Hlavní obsah

Karlovy Vary se plní filmovými nadšenci. Ti nejmladší míří do stanového městečka

Začínající 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech byl v pátek dopoledne poznat v okolí Thermalu na každém kroku. Batůžkáři mířili k pokladnám, návštěvníci s kufry na kolečkách do hotelů, parkoviště byla takřka zcela zaplněna.

Stanové městečko se začalo plnit batůžkářiVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

A začaly také přibývat stany ve stanovém městečku v areálu přírodního koupaliště Rolava. Právě stanové městečko je nejvyhledávanějším místem pro jednoduché přenocování, které vyhledává především nejmladší generace milovníků filmu.

Již léta se jim říká batůžkáři a dokážou za den zhlédnout i pět filmů. Přijíždějí tradičně nejenom z celého Česka, ale i z těch nejexotičtějších zemí světa.

„Zájem o stanové městečko je zatím srovnatelný s loňskem. Možná je ten zájem letos o něco málo vyšší,“ uvedla Simona Vránová, ředitelka městské společnosti KV City Centrum, která přírodní koupaliště Rolava se stanovým městečkem provozuje.

„Máme zatím zaregistrováno kolem stovky stanů,“ upřesnila recepční Kateřina. „Především se jedná o Čechy, ale je tu už i pár cizinců, hlavně Slováci,“ doplnila kolegyně z recepce Anička. „Ale také jsme už registrovali hosty z Francie, Maďarska a také z USA,“ dodala.

Fronta k festivalovým pokladnám dosahovala letos až pod schodiště

MFF KV

Stanové městečko nabízí mimo jiné nonstop úschovnu, kam si lze schovat bagáž před odchodem do kinosálů. Další službou je dobíjení telefonu, které je ale zpoplatněno dvaceti korunami. Přenocování stojí v městečku pod vlastním stanem nebo pod širákem 180 korun, tedy mírně meziročně více.

„Nejčastěji se zde ubytovaní lidé ptají, kdy vlastně začíná festival,“ prozradila Markéta z úschovny. „Nebo se ptají, jak se připojit na wi-fi a zda je zadarmo,“ prozradila.

Z Rokycan přicestovaly do Karlových Varů na začátek festivalu Veronika, Sára a Adéla. „Já bych chtěla jít na film Benzínová duha a pak bych chtěla také vidět Mádlovy Vlny,“ konstatovala jednoznačně Sára s tím, že by rovněž nerada přišla o snímek Umírání.

„Ale my nemáme na ty filmy dopředu koupené lístky, protože jsme od středy ty fronty nestály, takže máme pocit, že na nás zbydou jen filmy z Gruzie a Bulharska,“ uvedla se smíchem Sára. „Stejně se ale těšíme,“ dodala ale hned nato a kamarádky kývaly souhlasně hlavou.

Problémy se sestavením stanu měla dvojice mladíků Jindra a Adam, kteří přijeli od Prahy. „Naposledy to totiž skládala přítelkyně,“ snažil se rozmotat spleť šňůrek, kterými jsou pospojované tyčky stanu, Adam.

„Já bych chtěl v sobotu na ten film, co bude uvádět Viggo Mortensen z Pána prstenů,“ prozradil Jindra. „Já ještě nevím, neměl jsem čas se ani podívat na program,“ dodal další kamarád David, který musel svůj stan také stavět na dvakrát.

Kuchařky doufají, že bude festivalovým hostům na zahajovací party chutnat

MFF KV

Stanové městečko nabízí veškeré zázemí, tedy včetně sprch s teplou vodou a také občerstvením. Tam se podávají od půl osmé snídaně, například míchaná vejce za 125 korun, s přidaným čedarem o dvacet korun dráž a párky s chlebem jsou za 85 korun.

Kdo by neměl chuť, hned naproti stanového městečka je supermarket, kde se dá snídaně koupit. Stanové městečko nabízí i další vyžití, vedle koupání v průzračném přírodním koupališti je to třeba asfaltový ovál, kde lze bruslit. Hned u městečka staví festivalový autobus a nebo si lze půjčit k dopravě za filmy jízdní kolo.

GALERIE: Viggo Mortensen a Geoffrey Rush dorazili do Varů

MFF KV
Související témata:
Stanové městečko

Výběr článků

Načítám