Hlavní obsah

Ivan Trojan ve Varech: Cenu jsem si vždy přál dostat pro to, jak je krásná

Aktualizováno

Během sobotního slavnostního zakončení 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary si Cenu prezidenta za mimořádný přínos české kinematografii převezme herec Ivan Trojan. Na červeném koberci v hotelu Thermal herec Novinkám přiznal, že si festivalovou cenu vždy přál převzít už jen pro její krásnou podobu. Cenu v podobě ženy s glóbem před více než dvaceti lety navrhl fotograf Tono Stano.

Ivan Trojan na červeném kobreciVideo: Novinky

Článek

V rámci karlovarského filmového festivalu se k příležitosti udělení Ceny prezidenta Ivanu Trojanovi uvedl také film Karamazovi z roku 2008, ve kterém se objevil v hlavní roli. V Karlovarském městském divadle se během letošního ročníku festivalu uskutečnilo také představení monodramatu Žáby, jež pro Ivana Trojana při příležitosti životního jubilea napsal jeho dvorní autor Petr Zelenka. Trojan letos koncem června oslavil 60 let.

Co pro vás cena znamená osobně a jaká bude vaše další meta?

Mně se ta cena moc líbí, je krásná. Tono Stano udělal nádhernou cenu, takže já jsem si tu cenu vždy přál dostat pro to, jak je krásná. Doufal jsem, že zahraji nějakou roli, že ten film tady bude a že cenu dostanu za herecký výkon. Když ale tu cenu dostávám za všechny své herecké výkony, tak je to stejně tak dobré – a možná ještě lepší.

Vy jste hrál rolí nespočet, kdo je ale skutečný Ivan Trojan, mohl byste se nám popsat?

Kdybych to spojil i s filmem a divadlem, tak jsem během práce získal spoustu přátel, a to je pro mě velice důležité. Ta práce se i nějakým způsobem opakovala, že jsme netočili jen jednou. Věřím tak, že jedna ze součástí mé povahy, za kterou bych se mohl pochválit, je, že jsem přátelský člověk a že mám rád lidi, kteří něco chtějí dokázat nebo kteří něco umějí.

Co byste dnes ve svých krásných letech poradil svému dvacetiletému já?

Ať je poctivé, vytrvalé, ať hledá, ať se nebojí dělat chyby… A to, že pokud netočíš ve dvaadvaceti, v pětadvaceti nebo ve třiceti, nemusí znamenat, že to ještě nemůže přijít. A u mě to tedy přišlo v těch pětatřiceti.

Ivan Trojan: Bez Dejvického divadla bych nebyl tam, kde jsem

MFF KV

Výběr článků

Načítám