Hlavní obsah

Nové knihy: Zgustová, Nývltová či Sauer

Kniha o překladatelce a novinářce Mileně Jesenské je poctou ženám, které ve složitých dobách dokázaly stát rovně a bez kompromisů. Za svým si stojí i zpěvačka Kamila Nývltová, která napsala publikaci plnou receptů určenou všem, kteří si chtějí užít radost z domácího pečení bez ohledu na své zkušenosti v kuchyni. Mimo to najdeme v každotýdenní nabídce také průvodce po Křivoklátsku i po proslulé evropské metropoli Řím nebo dílo věnující se výhodám a nebezpečím umělé inteligence.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Monika Zgustová: Jsem Milena z Prahy

Milena Jesenská byla nadaná překladatelka, geniální novinářka, feministka a humanistka. A také blízká přítelkyně Franze Kafky. Román líčí její nevšední život ve čtyřech kapitolách. Na základě písemností, článků a dopisů, které se od Mileny dochovaly, a svědectví těch, kdo ji znali, rekonstruuje Monika Zgustová život této statečné a mimořádné osobnosti. A skládá poctu ženám, jež v bouřlivé a tragické době 20. a 30. let minulého století usilovaly o důstojnost žen a zastávaly se obětí bezpráví.

Ikar, 192 stran, 299 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Andreas Gruber: Vražedné znamení

Do budovy Spolkového kriminálního úřadu vstoupí tajuplná jeptiška a oznámí, že během následujících sedmi dnů bude spácháno sedm vražd. O všem dalším chce mluvit pouze s forenzním psychologem Maartenem S. Sneijderem. Ten však právě podal výpověď, a tak výslech přebírá Sabina Nemezová. Jeptiška ale tvrdošíjně mlčí – a dojde k první vraždě. Tím žena získala i Sneijderovu pozornost.

Kalibr, 480 stran, 499 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Tom Rob Smith: Ledová generace

Jednoho srpnového dne roku 2023 zaplní oblohu po celém světě mimozemská plavidla. A ze všech médií se začne ve všech jazycích ozývat neúprosná výzva: lidé mají třicet dní na to, aby se dostali na jediné místo na Zemi, kde jim bude umožněna existence… na Antarktidu, do nejextrémnějšího prostředí na planetě. Zběsilý exodus zvládne pochopitelně jen zlomek populace: ti vyvolení a pár odhodlaných jedinců, kteří se v zemi věčného ledu a chladu pokusí přežít.

Novinka od autora světového bestselleru Dítě číslo 44.

Laser, 416 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

RECENZE: V šumavské Záhadě Blair Witch zabíjejí bludičky

Knihy

Jitka Ludvíková: Chcípneš

V malebném Jindřichově Hradci k vraždám často nedochází, přesto je 1. listopadu v ranních hodinách nalezena v městském parku zavražděná žena. Na sobě má kostým Morticie Addamsové, u těla není nic bližšího, co by ženu pomohlo identifikovat.

Na místo se okamžitě sjíždí trojka z místní kriminálky a rozbíhá se pátrání. Vyšetřování se brzy soustředí na místní gymnázium, kde policisté začnou rozkrývat spletité vazby. Po dnech úmorného vyšetřování stále není jisté, zda vrah pochází ze školy, z rodiny, nebo z minulosti oběti. Až pokus o druhou vraždu nasměruje policisty správným směrem.

Kalibr, 312 stran, 349 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Petr David, Vladimír Soukup: Křivoklátsko známé i neznámé

Křivoklátsko, malebný kraj, o němž se často mluví v souvislosti s návrhy na vyhlášení národního parku, nabízí jedinečnou kombinaci krásné přírody, hradů, historických měst i průmyslových památek. Vydejte se nejen na Křivoklát, ale i na Točník, Krakovec nebo na romantickou zříceninu Týřov, objevujte stopy po dolování v křivoklátských lesích, zavítejte na prezidentský zámek v Lánech a navštivte historická města Rakovník či Beroun.

