Hlavní obsah

Žádná šance pro Severku. Další svědectví o životě v KLDR

V rozhlasové úpravě a režii Radima Nejedlého se jako vícehlasá četba objevila na trhu románová prvotina koreanistky Niny Špitálníkové Severka.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Nina Špitálníková v Severní Koreji studovala.

Článek

Autorka není českým čtenářům ani posluchačům zvukových knih neznámá. V nedávné minulosti zaujala svými dvěma tituly z oblasti literatury faktu Svědectví o životě v KLDR a Mezi dvěma Kimy.

Jako první ze Západu absolvovala studium na Kim Il-sŏngově univerzitě v Pchjongjangu a ve svých knihách bohatě zúročila nasbírané zkušenosti o absurdním životě v Korejské lidově demokratické republice.

Kima má nahradit jeho dcera. Už trénuje na diktátorku, hlásí Jihokorejci

Svět

V jednom případě se jedná o cyklus rozhovorů s uprchlíky různých profesí, různého věku a různého sociálního původu, kterým se podařilo ze Severní Koreje uniknout na jih.

V případě druhém jsou to autorčiny osobní zážitky ze zmíněných studií, které rovněž nekompromisně vykreslují brutalitu a bezohlednost korejského komunistického režimu.

Oba tituly už získaly i svou audioknižní podobu. Teď se tak stalo i s prvním beletristickým počinem Špitálníkové, s románem Severka. Je to příběh dívky, která vyrůstá v prominentní rodině vysoko postaveného úředníka KLDR a je už od nejútlejšího dětství vystavena neustálé indoktrinaci komunistickou ideologií.

Její projevy včetně absolutní a neustálé osobní kontroly, totální víry v režim a velké vůdce, neustálého dozoru nad sebou a udávání svých bližních se jí jeví naprosto přirozené a normální.

Foto: NLN

Nina Špitálníková: Severka

Do kontrastu s jejím osudem je postaven osud jiné dívky, která se pro naprostou banalitu dostane do surového a nelidského prostředí pracovního tábora.

Autorka využívá i formu autentického rozhovoru a dosahuje tak ještě větší a důraznější přesvědčivosti. Hlavní hrdince se podaří za pomoci jejího otce uprchnout a ocitá se uprostřed svobodného světa v Soulu.

Je ovšem zcela zmatená, nepřipravená na svobodné poměry a neví si s životem, který náhle nikdo neřídí, absolutně rady. Od dětství vnucovaná ideologie je v ní zaryta tak hluboko, že se v odlišném prostředí stává naprosto bezmocnou.

Navzdory svému mládí není schopna se zorientovat, najít vůli k novému životu a její příběh končí tragicky. A tak beletristická prvotina Niny Špitálníkové nepředstavuje jenom silný a působivý román, ale i drsné svědectví.

Koreanistka a spisovatelka Nina Špitálníková: Máme svobodu a strašně jí plýtváme

Kultura

Jak předčít George Orwella

Kultura

Výběr článků

Načítám