Hlavní obsah

S Ondřejem Brouskem do Jeho království

Ve skvělém hereckém podání Ondřeje Brouska vyšel audioknižně jeden ze skutečně klasických románů světové literatury Jeho království. Jeho autorem je finský spisovatel Mika Waltari, od jehož úmrtí uplyne letos 26. srpna pětačtyřicet let.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Režie nahrávky se zhostil Michal Bureš, který má na kontě už Waltariho Pád Cařihradu a Egypťana Sinuheta, jenž se v jeho režii stal audioknihou roku 2020. Za základ zvukového vydání Jeho království posloužil vynikající překlad Marty Hellmuthové (1917-1988), který se dočkal už sedmi tištěných vydání, posledního v loňském roce.

Zmíněný překlad v sobě spojuje současný moderní jazyk s jistými náznaky jazyka archaického, biblického, což dokonale slouží Waltariho příběhu. Právě takový je.

Říman Marco Manilio Mezentianus putuje z Alexandrie do Jeruzaléma, aby se vymanil ze zničujícího vlivu své římské milenky Tulie. Hned po příchodu do Jeruzaléma se stane svědkem ukřižování Ježíše Krista a jeho následného zmrtvýchvstání.

S až detektivní posedlostí se snaží vypátrat o Ježíšovi víc. Pochopit a ujasnit si, v čem spočívá Jeho království. Vyhledává ty, kdo se s Ježíšem osobně setkali, hovoří s Lazarem, Marií Magdalskou a dalšími. Snaží se sblížit s Ježíšovými učedníky.

V jeden moment je ovšem jako Říman odmrštěn. Je považován za podezřelého, nedůvěryhodného. Touha poznat pravdu je však silnější.

Waltariho román je plný nejen stále platných myšlenek, ale je i barvitou plejádou rozličných postav a povah. A v tom je právě ideální prostor pro zmíněné herecké pojetí Ondřeje Brouska. Aniž by se uchyloval ke karikaturám, aniž by jakkoli přehrával, propůjčuje postavám až neuvěřitelnou dynamiku a přesvědčivost.

Má sestřenka Rachel. Audioknižní příběh úkladné lásky

Knihy

Mrazivý thriller z vysokých hor. Zábava na dlouhé hodiny

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám