Hlavní obsah

Nové knihy: Viewegh, Nacházelová či Hausmannová

Poraněné city a krach manželství se překonávají těžko. A spisovatel Michal Viewegh o tom něco ví. Stejně jako Mojmír, hlavní hrdina jeho nové knihy. Problémem bývá i tragická láska, která člověka srazí na kolena. Tak jak to je v díle Daniely Nacházelové Krajina těla. V nabídce dále najdeme nové pohledy na známé české historické milníky, dále jedenáct skutečných případů – kriminalistických pomníčků – či román o životě dvou japonských bratrů v šedesátých letech minulého století.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Michal Viewegh: Obyčejná laskavost, Neobyčejná nestoudnost

Pečovatelka Jiřina žije v unaveném, nevzrušivém manželství s nepříliš známým hercem Luďkem. Tedy až do chvíle, kdy se rozhodne domněle obyčejnou laskavostí pomoct jednomu z klientů, které má v domově důchodců na starosti. Když stárnoucí spisovatel Mojmír dostane nabídku na štědře honorované autorské čtení, neodmítne, přestože se má čtení odehrávat na teambuildingové akci firmy, v níž pracuje Mojmírova bývalá manželka. A té pan autor rozchod nikdy neodpustil.

Ikar, 384 stran, 449 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Kolektiv autorů: Tomu říkám překvapení

Je zavražděná žena opravdu mrtvá? Je vaše sousedka tak šťastná, jak vypadá? A co lékař – je tím, za koho se vydává? Splní vám děti vaše sny? Kdo je ta cizí osoba v obýváku? Jaké tajemství skrývá vytoužený muž? A může vás dřív zabít nastávající tchyně nebo bývalá milenka? Renomovaní autoři a autorky napsali o tématu překvapivých životních situací, nečekaných odhalení a osudových zvratů jedenáct povídek.

Listen, 192 stran, 359 Kč

Foto: Listen

Obal knihy

Daniela Nacházelová: Krajina těla

Zpověď ženy, která prožívá několik osudových okamžiků najednou: snaží se překonat samu sebe v extrémních podmínkách, ale tragická láska ji téměř srazí na kolena. Žena a hory, muži a moderní výtvarné umění. Jde o soudobý román o partnerských vztazích, akcentující aktuální témata postmoderní doby, v neposlední řadě i téma ženské sexuality a postavení žen v české společnosti.

Knihu doplňují fotografie Alžběty Jungrové.

Ikar, 256 stran, 349 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Daniel Hurst: Doktorova žena

Doktor Drew Devlin není tak úctyhodná postava, za jakou se před ženou vydává. Důvodem, proč se rodina přestěhovala na krásnou starou usedlost s nádherným výhledem na moře, bylo, že doktor potřeboval nechat minulost za sebou. Měl to být pro oba nový začátek. Až na to, že manželka zjistila, že jí manžel opět lže. Využívá moci, kterou má ve své práci, k tomu, aby si zahrával s lidskými životy a dosáhl přesně toho, co chce, bez ohledu na to, komu to ublíží.

Jenže manželku podcenil. V tomhle velkém, osamělém domě totiž měla spoustu času přemýšlet o všech jeho chybách. A manžel nemá ani tušení, co se stane příště.

Kalibr, 280 stran, 359 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

RECENZE: Antiromantické Poslední léto zaplavuje tíseň

Kultura

Marta Knauerová: Život za krejcar, smrt za dva

Poutavý příběh lidové léčitelky, čarodějky a vědmy, která svou chytrostí, magií i krásou postupně ovládá nitky osudů mocných mužů rudolfinské Prahy v čele s císařem Rudolfem II. Její touha stát se uznávanou léčitelkou a majitelkou vysněné apatyky ji žene do „Velkýho města“, pryč z podhůří, kde se bylinkaření a lékování, žehnání a zaklínání dědí po mnohá pokolení z matky na dceru.

Řízením osudu se Atropa jako mladá dívka dostává do pražské katovny, kde se stává nejen bylinářskou pomocnicí katovy hospodyně Marty, ale především vášnivou milenkou budoucího kata Jana Mydláře.

Ikar, 496 stran, 449 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Romy Hausmannová: Skutečné zločiny

Brutální nutkání sériových vrahů. Důkazy v podobě stop DNA a justiční omyly. Nevinné oběti a kriminalistické „pomníčky“. Smrtící stalking a zrada vlastního dítěte. True crime může mít mnoho podob. True crime se od thrilleru liší tím, že ho nemůžeme ohýbat podle své libosti. Ale i u skutečných kriminálních příběhů se setkáváme s lidmi, kteří nerozlišují mezi fikcí a realitou. Autorka Romy Hausmannová dokázala vystihnout podstatu true crime. Zpracovala jedenáct skutečných případů.

Universum, 296 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Lucy Score: Co skrýváme před světem

O policejním veliteli Nashi Morganovi se mezi místními tradují dvě věci: je to správňák a jeho zadek v uniformě představuje něco jako knockemoutský poklad.

Když však právě jeho při přestřelce zasáhly dvě kulky, kromě jeho těla zranily i jeho nitro. Jižanské kouzlo, kterým vždycky oplýval, zastínily panické ataky a noční můry. Byť se vůbec necítí ve své kůži, nehodlá se nikomu se svými problémy svěřovat. Nashova nová sexy sousedka Lina Solavitová ale není slepá a všimla si, že ho něco trápí.

Ikar, 528 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Michal Stehlík, Martin Groman: Přepište dějiny (nejen) k maturitě

Autoři úspěšné série Přepište dějiny představují ve dvanácti kapitolách české dějiny 20. století od založení Československa v roce 1918 až po rozpad společného státu v roce 1992. Kromě chronologického popisu přinášejí nové pohledy na dobře známé milníky, rozbíjejí zažité interpretace významných událostí a popisují je v souvislostech a bez dobového zabarvení. Nechybí ani historické texty nebo statistická data ilustrující dějinné proměny.

Tato kniha je určena nejen maturantům nebo studentům připravujícím se na přijímací zkoušky, ale také široké veřejnosti se zájmem o 20. století.

Jota, 335 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Kamila Bendová, Michal Stehlík: Můj život s Václavem a Chartou

Matematička Kamila Bendová v rozhovoru s historikem Michalem Stehlíkem vzpomíná především na své působení v disentu po boku svého muže Václava Bendy. V zasvěceném rozhovoru ožívá společenství kolem Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), které sjednocovalo lidi velice odlišných názorů, spojených ale obhajobou svobody projevu a vyjádření proti represivnímu normalizačnímu režimu. Knihu doprovázejí fotografie z archivu K. Bendové.

Vyšehrad, 152 stran, 369 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Kenzaburó Óe: Němý výkřik

Román z roku 1967 vypráví o vztahu dvou bratrů, kteří se po mnohaletém odloučení navracejí do rodného domu v hustě zalesněném západním Japonsku. Zatímco starší Micusaburó se snaží vyrovnat se sebevraždou svého přítele, narozením postiženého syna a manželčiným alkoholismem, mladší Takaši se pokouší podnítit místní mládež ke vzpouře proti korejskému obchodníkovi, „císaři supermarketů“, aby tak ochránil místní společenství před hospodářským a kulturním rozkladem.

Oba bratři zároveň žijí ve stínu neobjasněné předčasné smrti svých dvou sourozenců, staršího bratra a mladší sestry.

Vyšehrad, 320 stran, 499 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

RECENZE: Červenou knihovnu z protektorátu nezachrání ani štěkající psi

Knihy

RECENZE: Severní Korea ostře vypálená do duše

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám