Hlavní obsah

RECENZE: Debora a Táňa jsou uhrančivé Čarodějky Karin Krajčo Babinské

Do podzimních dnů posílá svou knižní novinku spisovatelka Karin Krajčo Babinská. Jmenuje se Čarodějky a čtenáře zavede do kouzelné chaloupky ukryté v lese, k níž odjakživa patřily bylinky, čáry a již po staletí obývaly šťastně jen ženy. Tajemství má každá z nich. Liší se jen v tom, jak (ne)chtějí udržet tempo s dobou, v níž žijí. Kniha vychází ve čtvrtek.

Foto: Nastole

Obal knihy

Článek

Babinská staví hlavní zápletku svého vyprávění na výjimečných dvojčatech Deboře a Táně. Zatímco první výrazně inklinuje k přírodě, k poznání předávanému v chaloupce léčitelek/čarodějek po generace, ta druhá je slavná zpěvačka a svůj čas tráví na koncertech či v honosném domě na kraji velkoměsta. Ani fyzicky si nejsou podobné.

Zatímco Debora milující přirozenost je tmavá jako noc, Táňa toužící (zdánlivě) po velkém světě je blondýnka, světlá jako den. A ač vyrůstají spolu, každá z nich považuje za štěstí jiné věci. Nicméně zdání a jejich představy se často střetnou s krutou realitou, s níž se musejí obě vypořádat.

Aniž bych příliš prozrazovala dále z děje, konstatuji, že se autorce podařilo dát dohromady uvěřitelný příběh pro dlouhé zimní večery. Respektive, zaujme-li vás kniha jako mě, budete-li mít v sobě potřebu vyčistit si hlavu, přečtete ji za den, takzvaně na jeden zátah.

Karin Krajčo Babinská: Divadlo mi přináší větší katarzi

Kultura

Krajčo Babinská i svým čtvrtým románem potvrzuje, že jako zdatná režisérka, scenáristka umí dát dohromady vyprávění, které čtenáře (dobře, spíš čtenářky) od začátku chytne a celou dobu nepustí.

K tomuhle „kouzlu“ využívá v textu hojně přímých řečí a velmi krátkých vět. Dlouhých popisných pasáží je v něm minimum, ač se odehrává ve velmi různých prostředích. Zčásti kdesi na samotě, zčásti ve velkoměstě, v Praze. Jako důležité kulisy se v něm pak vyskytují bylinky, věštění z karet, léčení, ale i věčné městské dopravní zácpy, shon a snaha jet jen a jen na výkon, touha uspět za každou cenu.

Tomu, že román hladce plyne, svědčí autorčino zaměření na minimum postav. Vedle Debory a Táni je v něm důležitá ještě jejich až kouzelná babička a dívka v pubertálním věku Mája. Společně vám pak dámy představí rodinu, kterou drží při sobě ženy, pro něž je mužská láska, pochopení zpravidla nedosažitelným snem.

Čarodějky jsou zkrátka knihou pro ty, co mají ještě sny a nechtějí se kvůli nim rovnou utopit v růžových knihovnách nabízejících literární zkratky ke štěstí. Na nic si nehrají, stejně jako jejich autorka, která dávno ví, že píše hlavně pro čtenářky. Její novinka se tak určitě bude líbit těm, které zaujal již její předešlý titul, Tsunami (2022).

V sázce na mezilidské vztahy, prožívání emocí a taky překvapivým koncem jsou si tituly hodně podobné.

Karin Krajčo Babinská: Čarodějky
Nakladatelství Nastole (2024)
Počet stran: 336
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Karin Krajčo Babinská a její Tsunami. Láskyplné plutí na vlně, která ničí a zabíjí

Kultura

RECENZE: Červenou knihovnu z protektorátu nezachrání ani štěkající psi

Knihy
Související témata:
Čarodějky (kniha)

Výběr článků

Načítám