Hlavní obsah

Leoše Janáčka oživili. Prochází se po chodbách školy, která nese jeho jméno

Jako by mu z oka vypadl. Slavný skladatel se prochází po chodbách školy, která nese jeho jméno. Jde se podívat i na ulici, kterou jezdí tramvaje, o kterých se mu ani nesnilo. Vždyť v jeho mládí teprve začínala brněnskými ulicemi jezdit po kolejích koněspřežná tramvaj. Velikán na filmových záběrech však bere vše s nadhledem. Vždyť má narozeniny

Videoklip studentu JAMU ke 170. výročí narozenin Leoše JanáčkaVideo: JAMU v Brně

Článek

Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) přichystala na třetí červenec, tedy k 170. výročí narození skladatele, jehož jméno univerzita nese, hraný gratulační videoklip. Na jeho vzniku se velkou měrou podíleli její studenti, pedagogové a zaměstnanci akademie.

Foto: Archiv JAMU

Leoš Janáček se musel samozřejmě podívat i po okolí budovy, která nese jeho jméno

Od počátku bylo zřejmé, že se brněnská univerzita k osobnosti, odkazu a dílu tohoto významného moravského skladatele (1854–1928) přihlásí, otázkou však zůstávalo, jakou formou. Mezi nápady figurovala pouliční performance s Janáčkovou hudbou, Janáček v nadživotní velikosti v brněnských ulicích na místech s jeho působením spjatých apod.

Nakonec však JAMU vsadila na filmové „oživení“ Leoše Janáčka, který se pohybuje v prostředí obou fakult univerzity, jak hudební, tak divadelní.

Duch Janáčka ve škole stále žije

„Nosnou ideou klipu je stále živoucí odkaz, inspirace a přežívající duch Leoše Janáčka na obou našich fakultách. Hledali jsme realisticky vyhlížejícího Janáčka, který je na chodbách akademie stále přítomen a jako patron současným studentům radí, bdí nad nimi, pomáhá jim a inspiruje je k tvorbě. V klipu jej tak vidíme v interakcích s muzikanty, divadelníky, ale i zaměstnanci fakulty či vedením. Janáček je tu zkrátka stále s námi a sleduje, jakým směrem se umělecká činnost na škole nesoucí jeho jméno ubírá“ uvádí mluvčí JAMU, Radoslav Pospíchal.

Leoše Janáčka ztvárnil a proměnu ve skladatele podstoupil brněnský herec a současný pedagog Divadelní fakulty JAMU Lukáš Rieger.

„Pro mě byla opravdu zábavná spolupráce s paní maskérkou, která mi s pomocí vlastnoručně vyrobeného kníru a vskutku uměleckého líčení vytvořila na obličeji sérii optických klamů, způsobujících například morfologickou proměnu mého nosu, takže jsem se cítil, jako bych měl masku. Pak jsem si ale uvědomil, že i přesto, že mé oči teď vypadají jinak, jsou stále moje a musí tedy být živé mým myšlením a emocemi, protože vnitřní náladu Janáčka za mne maska nezahraje,“ říká k vizuální proměně Rieger.

Foto: archiv JAMU

Maskérka Národního divadla Brno dokončuje přeměnu Lukáše Riegra v Leoše Janáčka

Studentské dílo k narozeninám

V minutovém klipu si společně s ním zahráli studenti hry na klavír, cello, dirigování a v klaunských úlohách studenti fyzického divadla. Hudebně videoklip doprovází, jak jinak, Janáčkova skladba Pohádka: 3. allegro, pro které JAMU využila nahrávky absolventského koncertu svých studentů – Nikity Ruzhavinského a Darii Savvateevy.

Foto: Archiv JAMU

Spolu s tvůrci si „Janáček“ prohlíží pracovní záběry vznikajícího klipu v prostorách školy

Stezka v Hukvaldech provede místy, kde chodil Janáček

Tipy na výlety

Scenáristicky a režijně se třídenního natáčení zhostil student divadelní fakulty Jan Šmach a o kameru, světla a postprodukci se postaral jediný externí člen týmu, Tomáš Pakosta z THP production. S maskováním a líčením vypomohla paní maskérka Vlasta Žďárská z Národního divadla Brno (NdB), které do klipu zapůjčilo i Janáčkovský dobový kostým. Charismatickým komentářem video zakončuje pedagog Divadelní fakulty JAMU Petr Štěpán.

V klipu se objeví i rektor JAMU Petr Michálek, který k natáčení dodal: „Výsledek má minutu, ale spoustu dní se na něm podílelo mnoho lidí. Leoš Janáček nás zkrátka zase spojil a my se těšíme, až dáme světu vědět, že jeho odkaz je na JAMU stále živý.“

Ostravská opera uzavře sezonu Bystrouškou, oslaví tím hned několik výročí

Divadlo

RECENZE: Dramatická i humorná Věc Makropulos

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám