Hlavní obsah

Malíř a sochař Jaroslav Róna: Obrazy nerad popisuji. Každému se rozběhnou vlastní asociace a příběhy

V pražské Trafo Gallery probíhá do 16. 6. 2024 výstava Jaroslava Róny s názvem The Explorer. Jeho rukopis okamžitě rozpoznáme: barevná expresivnost, jasné kontury a srozumitelnost nepřehlédnutelná v malbě i sochařské tvorbě.

Foto: archiv galerie

Malíř a sochař Jaroslav Róna na vernisáži výstavy Průzkumník v pražské Trafo Gallery.

Článek

Umělci jako první ve společnosti reagují na dění kolem sebe. Nepřekvapí tedy, že Jaroslav Róna rozpracovává jistý úpadek západní společnosti, hledá staré civilizace, opírá se o křesťanství, hledá duchovní projevy domorodých etnických skupin.

V symbolech nás zavede ke kořenům, kde to všechno začalo. Takové poselství mohou diváci pocítit třeba v obraze s názvem Procesí v Jeruzalémě, jenž má jednoznačný apel na naši dobu.

Dalším tématem výstavy jsou roboti, stroje, ať už spojené s lidmi, nebo se zvířaty, industrializace, putování časem, ale i osobní vzpomínky z cest. Třeba v obraze Menhir, který je volnou asociací na energii chrámu v Karnaku, kde mezi obelisky Jaroslav Róna v 80. letech nocoval.

Malíř Jiří Houska: V mojí malbě se otiskuje vše, co mě zajímá. Evoluce, antropologie, záhadní tvorové i astronomie

Kultura

Autor v malbě odkazuje i na impresionismus a pointilismus. V obraze Audience u hmyzího krále utíká do fantaskního světa, stejně jako v díle Makabrózní zátiší, kde vidíme symboly lebky, vadnoucích květů, pozorujeme útroby nějakého tvora, který může být padlým rytířem i prehistorickým ještěrem.

Jaroslav Róna

Jaroslav Róna, nar. 1957 v Praze, je český sochař, malíř, keramik, umělecký sklář, grafik, scénograf, literát a amatérský herec. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, obor sklářské výtvarnictví. V roce 1987 spoluzaložil významnou výtvarnou skupinu Tvrdohlaví.

Spolupracoval na scénických návrzích pro film Amerika, jenž vznikl na základě knihy Franze Kafky Nezvěstný. S přítelem Tomášem Vorlem napsal divadelní hru Malý nezbeda, kterou i sám režíroval. Byl o něm natočen dokumentární film Odvaha režírovaný Pavlem Štinglem.

V pražské Trafo Gallery je od 1. 5. do 16. 6. 2024 k vidění jeho výstava obrazů a soch, která nese název Průzkumník. Kurátorkou výstavy je Barbora Půtová.

„Ve své tvorbě odkazuje na příběhy z osobního života, z cestování, z literatury i filmů, které Jaroslav Róna zbožňuje. Je neustále zvídavý, prozkoumává nové světy a formy, přitom rozvíjí svoje vědění a výtvarný projev,“ doplňuje ředitelka galerie Blanka Čermáková.

Sochy i propracované kresby

Umělce Jaroslava Rónu si spojujeme s monumentálními sochami. V hlavním městě potkáte objekty s názvem pomník Franze Kafky, Čtenář v křesle atd. V Liberci Lampu Edison a v Brně zase Odvahu.

V Trafo Gallery samozřejmě skrze limitované prostory uvidíte menší až střední díla. Jsou modelem pro objekty, jež na svoji nadživotní velikost teprve čekají.

Socha Průzkumník, která je i názvem celé výstavy, je například předobrazem ke čtyřmetrové soše, kterou autor plánuje zhotovit z bronzu.

S potěšením si v galerii prohlédnete i černobílé kresby. Nejsou to jednoduché skici, ale do detailu propracované obrázky, jež autor vytváří na cestách. Tedy ve chvíli, kdy nemá možnost malovat či sochařit.

I přes jejich malé rozměry v nich „čtete“ bohaté příběhy a lze je pozorovat poměrně dlouho. Svěží „zápisky z cest“, které vznikají ve chvílích odpočinku, vyšly opakovaně knižně pod názvem Sto kreseb odněkud.

Designérka a umělkyně Eva Eisler: Hledám pravdu, tu lze nalézt jen v jednoduchosti

Kultura

Šéf Moravské galerie Jan Press: Uměním je i skvěle uvařený oběd. Nejsou to jen vystavená díla

Kultura
Související témata:
Jaroslav Róna

Výběr článků

Načítám