Hlavní obsah

Osmnáct kapitol z Neckářova života

Když zpěvák a herec Václav Neckář vzpomíná, může z toho vzniknout opravdu velmi zajímavá audiokniha. A tak se právě stalo v podání Jakuba Saice v režii Heleny Rytířové. Kniha a její následná zvuková podoba dostaly název Všechny moje války. Spolu s Václavem Neckářem se na ní autorsky podíleli jeho bratr Jan Neckář a Jan Hlaváč.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

Nahrávka, do níž se můžete zaposlouchat přesně na sedm hodin a dvanáct minut, čítá osmnáct kapitol proložených a orámovaných devatenácti notoricky známými hity z repertoáru jedné z nejznámějších a nejpopulárnějších osobností české a československé pop music.

Jak se na správnou autobiografii sluší, prochází i Václav Neckář svůj život od nejútlejšího dětství po současnost. Představuje své rodiče, rodinné zázemí a velký důraz klade na celoživotní pevný vztah s bratrem Janem, jenž se od počátku sedmdesátých let stal i jeho naprosto neodmyslitelným hudebním parťákem.

Audiokniha představuje zpěvákovy umělecké počátky v plzeňském divadle Alfa, vzestup popularity po odchodu do pražského Rokoka, seznamuje posluchače se zásadními osobnostmi, které měly na jeho kariéru vliv po tvůrčí i organizační stránce.

Režisér Daniel Hnát: Václava Neckáře má rád opravdu každý

Kultura

Až jako pohádka, byť pravdivá, zaznívá vzpomínka na krátké hvězdné období tria Golden Kids s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou a přicházející mezinárodní úspěchy, které nekompromisně uzavřel srpen 1968. Není opomenuta ani Neckářova herecká práce včetně oscarového filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky.

V zajímavých a působivých rysech z vyprávění vyvstávají také podobizny Neckářových muzikantských spolupracovníků, především výrazného kytaristy Oty Petřiny. Sympatická je otevřenost, s jakou Václav Neckář svůj běh života rekapituluje.

Popisuje a v podstatě důvěryhodně vysvětluje svůj účelový vstup do KSČ, vyjadřuje se i k problému anticharty i k mediálnímu obvinění ze spolupráce s StB.

Zajímavý je jeho pohled na postavu Deena Reeda, amerického zpěváka a herce, který poněkud absurdně, zato však výhodně emigroval ze Spojených států do někdejší Německé demokratické republiky, kde posléze za ne úplně vyjasněných okolností zahynul.

V autobiografické knížce Václava Neckáře je opravdu co poslouchat a nutno přiznat, že velmi vhodná byla i volba interpreta Jakuba Saice, v jehož podání není problém se s autenticitou Neckáře ztotožnit.

Zpěvák Václav Neckář: Vzpomínám na holky, které jsem znal

Kultura

Jak Karel Gott, Waldemar Matuška, Václav Neckář a další psali dějiny

Kultura
Související témata:
Kniha Všechny moje války

Výběr článků

Načítám