Universum, 264 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Kamila Nývltová: Vánoční pečení

Ponořte se do kouzelné atmosféry zimních svátků s recepty, které vás provedou obdobím od svatého Martina přes Vánoce až po masopust. Tato s láskou psaná kniha je určena všem, kteří si chtějí užít radost z domácího pečení bez ohledu na své zkušenosti v kuchyni. Najdete zde úžasné a přehledně popsané recepty, které zvládnou i maminky s dětmi. Můžete si tak připravit skvělé domácí koblihy, voňavé vanilkové rohlíčky, jarní křehotinky, v kávě máčené hastrmany, tradiční svatomartinské frgály, ale i sladké ozdoby na vánoční stromeček.

Esence, 144 stran, 499 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

RECENZE: Jo Nesbø nejdříve děsí děti a pak dospělé

Knihy

Kateřina Wieck Kačírková: Povídání do bříška

Meditační ilustrovaná knížka, která pomůže těhotným ženám lépe se napojit na miminko. V tomto období dostávají od zkušených spoustu rad. A jsou i takové, které nabádají ke komunikaci s miminkem: „Vykládej mu něco, ono tě slyší…“ Jak ale na to, když je to poprvé, nejsme si jisté a nevíme, co říkat? Toto leporelo, ilustrované přímo autorkou po narození prvního dítěte, vám může pomoci snáze se napojit na miminko, vyslat mu lásku, ujistit ho o tom, že je v bezpečí a může se těšit na svůj příchod na svět.

Pragma, 20 stran, 299 Kč

Foto: Pragma

Obal knihy

Marcel Sauer: Řím. A všude na dosah je krása

Řím je jedno z nejpůvabnějších měst světa. Věčné ve své kráse a krásné ve své dlouhověkosti. V jeho ulicích se prolíná historie, architektonické skvosty, spiritualita, dobré jídlo i vřelí lidé. Krásu a život zde naleznete doslova na každém rohu. Na prohlídku města se nejprve naladíme krátkými úvodními eseji, které nás seznámí s poetikou italských gest, půvabných zdrobnělin i místní gastronomie, která lahodí oku i chuti. Následně se vydáme na 16 různých tras, které autor sám opakovaně procházel a prozkoumával.

Jota, 279 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Vladimír Mařík, Michal Trčka, David Černý a kol.: Proč se nebát umělé inteligence?

Autoři nabízejí střízlivý a odborně podložený pohled na současný stav a perspektivy umělé inteligence (AI). Čtenář se ve srozumitelné podobě dozví, na jakých technologických základech AI stojí, jaká je její historie a jak probíhá zpracování přirozené řeči ve velkých jazykových modelech.

Kniha rovněž ukazuje, jak aplikace AI už dnes slouží v průmyslu, zdravotnictví, robotice či v oblasti kybernetické bezpečnosti a jak konkrétně je možné AI využít například ve státní správě či ve službách. Řada příspěvků je věnována filozofickým úvahám o roli a možnostech umělých strojů, etice a právu při jejich využívání.

Jota, 448 stran, 478 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Michal Novotný, Karolína Lišková: Tajemství zdravého pohybu

Knižní rozhovor se známým fyzioterapeutem sportovních i filmových hvězd. Michal Novotný je světově uznávaný fyzioterapeut a kondiční trenér s více než pětadvacetiletou praxí. Dlouhá léta pracoval pro tenisovou ATP, staral se o Rafaela Nadala, Rogera Federera, Tomáše Berdycha, Karolínu Plíškovou i fotbalisty Realu Madrid, AC Milán a Sparty Praha. Kromě sportovců léčí také filmové hvězdy – třeba Orlanda Blooma, od kterého dostal přezdívku Mago neboli Kouzelník. Jak vypadá profesní i osobní život člověka, který pomáhá lidem hledat rovnováhu mezi výkonem a zdravím?

Vyšehrad, 312 stran, 399 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

RECENZE: Debora a Táňa jsou uhrančivé Čarodějky Karin Krajčo Babinské

Knihy

RECENZE: Tereza Boučková konfrontuje hrůzy totality s dneškem

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám