.

Kolem tisícovky hostů

Hostů na zahajovací party má přijet něco mezi devíti až dvanácti sty. „Máme samozřejmě i variace českých, moravských a italských sýrů, které najdou v sýrových koutcích,“ popisoval Benda s tím, že z čerstvého ovoce se budou krájet melouny nebo fíky.

Kuřata, která dorůstají až do čtyřkilových hmotností, objednal karlovarský hotel opět od farmy Černíkův Dvůr. „Lidé ochutnají tu nejvyšší jakost,“ komentoval Benda. „Chceme, aby hvězdy filmu jedly nadstandardní kvalitu,“ dodal.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Hlavními hvězdami letos jsou Geoffrey Rush a představitel Aragorna Viggo Mortensen.

V nabídce proto nebude chybět ani filet z tresky jednoskvrnné s mořským chřestem a ragú z pečených lilků a paprik. „Jedná se o tresku, která je tučnější, takže věříme, že hostům bude také chutnat,“ doplnil.

Vepřové šunky pro zahajovací party festivalu šly ve středu do udírny

MFF KV

„Děláme asi dva tisíce fingerfoodů,“ prozradila vedoucí studené kuchyně Thermalu Miluše Kotroušová. „Jedná se například o terinu z lososa s humrovou majonézou a limetkovým kaviárem,“ ukazovala kuchařka s tím, že nabídka bude široká a zahrnovat bude i šafránové košíčky s flambovanou mrkví a pěnou z italského sýra.

„Podle mě by měly filmové hvězdy ochutnat všechno, protože úplně všechno je výborné a recepty jsou originální,“ konstatovala Kotroušová, podle které se každý rok recepty dobrot na MFF obměňují.

Kromě toho, že pokrmy servíruje na prknech přímo na rautové stoly, musí být připravena hostům u každé dobroty vysvětlit, z čeho jsou připravené. „Tady v Thermalu to dělám už devátým rokem, ale předtím jsem pro festival pracovala v jiném hotelu na kolonádě,“ konstatovala kuchařka, jež má za sebou třicetiletou praxi.

„Připravujeme čerstvé ovoce a také nejrůznější minidezerty,“ uvedla šéfka cukrárny Thermalu Lucie Zemanová.

„Mezi nimi nebudou chybět kupříkladu oříškové tartaletky s krémovou čokoládou, pralinky s čokoládou, višní a šlehačkou a také třeba panna cotta, což je vanilkový krém s malinami,“ prozradila cukrářka, která pro filmové hvězdy připravuje v Thermalu sladkosti již třetím rokem.

„Chybět nebude ani tiramisu - známý italský dezert, kokosové košíčky s jahodovou pěnou, čokoládová trubička s hruškovou pěnou, ale také sacher v mini verzi,“ doplnila.

Ta zatím netuší, co je Mortensenovou oblíbenou cukrářskou lahůdkou, ale jeho exmanželka Exene Cervenka, losangeleská punková zpěvačka, byla původem z Česka, takže možná by mohl mít informace o druzích a chutích dezertů ve střední Evropě. „Možná bychom mu mohli nabídnout dezert Pavlova, což je světoznámý dezert. Nebo nějaké dezerty s ovocem. Snad si vybere,“ přemýšlela Zemanová.

Nouze nebude ani o rozmanité nápoje. „Připraveno je přes čtyři sta lahví vín oficiálního dodavatele vinařství Johann W,“ uvedl Benda s tím, že pro každého je přichystaná malá lahvička šampaňského Moët Chandon na přípitek.

„Podávat se bude káva Vergnano 1882, která je oficiální kávou festivalu v letošním roce,“ připomněl provozní ředitel. „Pro hosty bude připravena mattonka a také patnáct sudů piva Prazdroj,“ uzavřel s tím, že k obsluze je připraveno sedmdesát brigádníků a také studenti hotelové školy z Příbrami a místní škola stravování a služeb.

Hvězdy karlovarského festivalu: Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl

MFF KV

Výběr článků

Načítám