Hlavní obsah

Městská galerie v Praze řeší, jak zachránit Orchideje sester Válových

Vloni a předloni, v době jejich stoletého výročí a výstavy v kutnohorské Galerii Středočeského kraje (GASK), vzrostl široký zájem o samorostlé kladenské malířky, sestry (dvojčata) Jitku a Květu Válovy. Mělo se za to, že jejich práce jsou zmapovány, ale badatel Ondřej Surový s kolegyněmi objevil v Michli něco nečekaného: velkou skleněnou plastiku Orchideje, dílo raritní, protože sestry spíše malovaly a kreslily.

Foto: Petr Janiš

Mozaika Orchideje v chodbě bývalého výzkumného ústavu

Článek

Kurátorka Dagmar Šubrtová ještě v roce 2022 při výstavě v Galerii Bubec pokládala mozaiku za ztracenou, protože se domnívala, že zanikla i s budovou. Její reprodukci umístila alespoň na pozvánku. Bývalý výzkumný ústav automatiky v Michli však stále stojí, demolice se zatím nekonala.

„Mozaika se zachovala skrytá za kuchyňskou stěnou, trochu se na ni asi zapomnělo,“ řekl Novinkám a Právu tamní vrátný.

Fotografické portréty duše sester Válových

Kultura

V budově se stále úřaduje, kurátorka veřejné plastiky v Praze Marie Foltýnová se snaží dílo signované oběma sestrami Válovými zachránit. Získala příslib majitele budovy s developerskými plány, že Galerii hlavního města Prahy dílo z roku 1977 věnuje. Jenomže, jak to v Praze bývá, není jasné, kam s ním.

„Pro záchranu mozaiky je potřeba v širším plénu vytipovat a vyhledat možné objekty, ideálně ve vlastnictví města nebo městské části, kam by bylo možné mozaiku přemístit. Pokud bude vůle a politický konsensus, že je to příležitost zachránit výjimečné dílo pro město Prahu, pak se na to najdou finanční prostředky,“ sdělila Novinkám a Právu Foltýnová.

Foto: Petr Janiš

Detailnější pohled na skleněnou mozaiku

Náročné a nákladné podle ní bude odborně sejmout Orchideje složené z tisíců skleněných kostiček ze zdi, městská galerie by takový úkol ale zvládla. Mozaiku však galerie nechce uložit na deskách do depozitáře, prostor ostatně nemá. Pro trvalé přemístění je třeba určit vhodný volný prostor o velikosti asi 5,5 na 3,5 metru.

Fakt, že Orchideje jsou v tvorbě sester ojedinělé, podle Foltýnové potvrzuje, že si postup při tvorbě mozaiky zkoušely v koupelně svého kladenského domku. V archivu sester Válových se zachovala k dílu také dokumentace.

Foto: Jiří Hanke

Sestry Jitka a Květa Válovy spolu žily a tvořily v jednom kladenském domě.

Mozaika je monumentální. V temné chodbě michelského ústavu, dříve kuchyňce, je však poněkud utopená. Na Kladně velmi skromně žijící sestry si patrně vážily zakázky, kterou získaly.

Řeší se koupě domu

Při jejich stoletém výročí bylo možné jejich domek v Bendlově ulici navštívit, teď trochu osiřel. Zájem o jeho koupi projevil Středočeský kraj, ale rozhodnutí odložil kvůli letošním volbám.

Mozaiku by si ale stejně nadále na svém území chtěla podle radního Petra Tomáše Opletala (TOP 09) ponechat Praha 4. Ten Novinkám a Právu řekl, že se pro dílo pokoušel najít jiné místo. V jednom případě úspěšný nebyl, ví ale ještě o dvou jiných možnostech. „Pevně doufám, že místo najdeme letos. Pokud se to nepodaří, tak příští rok,“ uvedl. Mozaika by podle něho měla být přístupná širší veřejnosti.

Foto: Petr Janiš

Děrné štítky Jitky Válové na keramické fasádě bývalého ústavu

Demolici bývalého výzkumného ústavu, jehož fasádu zdobí také Děrné štítky od Jitky Válové, radní očekává v následujících dvou či třech letech.

Co přinesl celebritami milovaný festival Coachella

Móda a kosmetika

Ministr kultury ocenil Kopelenta, Radoka a sestry Válovy

Kultura
Související témata:
Jitka Válová
Květa Válová

Výběr článků

Načítám