Hlavní obsah

Nové knihy: Macháčková, Neidl či Šulc

Neštěstí prý nechodí po horách, ale po single holkách. Aspoň to tvrdí ve své nové knize stand up komička a spisovatelka Lucie Macháčková. A co teprve taková umělá inteligence. To je teprve fenomén dnešní doby, stejně jako single holky. V knize Stanislava Šulce se dozvíme, jak to s ní vlastně je. Nesmíme zapomínat ani na historii. Kontroverzní postava doby Marie Terezie baron Trenck patří bezpochyby k těm, o kterých raději čteme pouze v knihách. Další publikace této nabídky se věnují putování po Slezsku, hovorům s mámou nebo Češkám, které našly domov v cizině.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Bernhard Schlink: Pozdní život

Šestasedmdesátiletý Martin Brehm je šťastný a se svým životem spokojený. Jeho o mnoho mladší žena je úspěšnou malířkou, on píše články do novin, podílí se na filmovém scénáři a ve volném čase pečuje o zahradu.

A hlavně se stará o šestiletého syna Davida. Když se dozví, že mu zbývá jen několik měsíců života, jeho realita se náhle roztříští. Zažívá řadu dosud nepoznaných pocitů. V hlavě mu krouží spousta otázek, na které neexistují správné odpovědi.

Odeon, 196 stran, 299 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Lucie Macháčková: Historky z Tinderu 2 aneb Láska, sex a ten pravý nikde

Neštěstí nechodí po horách, ale po single holkách! Lucie je zpátky a přichází s další várkou milostných karambolů, vypečených historek a peprných i bláznivých příběhů ze světa randění. Ze světa, ve kterém každý někoho hledá, a občas i sám sebe. Dozvíte se také, jak se randí single matkám či jak to dopadne, když se vydáte hledat lásku vlakem až do rumunského Banátu.

Ikar, 272 stran, 349 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Helena a Hana Třeštíkovy: Hovory s mámou

Uznávaná česká dokumentaristka vypráví v otevřeném a intimním rozhovoru s dcerou Hanou o svém dětství a dospívání, profesním životě i o hrdinech svých dokumentárních filmů.

Dokumentaristka Helena Třeštíková je důstojnicí Řádu umění a literatury

Film

V sedmi kapitolách odpovídajících vždy přibližně jednomu desetiletí jejího života se tak mimo jiné dozvídáme o tom, jak prožívala pražské jaro a proč nikdy neemigrovala, jak se seznámila se svým mužem. Hana měla možnost zeptat se na vše, co ji jako dceru vždy zajímalo, a nebála se klást otázky, které se novináři pokládat ostýchají.

Universum, 248 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Stefan Ahnhem: Nic než pravda

Carl a Helene odjíždějí na dovolenou, aby se pokusili oživit vztah. Najdou si dům v Kalifornii a vymění si bydlení se Scarlett a Adamem, párem, který má na oplátku strávit léto v jejich stockholmské vile. Ale jakmile dorazí do Santa Cruz, Carl zjistí, že tu spousta věcí nehraje.

Opravdu dům vypadal takhle na fotkách? A co zatím dělají ti druzí dva u nich doma? Naštěstí tam má Carl nainstalované bezpečnostní kamery. Na záznamu jedné z nich však zahlédne, jak je Adam vypíná.

Kalibr, 368 stran, 449 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Jan Hocek: Stezka Slezskem

Publikace završuje mnohaletou práci na tvorbě sítě nejdelších turistických a poutních tras v ČR. Autor mnohokrát české Slezsko navštívil a postupně tuto jedinečnou oblast procestoval nejrůznějšími způsoby.

Vedle přírodních krás Rychlebských hor, Jeseníků nebo Slezských Beskyd tu objevil bezpočet dalších nenápadných či utajených skvostů, potkal spousty zajímavých lidí a rozkryly se mu důležité historické souvislosti. Kniha přináší autorův pohled na naši nejmenší historickou zemi, který doprovází krásné fotografie a podrobný popis přes 400 kilometrů dlouhé trasy pro pěší a cyklisty.

Universum, 144 stran, 499 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Kristina Dufková a Markéta Pavleje: Benova kuchařka

Kuchařka vznikala v průběhu natáčení animovaného filmu Kristiny Dufkové Život k sežrání. Chystala se v reálných filmových kulisách, společně s foodblogerkou a fotografkou Markétou Pavleje alias Kitchenette, autorkou těchto receptů.

Nejtěžší je natáčet loutky ve vodě, říká o filmu Život k sežrání režisérka Dufková

MFF KV

Každé z jídel je chuťově skvělé, a přesto dost jednoduché na to, aby ho zkusil každý, včetně dětí a úplných začátečníků. Zároveň nechává prostor pro tvoření vlastních podob receptů.

Esence, 96 stran, 399 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

Stanislav Šulc: Umělá inteligence: sluha, nebo pán?

Kniha představuje vedle historie a současnosti umělé inteligence také zevrubnou analýzu možností, které nabízejí nejpopulárnější modely jako GPT od OpenAI, Gemini od Googlu či Copilot od Microsoftu.

Dále se dozvíte, proč budou trendem budoucnosti menší specializované modely a co již nyní umožňují. A kniha také ukáže, jak moc se konkrétní oblasti lidské činnosti již nyní mění pod vlivem AI a kam jejich vývoj bude v dalších měsících a letech postupovat.

Práh, 256 stran, 299 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Victor Hugo: Bídníci

Obří román Victora Huga, který u nás vyšel jen pětkrát, zdaleka nepopisuje jen strastiplnou pouť starého galejníka Jeana Valjeana a jeho schovanky.

Přináší zevrubnou studii francouzské historie, asi nejpřesněji ze všech rozebírá příčiny Napoleonovy porážky u Waterloo, fascinovaně prochází pařížským podzemím a předvídá s až orwellovským viděním budoucnosti všechny světové válečné konflikty 20. století a jejich příčiny i souvislosti s Velkou francouzskou revolucí. Text čte herec a dabér Jan Vlasák.

Tebenas a Nemohujinak.cz, 68 hodin, 853 Kč

Foto: Tebenas a Nemohujinak.cz

Obal audioknihy

Jana LeBlanc: České cizinky

Literární dokument novinářky Jany LeBlanc a fotografky Patricie Krivanek mapuje životy Češek, které našly domov v jiné zemi světa. Prostřednictvím jedenácti autentických výpovědí ukazuje různé zkušenosti s životem v cizině.

Velký knižní čtvrtek přináší díla Evžena Bočka, Jozefa Kariky, Jaroslava Rudiše i Miloše Urbana

Knihy

Je v USA opravdu všechno možné i pro matku samoživitelku? Co když muslimka nemusí být od hlavy k patě zahalená žena, ale i potetovaná holka v tílku? Dá se uchytit v cizině bez znalosti jazyka? Zkazí dítěti život, když mu rodiče v pubertě vezmou domov, kamarády a všechno, čím žije? To vše a mnohem více se dozvíte v knize.

Jota, 400 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

František Niedl: Baron Trenck – Panduři

Druhé pokračování historické ságy spisovatele Františka Niedla se odehraje nejen na dvoře panovnice Marie Terezie, ale také na bitevním poli ve Slezsku, kde stojí rakouské vojsko proti pruskému králi Fridrichovi II. Ztráty pandurů, kteří před nepřítelem nikdy necouvnou, jsou zde však ohromné, a tak musí Trenck do Slavonie verbovat další muže.

Moba, 280 stran, 279 Kč

Foto: Moba

Obal knihy

RECENZE: Debora a Táňa jsou uhrančivé Čarodějky Karin Krajčo Babinské

Knihy

RECENZE: Ursulina vraždí. A je to hezký příběh

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám