Hlavní obsah

Kritizovaná rektorka AVU končí, s ní i prorektoři

Aktualizováno

Akademie výtvarných umění (AVU) v Praze nemá rektorku. Informaci přinesl server iDnes s tím, že Maria Topolčanská odstoupila ze své funkce. Oznámila to na jednání akademického senátu školy. AVU odpoledne upřesnila, že svých funkcí se před Topolčanskou vzdali také prorektoři Jana Bernartová, Vít Havránek, Anetta Mona Chișa a Šárka Krtková.

Foto: ČTK

Rektorka AVU Maria Topolčanská na snímku z 20. června 2024

Článek

„V pondělí 14. 10. 2024 jsme oznámili rektorce AVU Marii Topolčanské naše společné rozhodnutí odstoupit z našich funkcí ve vedení akademie… Naše představy o řízení a komunikaci se však rozcházejí s přístupem paní rektorky v takové míře, která by do budoucna znemožňovala optimální vedení akademie. Přes vynaloženou snahu se nám nepodařilo najít způsob, jak tyto představy vzájemně sladit,“ uvedli prorektoři.

Ve svém prohlášení doplnili, že rektorka následně ve středu na akademickém senátu oznámila, že ze své funkce odstupuje také.

Topolčanská, vystudovaná architektka, byla ve funkci rektorky AVU od 1. února 2022. Vystřídala v ní Tomáše Vaňka. Za své cíle si tehdy kladla například hladší organizaci školy, nový prorektorát pro zdroje a strategické dokumenty, zlepšení podmínek pro zaměstnance, úpravu poměru žen a mužů ve vedení ateliérů.

Petice význačných osobností

AVU čelí dlouhodobě otevřené kritice, která se týká výuky na škole. Právě Topolčanská je s cestou, kterou se škola v posledních letech vydala, podle svých kritiků spojená.

Mnozí umělci, včetně absolventů školy, podotýkají, že z ní zmizela kvalita, dovednosti a výrazně do popředí se dostaly takzvané měkké dovednosti, nejrůznější - často sporné - performance.

To ostatně AVU vyčítala také jarní petice, kterou podepsaly desítky význačných představitelů českého uměleckého světa, mimo jiné Milan Knížák, Jaroslav Róna, David Černý, Pasta Oner, Jan Svěrák a jeho syn František (střihač), Josef Pleskot, David Sís, režiséři Jan Hřebejk a Alice Nellis nebo psychiatr Cyril Höschl. Ti kritizovali i to, že podobným směrem jako AVU se vydala rovněž Národní galerie.

Nahá žena tancovala v Praze před dětmi a rozhazovala hlínu. Řeší to policie

Krimi

To, že by ale jejich rezignace na funkce s peticí souvisela, prorektoři odmítli: „Jednoznačně deklarujeme, že naše rozhodnutí nemá s peticí sebemenší souvislost. Na kvalitu a výsledky naší školy jsme hrdí, naše rezignace se týká výhradně odlišného přístupu k řízení a komunikaci mezi námi a paní rektorkou.“

Myslbekův kříž, nahá pedagožka

K nedávným kauzám AVU patří také představení, v němž pedagožka Kateřina Olivová tančila před malými dětmi a kolem sebe rozhazovala hlínu. Video se dostalo až k policii, která případ začala prošetřovat.

„Podle slov autorek bylo smyslem akce otočit zažité role. Místo pálení čarodějnic (symbolu potrestání nepodřízené ženy) byla rozbita piňata z hlíny, která ale obsahovala semena rostlin - ta se tak při rozbití uvolnila do zahrady a dala vzniknout novému životu,“ popsala tehdy za školu její mluvčí Petra Švecová.

O AVU se mluvilo také kvůli plánům odstranit z chodby kříž Josefa V. Myslbeka, kteří mnozí studenti a absolventi považují za její symbol.

Pedagog AVU Julius Reichel: Veřejnost vnímá pár aktivistů. Většina studentů mlčí a pracuje

Kultura

Generační válka, oprávněná kritika drog a dekolonizační žirafy? Spor umělců pokračuje

Kultura
Související témata:
Maria Topolčanská

Výběr článků

Načítám