Hlavní obsah

Do Varů přijel Clive Owen. Hvězda s velkým kouzlem osobnosti

Aktualizováno

Byl Larrym ve filmu Na dotek, Dwightem Mc Carthym v Sin City - městě hříchu, Spikem v Elitních zabijácích, Hemingwayem ve filmu Hemingway a Gellhornová nebo Dovidlem v Písni jmen. Charismatický britský herec Clive Owen je hostem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na jehož slavnostním zakončení převezme Cenu prezidenta MFF KV. Do Varů dorazil ve čtvrtek před čtvrtou odpoledne.

Clive OwenVideo: Novinky

Článek

V Čechách nebude držitel Zlatého globu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen poprvé. Natáčel tu totiž v roce 2012 film Poslední rytíři a v roce 2017 drama Ofelia.

Narodil se 3. října 1964 v britském Coventry jako čtvrtý z pěti bratrů. Nejstarší je obchodníkem, dva prostřední jsou hudebníky. Owen měl od mala jediný sen, stát se hercem.

„Když jsem začínal, bylo divadlo mojí první láskou. Jako malý jsem hrál ve školním divadelním představení a zamiloval jsem se do herectví. Nebylo to o televizi. Nebylo to o filmech. Připojil jsem se k malému mládežnickému divadlu v mém rodném městě a tam to celé začalo. Takže to bylo vždy něco, co mě velmi bavilo,“ řekl v jednom z rozhovorů.

Hvězdy karlovarského festivalu: Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl

MFF KV

Clive Owen vystudoval Královskou akademii dramatických umění, která jej přivedla ke klasickému shakespearovskému repertoáru.

S jeho studiem se pojí také zajímavost. Jeho třída pracovala na nové hře Howarda Barkera, která byla ve stejné době uváděna na prknech Royal Court s Gary Oldmanem v hlavní roli. Jenže Oldman onemocněl a Cliva Owena, který měl nastudovanou tutéž roli, požádali, aby ho zastoupil.

Po absolutoriu začal svou hereckou kariéru v londýnském souboru Young Vic Theatre Company, kde vytvořil několik rolí v shakespearovských představeních. A jedna z nich mu byla osudnou.

V roce 1988 dostal roli Romea ve hře Romeo a Julie. Tu hrála Sarah-Jane Fentonová, do níž se Clive Owen zamiloval a v roce se 1995 vzali. Jejich dcera Hannah se narodila v roce 1997, Eve v roce 1999. S manželkou si bedlivě hlídají své soukromí. V rozhovorech Owen mnohokrát řekl, že mu jeho žena a dcery pomáhají udržovat rovnováhu v životě a dávají mu sílu pokračovat v práci.

Foto: Cinemax

Clive Owen jako doktor Thackery

Kromě toho, že se v roce 1988 setkal se svojí osudovou ženou, debutoval také ve filmu s titulem Vroom. Poté se objevoval především v televizních filmech a seriálech, mezi jeho nejúspěšnější patřila role charismatického Stephena Cranea z kriminální série Hazardér (1990-1991, Chancer).

„Když jsem byl mladší, lidé říkali, že se pravý herec pozná jen na jevišti. S tím nesouhlasím. Jedny z nejlepších hereckých výkonů, se kterými jsem se kdy setkal, byly filmové. Film je hodně o zachycení podstaty věcí – pokud to cítíte a máte tu správnou osobu, která to natáčí, narazíte na to. Divadlo je jiné zvíře. Je to fyzicky odlišné a vyžaduje to jinou disciplínu. V divadle těžíte stejný materiál, neustále zdokonalujete stejnou věc, provádíte ji a udržujete ji živou a svěží,“ uvedl Owen, když porovnával divadelní a filmové herectví.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Kryštof Mucha, výkonný ředitel MFF KV, Clive Owen a Jiří Bartoška

Zlom v jeho herecké kariéře přišel v roce 1997. V londýnském Royal National Theatre měla světovou premiéru divadelní hra Patricka Marbera Na dotek (Closer), v níž Owen vytvořil roli Dana. Když v roce 2004 vznikla stejnojmenná filmová adaptace tohoto světově úspěšného dramatu o úskalí milostných vztahů, Owen se ujal v režii Mika Nicholse po boku Julie Robertsové, Natalie Portmanové a Juda Lawa druhé mužské role - Larryho. Za svůj výkon si odnesl Zlatý globus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara.

