Hlavní obsah

Strach. Horor, ve kterém mizí slovenské děti

O tom, jaké to je, když město Ružomberok ochromí napětí, je audiokniha krále slovenského hororu Jozefa Kariky nazvaná prostě Strach. Nedávno byla uvedena na trh v podání Ondřeje Nováka. Je to osm hodin a osmapadesát minut skutečně znervózňujícího, neřkuli děsuplného poslouchání.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Karika se stal respektovaným a uznávaným autorem hororového žánru, ovšem obdobné popularitě se na Slovensku i u nás těší jeho romány z mafiánského prostředí o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy i vysoké politiky.

Jako autor začínal psaním zejména o magii, což bylo téma, s nímž se prosadil i v zahraničí.

Pak už ale následovaly zmíněné mafiánské thrillery a horory. Zejména jeho hororový román Trhlina, který se dočkal i filmové podoby, a způsobil dokonce mimořádný nárůst turistického zájmu o pohoří Tribeč, kde se odehrává.

RECENZE: Za zamčenými dveřmi číhá zklamání

Knihy

Děj románu Strach umístil autor do Ružomberoku, zejména do okrajového sídliště Malé Tatry v samém sousedství hlubokých lesů a záhadné hory Čebrat.

Pětatřicátník Jožo, který přišel o manželku i práci, se vrací do rodného města do bytu rodičů, který je plný trudných vzpomínek a myšlenek.

Zemřela tam jeho matka, bydlela tam jeho sestra Alice, která jako dítě záhadně zmizela v roce 1985, potom se jeho otec přestěhoval do domova důchodců. Uprostřed nebývale kruté zimy se začínají dít podivné věci.

Foto: Bontonfilm

Jozef Karika

Záhadně se ztrácejí malé děti, stejně tak jako před lety Alice. Na okraji sídliště se objeví rodinka brutálně zabitých jelenů a k městu se přibližují nepochopitelné jevy. Zjevují se děti bez očí a nedefinovatelné zlo vycházející odněkud z míst pod horou Čebrat si začíná vybírat krvavou daň.

Nepochopitelná, nepojmenovatelná zlá síla se nejvíce blíží tomu, co Stephen King nazývá prostě To.

Jožo si je vědom toho, že návrat do domovského města, aby v něm zůstal, byl osudovou chybou. Ale společně s několika bývalými spolužáky se snaží nastalé hrůze čelit a přijít jí na kloub. Proti nadpřirozeným silám je ovšem těžké, ne-li nemožné bojovat, a tak v důsledku vítězí nekonečný strach.

Jozef Karika zajímavě zasazuje svůj příběh do dobových, společenských a sociálních reálií, čímž podtrhuje jeho působivost. Ovšem tím nejpodstatnějším je a zůstává typický horor se vším tím, co k němu patří.

Spisovatel Jozef Karika: I když se Slovákům podaří z temného kruhu vystoupit, strhne nás zas zpět

Knihy

RECENZE: Karikova Smršť ctí prověřenou linii

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám