Hlavní obsah

Fronta k festivalovým pokladnám dosahovala letos až pod schodiště

O letošní 58. ročník Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech je mezi diváky obrovský zájem. Dokládá to nejenom enormní zájem o jízdenky na festival, počty objednávek k přenocování, ale i fronta na vstupenky, která ve čtvrtek ráno v první den prodeje dosahovala až pod poslední schodiště hotelu Thermal.

Začal prodej prvních vstupenek na letošní karlovarský filmový festivalVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

„Takhle dlouhou frontu jsem tu ještě neviděl,“ uvedl na dotaz Práva a Novinek.cz šéf festivalové produkce Petr Lintimer. „Snažíme se ale všechny co nejrychleji odbavit, takže za hodinu bude fronta pryč,“ ujišťoval krátce po otevření pokladen.

„Já myslím, že ta fronta naznačuje, protože máme skvělý program filmových projekcí a také výborný doprovodný program,“ dodal.

První zájemci o vstupenky přišli čekat k Hlavní pokladně již ve středu v devět hodin ráno. „To je fantastické,“ zhodnotil šéf festivalové produkce Petr Lintimer. „Každým rokem se hranice posouvá,“ komentoval zhruba čtyřiadvacetihodinové čekání prvních milovníků filmu. „Možná, že v příštím roce tu budou již čekat od úterka,“ dodal v nadsázce Lintimer.

Vepřové šunky pro zahajovací party festivalu šly ve středu do udírny

MFF KV

„Kdepak, devátá hodina ráno je nepodkročitelná,“ usmívala se Magda Marcelová z Kdyně, která přišla čekat ve středu přesně dvě minuty před devátou hodinou ráno.

„Vyhecoval nás vloni pán z druhé fronty, který sliboval, že letos přijde hned ráno, aby tu byl před námi,“ pokračovala milovnice filmu, podle které se ve frontě scházejí každý rok většinou ti samí lidé a panuje přátelská atmosféra.

„Jsme tu tak brzy proto, abychom se dostali na dobré filmy, které třeba ani nepůjdou do distribuce,“ vysvětlila Marcelová.

Filmů má vybráno více. „Já se těším na pátek večer na tříhodinový snímek Umírání, který budou promítat v kině Drahomíra. Další film, který chci vidět, se jmenuje Holky, který vyhrál na festivalu Sundance,“ prozradila.

„Dále pak Dívka s jehlicí a v sobotu film Až na konec světa a tak dále,“ doplnila s tím, že je na festivalu s partou.

„Ve frontě jsme se prostřídali, takže já odešla na hotel kolem jedenácté a vrátila se v jednu,“ popisovala.

„K jídlu jsme měli housky, ale hlavně jsme dbali na to, abychom měli vodu. Jeden den se takhle dá zvládnout,“ poznamenala.

Festival Karlovy Vary | KVIFF

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos probíhá od 28. června do 6. července 2024. Dění na červeném koberci jsme sledovali živě. Prezidentem MFF Karlovy Vary je Jiří Bartoška. Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstarává 12 kinosálů. Hlavními hvězdami festivalu jsou australský herec Geoffrey Rush, představitel Aragorna Viggo Mortensen, herci Daniel BrühlClive Owen či režisér Steven Soderbergh.

„Přišel jsem čekat k pokladnám ve středu v poledne, ale vloni jsem říkal, že přijdu letos v devět, tak proto přišla Magda a spol. tak brzy,“ usmíval se před pokladnami v F Baru Pavel Dvořák z obce Tatce u Českého Brodu.

„Chystám se za pět dní vidět zhruba patnáct filmů,“ prozradil. „Určitě bych chtěl vidět nový film od řeckého režiséra Milé laskavosti a pak mám vyhlédnutý ještě jeden film, který se jmenuje Drby,“ pokračoval Dvořák.

Šéf produkce MFF KV Petr Lintimer: Máme výrazně víc elektroaut než loni

MFF KV

Na noc se vybavil spacákem, karimatkou a na denní čekání rybářským křesílkem. „Noci trávíme tak, že si tu povídáme, dáváme si tipy a holky tu vyrábějí dárky a tak,“ dodal s tím, že byl vybavený bagetou, houskami a bratr mu přivezl kávu. „Letos zima nebyla, vloni tu foukalo,“ pochvaloval si.

Cena jednotlivé vstupenky meziročně mírně podražila kvůli změně DPH na 140 korun. Vstupné se slevou je o dvacet korun levnější. Vyplatí se pořídit si Festival Pass, který vyjde na celý MFF na zhruba dva tisíce dvě stě korun, na jeden den pak na necelou pětistovku.

Divák si pak může rezervovat tři vstupenky na den, pokaždé na jiný film. Díky pasu může využívat i další služby MFF.

Deník Právo a Novinky.cz jsou mediálními partnery MFF.

Anketa

Chystáte se na festival do Karlových Varů?
Ano
5,6 %
Ne
94,4 %
Celkem hlasovalo 3334 čtenářů.

Hrdinou nové znělky MFF KV je Benicio del Toro

MFF KV

Výběr článků

Načítám