Hlavní obsah

Rodinné vyšetřování Kurta Wallandera

Na fanoušky detektivních románů švédského spisovatele Henninga Mankella v hlavní roli s ystadským komisařem Kurtem Wallanderem čekalo v minulých dnech příjemné překvapení. Zdálo se, že se svého audioknižního vydání už v minulosti dočkaly veškeré tituly této řady a další už nepřibydou, neboť jejich autor zemřel v roce 2015.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Přesto se ve zvukové podobě objevil jeden starší, dosud nevydaný příběh. Jmenuje se Než přijde mráz a opět ho charakteristickým způsobem načetl herec Jiří Vyorálek.

Znalci osudů Kurta Wallandera vědí, že jeho dcera Linda se rozhodla jít ve stopách svého otce a studuje policejní akademii ve Stockholmu.

V nové nahrávce zastihneme Lindu po absolutoriu, kdy přichází zpět do rodného Ystadu a do nástupu k místní policii už jí zbývá pouhých pár dní. Právě v té době se v Ystadu dějí velmi podivné a drastické události.

RECENZE: Zpytování svědomí a opětná cesta k lidem

Kultura

Začne to labutěmi, které někdo na nedalekém jezeře polil benzínem a zapálil. Stejným způsobem potom upálí tele na nedalekém statku a zvířata ve zverimexu. Je čím dál jasnější, že se asi jedná o nebezpečnou náboženskou sektu. To potvrdí dva shořelé kostely a nalezená rituálně zavražděná starší žena.

Vyšetřování pochopitelně vede Wallander, jeho dcera zatím není oficiálně policistkou a neměla by se do něj zapojovat. Když ovšem záhadně zmizí její zásadní kamarádka z dětství Anna a události se zdají být čím dál víc propojené, neváhá a pustí se do pátrání také. Někdy na vlastní pěst, jindy ve spolupráci se svým otcem. Ten z toho není příliš nadšený, ale musí uznat, že některé Lindiny poznatky a její zjištění jsou důležité a posunují vyšetřování výrazně dopředu. Spolupracuje tedy s dcerou a s jejím přispěním za dramatických okolností nakonec zločiny objasní.

Nutno přiznat, že knížky Hanninga Mankella mají tradičně v krimi žánru výraznou a nadprůměrnou úroveň. A audioknižní titul Než přijde mráz navíc patří k těm nejspíš nejlepším.

Pyramida vyšla audioknižně: Cesta do hlubin Wallanderovy duše

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám