Hlavní obsah

Barešová si roli Krásnohorské ve filmu Smetana vysnila. Byla to inspirativní bojovnice, říká

K dvoustému výročí od narození skladatele Bedřicha Smetany, které si letos připomínáme, se natočil také film Smetana režiséra Marka Najbrta, který vstoupí do kin během podzimu. Životopisný snímek, v němž se role Smetany ujal Václav Neužil, představili tvůrci s prvními ukázkami na letošním karlovarském filmovém festivalu. Herečka Denisa Barešová Novinkám přiblížila tento film, pro který se vžila do role další výrazné postavy českých dějin, Elišky Krásnohorské, jež pařila také k osudovým ženám skladatele.

Herečka Denisa Barešová představila na filmovém festivalu v Karlových Varech film SmetanaVideo: Novinky

Článek

„Kdybych si tu roli mohla sama vybrat, bylo by to jasné ano, ale ještě jsem musela projít kamerovými zkouškami a bylo to za mě vypracované a vybojované,“ přiznala Barešová, která byla ráda, že měla příležitost poprvé točit s režisérem Najbrtem.

Film Smetana, jenž vzniká k oslavám 200 let od narození předního českého skladatele, se věnuje posledním přibližně 16 rokům jeho života, tedy době, kdy začal přicházet o sluch, což je tvorbu značně ovlivnilo.

Foto: Česká televize

Herečka Denisa Barešová jako Eliška Krásnohorská ve filmu Smetana

Barešová si ve filmu zahrála roli jedné ze dvou osudových žen skladatele, Elišku Krásnohorskou – spisovatelku a jednu z hlavních představitelek českého ženského emancipačního hnutí.

„Byla to feministka, nebojím se toho slova. Bojovala za ženská a dívčí práva, založila dívčí spolek, stala se jako první žena u nás členkou akademie věd a ve svých kritikách byla ostrá, přísná a nebrala si servítky, takže měla hodně nepřátel,“ poznamenala Barešová směrem ke Krásnohorské.

Václav Neužil: Problém každé epochy je, že k moci se dostávají ti největší uzurpátoři

Osobnosti

„Celý život bojovala s revmatismem, byla to opravdu velká inspirativní bojovnice. Uhranula mě úplně vším,“ doplnila herečka s tím, že Krásnohorská ji inspirovala právě svým odhodláním stát si sama za sebou a nebát se vymezit.

„Dokázala se vymanit z citů k Bedřichovi a nenechala tím ovlivnit jejich společnou profesionální tvorbu. Zachovala se tak, jak věděla, že bude pro ni nejlepší a nebude jí ublíženo. To bych si chtěla přenést do svého života,“ vysvětlila Barešová.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Herečky Sarah Haváčová a Denisa Barešová s režisérem Markem Najbrtem

Denisa Barešová má k hudbě vztah od dětství, vystudovala také klasický zpěv na hudebních gymnáziu, a tvorbu Bedřicha Smetany tak měla nastudovanou už před natáčením.

„Na roli Elišky jsem si vytvořila playlist vážné hudby, která nebyla sice od Smetany, ale připomínala mi ji,“ přiblížila s tím, že do budoucna jí uložené skladby budou připomínat i chvíle z natáčení filmu.

Snímek Smetana by měl vstoupit do kin na podzim letošního roku. V titulní roli skladatele se objeví Václav Neužil, který už před několika roky zaujal další životopisnou rolí, a to Emila Zátopka. První záběry ze Smetany představila tvůrčí delegace filmu během letošního karlovarského filmového festivalu v Domě ČT.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Denisa Barešová

Na co zemřel Bedřich Smetana? Nejasnosti ohledně diagnózy trvají

Historie

Výběr článků

Načítám