Hlavní obsah

Nové knihy: Whitton, Kafka či Harrisová

Aktuální knižní nabídka je ve znamení tří výrazných osobností, které buď působily na našem území, anebo se u nás narodily a udělaly díru do světa. František Palacký je spojen s českým obrozením, zatímco Franz Kafka s literaturou počátku dvacátého století, Josef Koudelka zase se světovou fotografií. Dále najdeme také průvodce po japonské kultuře nebo thriller, ve kterém nenadále mizí lidé.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Hana Whitton: František Palacký – Aristokrat českého ducha

František Palacký (1798–1876) je vnímán jako Otec národa, politik a zakladatel české moderní historiografie, ale za touto oficiální fasádou se skrývá nevšední člověk, který zažil nejen slávu a ocenění, ale i nezdary a osobní utrpení.

V jednadvaceti letech se místo dráhy duchovního rozhodl pro postavení vychovatele ve šlechtické rodině – v tomto kroku sehrála nemalou úlohu krásná uherská šlechtična Anna Zerdahelyiová, která ho výrazně ovlivnila na celý život.

Fascinující životní příběh jedné z největších osobností naší historie přibližuje román odehrávající se na barvitém pozadí obrozenecké společnosti.

Ikar, 256 stran, 299 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Gil Ribeiro: Případ komisaře Losta

Zářijové světlo v Algarve je omamně měkké. Na letišti ve Faru vítají pod­inspektorka Rosadová a její kolega Esteves šlachovitého chlapíka v čer­ném obleku. Leander Lost, kriminální komisař z Hamburku, má sloužit jeden rok u Polícia Judiciária.

„Vyměňme si ty nejlepší“ – tak to bylo napsáno v brožuře Europolu. Po­divně ustrojený Lost je ovšem už brzy pro své portugalské kolegy z po­břežního městečka Fuseta záhadou: Jak to, že už po třítýdenním jazykovém kurzu hovoří plynně portugalsky – a přesto nerozumí jejich vtípkům? Proč tak divně zírá na lidi – a přece je až dojemně starosvětsky zdvořilý…?

Kalibr, 320 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Julie Soto: Nezapomeň na mě

Svatební den by měl být dokonalý a Ama Toressová se o to moc ráda postará. Sama sice svatby skvěle koordinuje, nicméně na manželství nevěří. Její matka už totiž byla vdaná šestnáctkrát!

Zádumčivý Elliot Bloom své květinářství ze začátku nijak zvlášť nemusel. Pak se ale na jeho prahu objevila jistá workoholička se slabostí pro koblihy. Elliot a Ama mají společnou minulost, která neskončila zrovna ideálně. Když je však oba najmou na přípravu svatby s celostátní publicitou, musí znovu spojit své síly. Jak tohle asi dopadne?

Ikar, 328 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Mezi Bohem, pistolemi a gestapem

Knihy

Lisa Gardnerová: Krok vedle

Frankie Elkinová, s níž se čtenáři poprvé setkali v knize Než zmizela a která hledá pohřešované lidi, s jejichž nalezením si policie neví rady, se dozvídá o mladém muži, který zmizel v národním lese. Úřady po nějaké době pátrání zastavily, ale parta lidí vedená mladíkovým otcem se stále nevzdává.

Frankie souhlasí s pomocí – brzy však vidí, že ztracená osoba není to jediné, co je zde špatně. A když začnou mizet další lidé, Frankie pochopí, že stojí proti něčemu velmi temnému – a především že jí dochází čas.

Kalibr, 352 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Lauren Roberts: Bezmocná

Do království Ilya patří jen výjimeční lidé. Elita už po desetiletí disponuje zvláštními schopnostmi, jež jí daroval Mor. Ačkoliv ne všichni měli to štěstí, že nemoc přežili a zároveň dostali do vínku moc. A právě ti jsou doslova Obyčejní. Když je král vykáže z království, nedostatek schopností se náhle stává hrdelním zločinem.

Jedním z vyděděnců je i Paedyn Grayová. Skrývá se v chudinské čtvrti, kde je život mimořádně krutý, a vydává se za Elitu, aby splynula s ostatními a vyhnula se problémům. Jenže pak zachrání mladého cizince, aniž tuší, že to je jeden z ilyjských princů Kai Azer.

