Hlavní obsah

I když je festival mezinárodní, někde platební karty neberou

Některá občerstvení a obchůdky v centru Karlových Varů, které jsou právě dějištěm 58. mezinárodního filmového festivalu (MFF), vyžadují od svých zákazníků výhradně platby v hotovosti. Jsou ale i tací, kteří naopak peníze nechtějí a přijímají pouze platby kartou.

Některé stánky neberou platební kartyVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Hned u Thermalu provozuje po celý rok stánek s občerstvením Zoltán Javorka. Na pultu má ceduli s nápisem No Accept Credit Card! Pouze hotovost.

„Platba kartou zdržuje na těchto velkých akcích,“ vysvětloval muž, podle kterého se při vysoké návštěvnosti stává, že přestává fungovat wi-fi, pak vznikají fronty.

„Mám spočítáno, že při platbách kartou je kvůli zdržování s načtením propad v prodejnosti zhruba čtvrtinový. Tam, kde je berou, mají dvacet metrů dlouhé fronty,“ dodal Javorka, podle kterého například senioři karty nepoužívají skoro vůbec.

„Česká koruna je oficiální platidlo této země a není povinnost žádného obchodníka, aby přijímal i karty,“ připomněl.

Diváckou cenu deníku Právo vedou Vlny

MFF KV

Podle šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je nastavení prodeje pouze v hotovosti nefér vůči velké části zákazníků. „Dvojnásobně to platí na akci, jako je karlovarský filmový festival, kam často přijíždí na otočku spousta lidí ze zahraničí, kteří si tam dělají názor na Česko,“ uvedl.

„Obecně platí, že pokud člověk podniká poctivě, je pro něj klíčová spokojenost zákazníků,“ pokračoval s tím, že v dnešní době je výrazně nadpoloviční objem plateb digitální.

Platby kartou prý zdržují

To se podle Javorky nevylučuje, protože ke spokojenosti patří hlavně to, že se zákazník nají nejenom dobře, ale hlavně rychle, aby mohl jít zase do kina. „My jsme rychlé občerstvení,“ zdůraznil s tím, že kvůli humbuku na příští rok platební terminál zavede. Karty neberou ani v baru Crazy Coctail Catering, který stojí na platu vedle Thermalu.

Anketa

Zavedl/a byste povinnost platit kartou na podobně velkých akcích jako KVIFF?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 635 čtenářů.

„K večeru tu máme docela velké fronty a velice by nás to zdržovalo, třeba kdyby vypadla wifina,“ uvedl barman Jiří Lehotský. „Navíc kdyby platba neprošla a zákazník mezitím odešel s drinky, tak bychom ho už nedohledali,“ pokračoval s tím, že dosud kvůli chybějícímu platebnímu terminálu neměli žádný problém.

„Zákazníci se zeptají, kde si mohou nejblíž peníze vybrat, pak se hned vrátí s penězi pro drink,“ popisoval.

Stánek pod velkým sálem hotelu Thermal nese navíc cedulky s nápisy, že v případě platby v eurech platí kurz dvacet korun za euro. I když v bance se pohybuje aktuálně kolem pětadvaceti korun.

„Není to kvůli tomu, abychom vydělali, ale proto, aby nám nikdo v eurech neplatil. Aby si šel peníze předtím vyměnit. My totiž pak přijdeme s hrstí mincí v eurech do banky a nikde to pořádně nechtějí vyměnit,“ vysvětloval. „Navíc, už jste viděl, aby se někdo dožadoval třeba v Německu platit korunou?!“ dodal.

„Lidi si tady berou vesměs cigarety a lístky na autobus, takže platby na kartu neberu,“ uvedla Hanka, která provozuje trafiku na Divadelním náměstí. „Z cigaret a lístků na autobus není žádná marže, takže s platbou kartou by se mi to vůbec nevyplatilo,“ dodala.

„Terminál tu je, ale já tomu moc nerozumím, mám už svoje roky, takže za mě se platí jen penězi. Bála bych se, že platba neproběhne,“ konstatovala prodavačka v seniorském věku v jednom z prodejních stánků nápojových pohárků u Mlýnské kolonády.

Kolegyně s prakticky totožným sortimentem ve vedlejším okénku karty bere. „Někdy navždy,“ zažertovala.

Na festival přijel Ivan Trojan a hned měl napilno

MFF KV

„Možná stánkaři okolo Thermalu počítají s tím, že tam lidé nemají jinou možnost, možná počítají s tím, že ty zákazníky již nikdy v životě neuvidí, takže je jim jedno, jak kvalitní službu poskytují a co si o nich myslí jejich zákazníci,“ komentoval Prouza.

„O to víc by nad touhle situací měl přemýšlet organizátor festivalu a město Karlovy Vary, protože je to primárně ohrožení jejich pověsti,“ míní šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu, podle kterého si lidé nebudou pamatovat konkrétního stánkaře, ale jak se k nim chovali na festivalu a v Česku.

Festival není provozovatelem stánků

S tímto výkladem zásadně nesouhlasí mluvčí MFF Uljana Donátová. „Karlovarský festival není provozovatelem stánků s občerstvením,“ uvedla. „A není ani pronajímatelem prostor pro podnikání,“ pokračovala. „A proto my můžeme těžko ovlivnit, zda konkrétní obchodník uplatňuje platbu kartou, nebo hotovostí,“ konstatovala Donátová.

„Samozřejmě že v našich oficiálních festivalových obchodech běžně karty přijímáme,“ dodala. „A ve stanech a prostorách, které tady mají naši partneři, neříkám, že úplně ve všech, ale v naprosté většině, platba kartou je možná,“ uzavřela.

Na festival přijel Ivan Trojan a hned měl napilno

MFF KV

Výběr článků

Načítám