Hlavní obsah

Fotograf Tono Stano skrze výstavu představuje hlavní hvězdy Varů. Chystá se i na Mortensena

Uznávaný fotograf portrétů a aktů Tono Stano představil v rámci letošního karlovarského filmového festivalu výstavu mapující největší hvězdy, které od 90. let festival navštívily. V budově Sparkasse u Vřídla zůstane celoročně. Fotograf pro Novinky dodal, že výstavou jeho dlouhá spolupráce s filmovým festivalem nekončí. I letos plánuje zachytit hlavní hvězdy festivalu, včetně Vigga Mortensena. Je tak pravděpodobné, že se výstava bude nadále doplňovat.

KVIFF Výstava fotografií Stars by Tono StanoVideo: Novinky

Článek

Unikátní výstava Stars by Tono Stano s téměř 70 fotografiemi představuje veřejnosti jak ty známé, tak i ty dosud neviděné portréty největších hvězd, které karlovarský filmový festival v průběhu let navštívily.

„Jeden z prvních je například portrét Jiřího Bartošky z roku 1997. S festivalem jsem spolupracoval už rok předtím a všiml jsem si, že je tady akutní nedostatek právě portrétního materiálu. Tak jsem si říkal, že se nebudu ve Varech jen flákat, ale budu tvořit i nějaké hodnoty,“ vysvětlil uznávaný fotograf, který je také autorem podoby Křišťálového glóbu, hlavní ceny festivalu.

Foto: Novinky

Sobotní zahájení výstavy Stars by Tono Stano, která zahrnuje téměř 70 portrétů uznávaného fotografa

Mezi nejslavnější jména výstavy patří Morgan Freeman, Uma Thurmanová, Willem Dafoe, Jude Law, Woody Harrelson, John Malkovich, Scarlett Johanssonová či Sharon Stonová, z tuzemský hvězd pak například Aňa Geislerová, Ivan Trojan nebo Pavel Liška.

Nezapomenutelná focení

Tono Stano zmiňuje, že i po téměř třech desítkách let, co filmové hvězdy na festivalu zaznamenává fotoaparátem, zůstává drtivá většina focení nezapomenutelná. V hlavě mu ale utkvělo zejména to s hercem Woodym Harrelsonem, který karlovarský festival navštívil hned dvakrát po sobě v letech 1999 a 2000.

Aragorn měl pod kostýmem fotbalový dres San Lorenza, přiznal Mortensen ve Varech

Kdo přijal pozvání

Vášnivého šachistu fotil Stano při partii ve velkorysém sálu Grandhotelu Pupp. „Bylo skoro nemožné ho tam dostat, protože tam stáli lidé a zastavovali ho kvůli podpisu. Poté, když jsme skončili, tak jsme se ještě rozpovídali o mé volné tvorbě, a protože to bylo skvělé focení, tak jsem se rozhodl, že mu věnuji svou knihu,“ popsal fotograf Novinkám.

Foto: Novinky

Focení s Woodym Harrelsonem patří k těm, která fotografovi nejvíce utkvěla. v paměti

„Listoval si jí a úplně zapomněl, že tam jsme. My jsme sbalili techniku, nerušili jsme ho. Když jsme odcházeli, slyšel jsem trepky, které měl, jak bouchají za námi. Doběhl k nám s tou knihou, chytl mě za rameno a řekl, jestli se mu tam nepodepíšu,“ dodal Stano s úsměvem.

To, kolik dalších fotografií přibude, nechává ale otevřené. Nechce přitom vynechat ani letošní hvězdy Varů. „Kolik fotografií přibude, nikdo samozřejmě neví, ale chci hosty, co jsou tu letos. Vigga Mortensena bychom měli fotit teď v neděli, takže se pokračuje dál,“ řekl Stano.

Výstava zůstane v budově Sparkasse, bývalé Městské spořitelny na Divadelním náměstí, jež se postupně proměňuje v jedno z hlavních kulturních center v Karlových Varech, celoročně. „Bude připomínat, že tady festival probíhá, protože někteří lidé, například cizinci, vůbec nevědí, že se tady něco takového děje,“ doplnil Stano. Na konci prázdnin by měla být také v přízemí budovy otevřena kavárna a obchod s upomínkovými předměty filmového festivalu.

Ve Varech se můžete i zamilovat, říká výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha

MFF KV

Výběr článků

Načítám