Hlavní obsah

Ivan Trojan: Bez Dejvického divadla bych nebyl tam, kde jsem

Herec Ivan Trojan, který v sobotu na závěrečném ceremoniálu Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary převezme Cenu prezidenta MFF KV, uvedl ve čtvrtek v karlovarském divadle film Karamazovi (2008). Natočil ho režisér a dramatik Petr Zelenka.

Ivan Trojan v karlovarském divadle uvedl film KaramazoviVideo: Novinky

Článek

Napsal také divadelní hru Žáby, kterou Trojan odehrál v karlovarském divadle ve středu večer. Zelenka ji Trojanovi věnoval k letošním šedesátým narozeninám.

„Odehrál jsem tu Žáby. Je to krásné divadlo a myslím, že se hodí i k filmu Karamazovi,“ řekl Trojan před projekcí divákům. „Dostal jsem možnost, když budu mít 6. července ceremoniál, vybrat film, který bych chtěl na festivalu uvést,“ vysvětlil, proč právě Karamazovi.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ivan Trojan před zaplněným divadlem

Na festival přijel Ivan Trojan a hned měl napilno

MFF KV

„Není to film, kdy neslezu z plátna. To pro mě není to podstatné a důležité. Zásadní jsou pro mě tři věci. První je člověk Lukáš Hlavica. Znám ho od DAMU a od první chvíle, kdy jsme se potkali, jsme pochopili, že k sobě patříme. Spolu jsme udělali zásadní rozhodnutí, že jsme před lety odešli z Vinohradského divadla, protože jsme chtěli založit nové divadlo, a tak vzniklo Dejvické divadlo. To je pro mě tou druhou důležitou věcí. Protože bez Dejvického divadla bych nebyl tam, kde jsem,“ řekl Trojan.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Před divadlem na něj čekali fanoušci

Třetím důležitým je pro Trojana podle jeho slov Petr Zelenka. „Stal se součástí mého filmového života. Napsal scénář k Samotářům, pak jsme natočili krátký půlhodinový film a další věci. Pak jsme ho oslovili, aby spolupracoval s Dejvickým divadlem – a stal se nejlepším dramatikem současné doby. Jako mladý režisér měl rád představení Karamazovi Lukáše Hlavici v Dejvickém divadle. A přemýšlel nad tím, jak ho zaznamenat, aby se na něj mohly dívat i generace, které přijdou po nás,“ upřesnil.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Ivana Trojana v divadle uvedl Marek Eben

Velké poděkování směroval z jeviště karlovarského divadla právě ke svým divadelním kolegům. „Až ve filmu uvidíte kolegy z Dejvického divadla a polské herce, tak velké poděkování patří především mým kolegům, protože z toho filmu ucítíte, jaká je to síla. A že propojení divadla a filmu neoddělitelně patří ke mně. Protože to jsem já. Jedno bez druhého by nefungovalo. A já cítím vděčnost za to, že se mi to přihodilo,“ řekl Ivan Trojan.

Foto: Novinky

Ivan Trojan

„Když se mluví o českých hercích, říká se Hrušínský, to byl herec! Kemr, to byl herec! Jsem rád, že už má moje generace také taková jména. A jsem si stoprocentně jistý, že za nějakých šedesát sedmdesát let se bude říkat: jo, pan Ivan Trojan, to byl herec!“ řekl v divadle před projekcí filmu Marek Eben.

RECENZE: Svět jako sbírka rekvizit

Divadlo

Výběr článků

Načítám