Hlavní obsah

RECENZE: Encyklopedický, leč zábavný Franz Kafka

Franz Kafka je nechtěný fenomén. Sám o sobě pochyboval, většinu svých literárních děl si přál posmrtně zlikvidovat, přesto dodnes žije nejen ve světoznámých románech a povídkách, ale také na tričkách či hrnečcích. Jaký byl doopravdy, zůstává záhadou. Přiblížit se ho pokouší rakouský kreslíř Nicolas Mahler v naučném i vtipném komiksu Kafka v kostce.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Mahler je umělecký samouk, který vstoupil do povědomí komiksovými adaptacemi děl Roberta Musila nebo Thomase Bernharda, jež vyšly i v českém překladu.

S tuzemským literátem Jaroslavem Rudišem stvořil minimalistické stripy o dvojici pivních kamarádů Noční chodci. S autorem novely Nebe pod Berlínem má společný mimo jiné obdiv pro pražského německy píšícího spisovatele, od jehož skonu nedávno uplynulo sto let.

Hned na počátku počinu strhává Kafkův zavedený přídomek židovský, jenž je k nalezení snad v každé učebnici literatury. A správně. Je sice nesporné, že prozaik měl tento původ a rodinné zázemí na pražském Josefově, úzký vztah k judaismu, jenž je mu často přisuzován, nicméně neměl.

GLOSA: Kafka 100 – hodně zajímavostí, ale kde jsou spisy?

Knihy

Jde o zářný příklad toho, jak tento komiks Kafku do určité míry demytizuje a zpřístupňuje jeho složitou osobnost širokým čtenářským kruhům. Mahler se jej nesnaží vykuchat.

Navzdory očividně důkladnému bádání v pramenech, především denících a korespondenci, uznává limity svých možností a připouští, že mnohé skutečnosti jsou holt pohřbené spolu s ním.

O to poutavější, byť občas poněkud příkrý, je kreslířův ryze uvolněný pohled na autora, s nímž si místy nebere servítky, zejména v rozebírání jeho milostné stránky. Činí tak ovšem spíše latentně a nenásilně. Tropí si z Kafky i legraci, avšak vlídně, prostřednictvím humorných jednoduchých malůvek, které nedokážou pohoršovat.

KVÍZ: Sto let od smrti Franze Kafky. Otestujte si, kolik toho víte o jeho životě a díle

Knihy

Význačné jsou v komiksu úryvky z dobových, obvykle nelichotivých recenzí Kafkovy tvorby. Ukazují, že byl nepochopený už tenkrát okolo první světové války a je doposud.

„V každém městě se najde blázen, který za mnou po přednášce přijde a vyjádří nějaký scestný, naprosto nepodložený názor na Kafku,“ cituje v závěru spisovatelova nejbližšího přítele Maxe Broda v televizním rozhovoru z roku 1968, který hovoří takřka za vše.

Nicolas Mahler: Kafka v kostce
Argo, překlad Michaela Škultéty, 128 stran, 288 Kč
Hodnocení: 80 %

Šlápněte si na Kafku. Výstava ukazuje dílo spisovatele v netradiční formě

Knihy

Franz Kafka: anarchista, ideolog kontrarevoluce a značka, která prodává

Historie

Výběr článků

Načítám