Hlavní obsah

Tajemnému ďáblovu doktoru Kittelovi z Jizerek propůjčil hlas Miloň Čepelka

Pěvkyně Ema Destinnová o něm napsala loutkovou hru, věhlasný malíř Mikoláš Aleš jej vypodobnil v knize Pražských pověstí, psal o něm slavný spisovatel Gustav Leutelt a mnozí další. Příběh tajemného doktora Kittela, který žil v 18. století na úpatí Jizerských hor, fascinuje dodnes a stává se námětem novel, knih a divadelních her i v současnosti.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Miloň Čepelka namluvil knihu o tajemném doktoru Kittelovi.

Článek

V těchto dnech vychází audiokniha, v níž opět ožívají příběhy spjaté s tajemným Faustem Jizerských hor, jak se také Kittelovi přezdívalo. Německou knihu z roku 1924, jejímž autorem je tehdejší starosta Jablonce nad Nisou Karl R. Fischer, namluvil básník, textař, herec a cimrmanolog Miloň Čepelka. Sám velký fanoušek tajemného Kittela.

„Velice fandím podobným příběhům, zvlášť tomu o doktoru Kittelovi. Dlouho se o tom nemluvilo, že to vlastně byl jeho souboj s ďáblem,“ řekl Čepelka, který postavě jizerskohorského léčitele propůjčil nyní svůj hlas. Podle něj je dobré vracet se k tradicím a lidé na to slyší i v dnešní době.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Audiokniha vychází v omezeném množství.

„Jak to bylo, to vlastně nikdo neví, ale když je tam kus tajemství, je to vzrušující. Pro většinu,“ míní Čepelka. Podle něj je v příbězích odkaz platný i v dnešní době.

„Jsem z generace, která se po zkušenostech z minulého století naučila velkými vznešenými pojmy raději šetřit, ale nepřehlížet je. Naopak. Naděje, víra, láska a Bůh stále platí, stejně jako pokora, poctivost a nekončící zápas s nejrůznějšími čerty, co tak šikovně umějí měnit své podoby, aby jim lidé zas a zas sedali na jejich vějičky. Proto je třeba za každé varování a za každý dobrý příklad poděkovat. Věřím, že česká zvuková podoba páně Fischerovy knížky o Kittelově vítězném zápase s králem pekel stojí v tom klání na správné straně, a proto jsem jí nikoli jen půjčil, ale rád a s chutí odevzdal svůj hlas,“ dodal básník a herec.

Překlad německé publikace Karla R. Fischera z roku 1924 vydalo poprvé česky v roce 2011 Kittelovo muzeum v Krásné na Jablonecku a knížky se vyprodaly. Audioverze rovněž vychází v omezeném nákladu. Posluchači se mohou těšit na příběhy rozdělené do tří částí. Uslyší pověsti a legendy, Kittelův životopis a novodobé dovětky a příspěvky současných autorů.

Miloň Čepelka připravuje také vydání vlastní novely nazvané Josefové. Na knižních pultech se má objevit v září. Ilustrace do knihy, obrazy čtyř Josefů, mu vytvořila malířka Lenka Kozlíková.

Miloň Čepelka o Divadle Járy Cimrmana: Byli jsme mladí, hraví a blázniví

Divadlo

„Tak hergot, je to pravda?“ Cimrmani vyrazili po stopách českého génia

MFF KV
Související témata:
Miloň Čepelka

Výběr článků

Načítám