„Člověk potřebuje trochu času, aby mu postava uzrála v hlavě. Z takového hlediska bylo ideální natáčení Na dotek, kdy jsem přišel, pracoval jako blázen, spoustu toho odehrál a pak jsem si mohl dát na dva týdny pohov, protože se točily scény s někým jiným. Takový rytmus mám nejradši,“ řekl Owen.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Clive Owen a Jiří Bartoška

V době, kdy sbíral ocenění za svou roli ve filmu Na dotek, měl již na svém kontě řadu filmových úloh. Mezi nimi to byla například titulní postava Jacka z krimi dramatu Mika Hodgese Krupiér (1998, Croupier), jedna z třiceti hlavních rolí v mistrovské studii mravů Gosford Park (2001) pod režijním vedením Roberta Altmana, role v akčním thrilleru Agent bez minulosti (2002, The Bourne Identity), válečném romantickém dramatu Hranice zlomu (2003, Beyond Borders) nebo titulní úloha v historickém snímku Antoine Fuqui Král Artuš (2004, King Arthur).

V jeho filmografii má své místo řada titulů, které dokládají spolupráci s ceněnými režisérskými osobnostmi. S Alfonsem Cuarónem natočil sci-fi Potomci lidí (2006, Children of Men), se Spikem Lee thriller Spojenec (2006, Inside Man), hlavní mužskou roli si zahrál v historickém dramatu Shekhara Kapura Královna Alžběta: Zlatý věk (2007, Elizabeth: The Golden Age) nebo v akčním thrilleru Toma Tykwera International (2009, The International).

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Clive Owen se zdraví s fanoušky

S Julií Robertsovou se znovu potkali jako soupeřící tajní agenti v romantickém akčním snímku Dvojí hra (2009, Duplicity). Snímek Pokrevní pouto (2013, Blood Ties) režiséra Guillauma Caneta měl premiéru na festivalu v Cannes. Nedávno měli diváci možnost vidět Owena také v seriálu z produkce FX Vražda na samém konci světa (2023, A Murder at the End of the World).

Za roli Ernesta Hemingwaye v televizním filmu Philipa Kaufmana Hemingway a Gellhornová (2012, Hemingway & Gellhorn) byl podruhé nominován na Zlatý globus. Třetí nominaci na tuto cenu pak získal za hlavní roli v televizním seriálu Stevena Soderbergha, který bude také letošním hvězdným hostem karlovarského festivalu, Knick: Doktoři bez hranic (2014-2015, The Knick), nominovaném na cenu Emmy.

V seriálu Impeachment: American Crime Story (2021), který se vrací k známé aféře amerického prezidenta se stážistkou Lewinskou, si zahrál Billa Clintona.

V noirové minisérii Monsieur Spade (2024), inspirované literární předlohou Dashiella Hammeta, vytvořil titulní roli soukromého detektiva Sama Spadea.

S Clivem Owenem se nepojí žádné skandály, je to britský gentleman se vším všudy. Možná se obecně neví, že je velkým fanouškem Davida Bowieho, o jehož hudbě řekl, že na něj měla největší hudební vliv. „Nevím proč, ale nikdo jiný mě tak nezasáhl.“

Karlovarský festival uvede při příležitosti ocenění Cliva Owena snímek Na dotek, kterému je právě letos dvacet let.

Hrdinou nové znělky MFF KV je Benicio del Toro

MFF KV

FOTO: Karlovarský festival se blíží. Podívejte se, jak se vyrábí křišťálový glóbus

MFF KV

Výběr článků

Načítám