Yoli, 528 stran, 499 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Tad Williams: Do údolí mlh (svazek 2)

Nejvyšší trůn Erkynu se kymácí, královská rodina je rozdělena a oslabena. Královna Miriamele se připletla do krvavého povstání na jihu a je považována za mrtvou. Jejího vnuka, pohřešovaného prince Morgana, zajme v sutinách opuštěného města obklíčeného Norny jedna z Bílých lišek. A král Simon, zdrcený žalem a beznadějí, netuší, že za mnoha tragédiemi z poslední doby stojí zrádce, který se skrývá mezi jeho nejbližšími na hayholtském dvoře.

Na jihu využívají této slabosti stepní kočovníci, po dlouhé době sjednocení pod silným vůdcem, ale ta pravá hrozba přichází ze severu.

Laser, 416 stran, 559 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

RECENZE: Shari Lapena sází jednu lež za druhou

Knihy

Naomi Kelsey: V plamenech

Píše se rok 1589. Skotská služebná Geillis a dánská dvořanka Margareta žijí zcela odlišné životy, ale obě vědí jedno: když muž zakřičí „čarodějnice“, žádná žena není v bezpečí.

Jakmile ovšem svatba krále Jakuba VI. a dánské princezny Anny svede Geillis a Margaretu dohromady, vše, co si myslely, že vědí o dobru, zlu, mužích a ženách, se ocitne v podivném novém světle. Mohla by se černá magie – nebo zvěsti o ní – poprvé v historii stát pro ženy nástrojem k dosažení politického prospěchu?

Ikar, 480 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Franz Kafka: Od Ortelu k Doupěti – Tucet Kafkových povídek

Proč je Franz Kafka stále moderní? Proč každá další generace čtenářů pociťuje nutkání zabývat se jeho dílem zas a znovu? Odpověď lze najít prostřednictvím této povídkové antologie, která vznikla jako připomínka kulatého kafkovského jubilea. Pro jedinečný projekt se podařilo získat vynikající hlasové herce, jejichž originální interpretace vzdává hold největšímu pražskému literárnímu fenoménu.

Výběr obsahuje dvanáct povídek ilustrujících žánrovou rozmanitost i nadčasovost autorova díla. Text čtou herci Jaroslav Plesl, Miloslav Mejzlík, David Novotný, Lukáš Hlavica, Jaromír Meduna, Václav Neužil, Otakar Brousek ml., Jan Holík a Václav Marhold.

OneHotBook, 7 hodin 58 minut, 329 Kč

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Roger J. Davies, Osamu Ikeno: Japonská mysl

V této knize nabízejí autoři západním čtenářům zasvěceného průvodce, který jim pomůže pochopit jedinečné aspekty japonské kultury. Čtenáři této knihy získají ucelenou představu o japonské společnosti a jejích základních hodnotách.

Díky námětům k diskusi a otázkám za každou kapitolou je tato kniha snadno použitelným úvodem do charakteristických rysů japonské společnosti a neocenitelným zdrojem informací pro každého – obchodníky, cestovatele nebo studenty – a nakonec pro každého, kdo se zajímá o japonskou kulturu.

OneHotBook, 304 stran, 347 Kč

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Melissa Harrisová: Josef Koudelka Next

Životopisná kniha Josef Koudelka se zabývá životní cestou i pozoruhodnou šíří tvůrcových fotografických zájmů. Jeho práci sleduje od raných fotografií věnovaných divadlu přes cyklus Cikáni, legendární reportáž Invaze 68 až po osamělost člověka v exilu, devastující vliv člověka na krajinu a fotografie desítek starověkých památek v oblasti Středomoří v cyklu Ruins.

Kniha vznikla na základě stovek hodin rozhovorů s Josefem Koudelkou během necelých deseti let i rozmluv s jeho přáteli, rodinnými příslušníky a spolupracovníky z celého světa.

Torst, 344 stran, 998 Kč

Foto: Torst

Obal knihy

RECENZE: Rodiče ani jméno si nevybereš

Knihy

RECENZE: Zasloužilá matka, přemnožený druh?

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám