Hlavní obsah

RECENZE: Každej z nás je jen závojnatka v igeliťáku

Kolik lidí může žít v jednom člověku? A můžou být zároveň holka i kluk? Lze odpustit společnosti, ale také sobě, že vás rodiče nechtěli? To jsou hlavní otázky, které procházejí románem Závojnatky. Jejich autor Jiří Benjamín Mayer za ně před časem získal Literární cenu Knižního klubu. Jde o jeho debut.

Foto: Knižní klub

Obal knihy

Článek

Román psaný v ich formě vás seznámí s Ferdinandem alias Ferdou, kterého vlastní rodiče odložili hned po narození. První roky z dětského domova jsou jen jakousi vzdálenou kulisou jeho příběhu, která ovšem zásadně ovlivní celý jeho život.

Ač vyrůstává v pěstounské rodině Dany a Rudy, jako by mu „cosi“ chybělo, anebo přebývalo? Chybějící lásku proto často nahrazuje agresí, do níž se mísí nezpochybnitelný fakt, že je všude jiný.

RECENZE: Stehy. Osudová láska ve třech otevírá rozsáhlá životní zranění

Kultura

Odmala si totiž uvědomuje, že v jeho ryze mužském těle žije ještě křehká dívka, která má své názory, módní vkus a je dost tvrdohlavá. Cestu k ní i k dalším lidem hledá zprvu přes zvířata a poté ve psaní vlastních příběhů.

Závojnatky otevírají v české literatuře téma, které není tak úplně běžné. Vynikají rovněž po jazykové stránce. Mayer díky používaným slovům, jejich umným skládáním dokáže vykreslit tápání malého dítěte i dospívajícího (trans)kluka.

Tempu vyprávění svědčí také střídání různých tvůrčích stylů, hovorového jazyka jednoho puberťáka se spisovnou formou. Klasický text doplňují e-maily nebo dopisy, které (si) Ferda píše a které sdělení určené čtenářům vhodně oživují.

Román - jež se pyšní také krásnou obálkou - tak můžete číst buď jako milostné vyznání, nebo jako zpověď kluka, kterému osud zdánlivě nerozdal dobré karty, ovšem on se s nimi naučil hrát tak, aby byl v životě šťastný on i ti, které – ač často zprvu nechce – miluje.

Osamění jedince ve společnosti

Prostřednictvím Ferdy vám autor jaksi „mimoděk“, různou formou položí několik zásadních otázek, a to jak se stavíte k homosexualitě, transsexualitě. Hledání odpovědí na ně pak nechává jen a jen na vás.

Ostatně i hlavní postava jeho knihy ze sebe postupně sloupává předsudky, jednu ztvrdlou vrstvu za druhou, závoj za závojem, aby se nakonec, obrazně řečeno, přiblížil k milovaným rybám, krásným závojnatkám. Hladce to rozhodně nejde.

Jeho postřeh o osamění jedince ve společnosti: každej z nás je jen závojnatka v igeliťáku, tak prochází celým románem. Ten vám nabídne sondu do holko-klučičí duše, s níž můžete poměrně hladce souznít, bez ohledu na to, k jakému pohlaví se hlásíte, jakému dáváte přednost pro partnerské soužití.

Každý z nás se totiž odmala ve společnosti učí budovat kolem svého křehkého já ochranné vrstvy a dobře ví, že sundávat je občas dost bolí. Zároveň to může být však očistné.

Jiří Benjamín Mayer: Závojnatky
Nakladatelství: Euromedia (Knižní klub)
Počet stran: 472
Hodnocení: 80 %

Scenáristka Sára Zeithammerová: Zajímá mě více pohledů na jednu situaci

Kultura

RECENZE: Píp. Píp. Cvak. Směna mezi rohlíky a uměním

Kultura
Související témata:
Kniha Závojnatky
Jiří Benjamín Mayer

Výběr článků

Načítám