Hlavní obsah

Aragorn měl pod kostýmem fotbalový dres San Lorenza, přiznal Mortensen ve Varech

Aktualizováno

Americký herec Viggo Mortensen v sobotu od jedné odpoledne promluvil na tiskové konferenci v Karlových Varech. Na mezinárodní filmový festival dorazil ve čtvrtek. V pátek převzal Cenu prezidenta festivalu MFF KV. Na oficiálním ceremoniálu poděkoval za ocenění, viditelně dojatý, i česky.

Živě: TK Viggo MortensenVideo: Novinky

Článek

Mortensen do Varů přivezl svůj western Až na konec světa, který režíroval, napsal si k němu i scénář a ve snímku si též zahrál. Divákům jej představil od dvou hodin ve velkém sále hotelu Thermal. Právě tam také v pátek převzal z rukou Jiřího Bartošky cenu.

Pán prstenů i western

Otázky ze sobotní tiskové konference směřovaly nejen k aktuálnímu snímku, se kterým Mortensen do Karlových Varů přijel, ale i na jeho nejznámější roli Aragorna ze ságy Pán prstenů.

Sám herec přiznal, že Tolkienův příběh načítal po cestě na natáčení na Nový Zéland. „Upřímně řečeno jsem Tolkienovo dílo před rolí Aragorna neznal a bral jsem to jako velkou nevýhodu. Při dlouhém letu na Nový Zéland jsem měl s sebou tuto těžkou knihu a začal jsem ji číst. Byl jsem z toho nervózní, ale při četbě jsem se uklidnil, protože jsem si uvědomil, že řadu zdrojů, ze kterých Tolkien vychází, jako například keltskou mytologii, důvěrně znám z dětství,“ popisoval Mortensen.

Sám herec novináře ale upozornil, že by se raději věnoval současnému snímku Až na konec světa, který je promítán na filmovém festivalu v Karlových Varech, a nezaobíral by se příliš minulou tvorbou z důvodu omezeného času tiskové konference.

Western se vymyká běžnému zpracování tohoto žánru, neboť v jeho středu nestojí tradičně muži bojující ve válkách, ale naopak ženy, které se musejí potýkat s odchodem svého muže a starostí o děti naprosto samy.

Zajímavostí jsou i Mortensenovy odkazy, ve snímku nepřímo odkazuje také na argentinský fotbalový tým San Lorenzo.

„San Lorenzo je argentinský fotbalový tým, se kterým jsem vyrůstal. Je to moje první fotbalová láska, která zůstane navždy. Jejich barvy jsou modrá a červená. Já jsem tyto barvy dával do filmu. Měl jsem scény i v jiných filmech, kde jsem pod kostýmem měl i fotbalový dres tohoto týmu. Bylo to tak i v Pánu prstenů,“ popsal s humorem herec.

Viggo Mortensen a Solly McLeodVideo: KVIFF.TV, Novinky

Film Až na konec světa půjde do kin 4. července, což připadá na významný americký svátek Den nezávislosti. Diváci tak budou mít možnost western zhlédnout v kinosálech ještě před skončením filmového festivalu v Karlových Varech.

Viggo Mortensen: Karlovy Vary? Je to dechberoucí festival

Na kus řeči

Začal filmový festival v Karlových Varech

MFF KV

Výběr článků

Načítám