Hlavní obsah

Legendární píseň Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem se na den vrátila coby znělka na nádraží

Brno

Už bezmála tři čtvrtě století je pro moravskou metropoli její neoficiální hymnou píseň Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem. Traduje se, že její nápěv zapískal v noci 19. května 1955 ve čtyři ráno básník Josef Kainar svému příteli Gustavu Bromovi k narozeninám. Píseň se stala legendární.

Legendární píseň Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem od básníka Josefa Kainara a dirigenta Gustava Broma v podání skupiny Django JetVideo: Hvězdárna a planetárium Brno

Článek

Melodie písně, přetvořená ve znělku, léta předcházela všem hlášením na brněnském hlavním železničním nádraží.

V neděli se Sedmikrásky opět vrátily, i když jen na den. Právě tehdy totiž vyvrcholily oslavy 100 let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání na Moravě. Český rozhlas Brno k tomuto výročí připravil pro veřejnost četné akce, které připomenou jeho historii.

Píseň vytvořili při oslavě narozenin

Návrat ke znělce na hlavním nádraží je pomyslnou třešničkou na dortu. Mnozí cestující jej přivítali a byli by rádi, kdyby se Sedmikrásky vrátily jako znělka na nádraží natrvalo.

Legenda o vzniku písně praví, že pánové Kainar a Brom ji vytvořili, s ohledem na oslavu Bromových narozenin, v poměrně veselé náladě, umocněné nějakou tou skleničkou alkoholu.

Nádražní znělka vytvořená podle známé písně Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad BrnemVideo: M.K. hlášení, Pavel Gabzdyl

V rozhlasových studiích pak písničku nahrál Milan Směták s Brněnským estrádním rozhlasovým orchestrem. Sedmikrásky z amplionů doprovázely hlášení na hlavním brněnském nádraží od poloviny devadesátých let, poté je na dva roky vystřídal univerzální zvuk.

Znělka byla zrušena kvůli zkrácení hlášení

V roce 2016 Sedmikrásky vítaly cestující podruhé, melodii upravil někdejší redaktor rozhlasu Ivan Holas a dal jí pro obyvatele jižní Moravy zvuk vibrafonu. Naposledy zazněla v roce 2020, poté ji kvůli sjednocování a zkrácení železničních hlášení vystřídala jednotná hláška.

Hrdinou nové znělky MFF KV je Benicio del Toro

MFF KV

„Znělky jako takové se na nádražích již přestaly používat z důvodu zkrácení hlášení na základní informace a snížení zvukové zátěže, ale i pro sjednocení způsobu podávání informací ve všech stanicích a zastávkách,“ řekl Novinkám mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Pro Brno jsou Sedmikrásky kultovní záležitostí. Například brněnská hvězdárna má spolu s Českým rozhlasem pořad Sedmikrásky na nebi, jehož název je inspirován slavnou písní. Představuje nejen novinky na hvězdném nebi, ale také hvězdárny v České republice.

Podívejte se, jak vypadá festivalová znělka s Johnnym Deppem

Vary v pohybu

Související články

Hrdinou nové znělky MFF KV je Benicio del Toro

Každý rok má Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) pro své fanoušky připravenou novou znělku. Letos bude jejím hrdinou americký herec a producent...

Výběr článků

Načítám