Hlavní obsah

Nové knihy: Klíma, Šídlo i Rudiš

Nabídka tohoto týdne se nese ve znamení tří výrazných osobností tuzemské publicistiky. Investigativní novinařiny a spisovatelské tvorby. Román Josefa Klímy čerpá z bohatých zkušeností v oblasti politiky a života oligarchů. Jindřich Šídlo zase vzpomíná na třicet let působení v roli politického glosátora. Spisovatel Jaroslav Rudiš čte v audioknize román Vánoce v Praze, což je původně jeho kniha. Kromě toho nás ještě čeká příběh ženy, která se vyrovnává s přibývajícím věkem, osudy odvážlivců párajících železnou oponu a vzpomínky našeho pilota, jenž coby první český kapitán kočíroval letoun B-747 Jumbo Jet.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Daniel Cole: Havran

Detektiv Scarlett Delaneyová se snaží dopadnout zločince přezdívaného Havran, jenž svým obětem vždy uřízne hlavu, na obličeji zanechá pět škrábanců a odnese si šperk jako suvenýr, to vše za nejnemožnějších okolností.

Je nepolapitelný a policie dlouho tápe, dokud Scarlett na jednom místě činu náhodou nenarazí na šarmantního Henryho, který tvrdí, že pracuje jako soukromé očko, a nabídne jí pomoc. Kamkoli se ale Henry vrtne, zůstávají po něm mrtvoly. A Havranova další akce je na spadnutí.

Kalibr, 336 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Josef Klíma: Čtyři schody k bohatství

Miliardář Pavel Wolf zahyne při pokusu o překonání rychlostního rekordu na otevřené dálnici. Kdo vlastně byl? A o co se snažil? A může být vůbec u nás miliardář čestný a poctivý? Tyhle všechny otázky otevírá vzpomínání jeho nejbližší osoby: fyzioterapeutky Martiny, která mu celý život pomáhala snášet útrapy po úrazu z dětství. Jediná chudá ve společenství nejbohatší smetánky, která ji vidí zevnitř a zároveň kritickýma očima.

Kalibr, 360 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Vojtěch Vacek: Vlnění zvěře

Autor je vypravěč básnických příběhů, který výstižně a zároveň hledačsky a novátorsky pracuje s jazykem. Epické prvky posouvá často do až fantaskních podob: nadreálné se mísí s reálným v jedinečném amalgámu. Překračuje hranice básnického vyprávění a staví je do nečekaných, často imaginativně-zvukových poloh. Tato překvapení ovšem s gustem vyhlížíme, protože autorovy básně jsou evokativní a čtenář je do nich doslova ponořen. Je lákavé do této poezie vstoupit.

Odeon, 72 stran, 229 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Zuzana Hubeňáková: Stále hratelná

S přibývajícím věkem se ženě stane několik věcí – začne zapomínat, hůř vidí, hůř slyší, hůř… no, raději pojďme od toho. Můžeme nad tím lomit rukama a usedavě plakat, ale to budeme akorát ještě hůř vypadat. Místo toho je lepší dívat se na svět pozitivně, s humorem, nadhledem a třeba i špetkou sebeironie.

Tato kniha je lehká jako seznam cen, které autorka posbírala, vtipná jako její osobní váha a poučná jako, ne, vážně, jsou v ní opravdické dospělácké reportáže, takže trochu poučná je.

Ikar, 264 stran, 329 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Jaroslav V. Mareš: Bojovníci železné opony

Leninova teze o tom, že bolševická revoluce musí zvítězit na celém světě, má jeden jediný důvod – z domnělého „ráje“ nesmí být kam utéct. A když přeměna celosvětového řádu nevyšla, musela vzniknout Berlínská zeď i železná opona.

Jeden z největších zločinů komunistické totality pokřivil osudy lidem na obou stranách opevněné hranice. Těm na východní straně pochopitelně daleko více.

Tato publikace se zaobírá příběhy lidí, kterým se železná opona na naší západní hranici nesmazatelně zapsala do života – nejen v dobrém, ale především ve zlém. Byli to padouši i hrdinové.

Universum, 288 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Tereza Pařízková: Berta a dušičky

Hřbitov může být tak trochu strašidelné místo, zvlášť za sychravého počasí o Dušičkách. Dokonce i když se jedná o školní akci – v některých zákoutích si člověk připadá, jako by byl na hřbitově úplně sám. A když Berta odloží zapálenou svíčku na dávno zapomenutý hrob, začnou se dít neuvěřitelné věci! Kniha je určena dětem od 7 let.

Pikola, 96 stran, 299 Kč

Foto: Pikola

Obal knihy

Elsie Silverová: Bezchybně

Rhett je dvojnásobný šampion v jízdě na býku a miláček davů. Dokud neudělá zásadní přešlap. Jeho agent se mu snaží zachránit kariéru, a tak pověří svou dceru Summer, aby Rhetta po zbytek sezony „hlídala“. Rhett ale o žádnou chůvu rozhodně nestojí, a už vůbec ne o sexy krasavici s prořízlou pusou, která mu akorát zavaří hlavu. Summer se snaží odolat, protože věří, že některé hranice není radno překračovat.

Ikar, 368 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Michael Rozsypal: Jindřich Šídlo: Já si to všechno pamatuju

Politika, média, veřejný prostor, to vše Jindřich Šídlo sleduje, komentuje a glosuje přes třicet let. Prošel různými typy médií, dnes je možná nejznámější díky sociálním sítím – je jedním z nejsledovanějších Čechů na twitteru. A vášnivým fanouškem fotbalu. Co říká o svém dětství, rodině a novinářských začátcích? V čem mu satira dává větší svobodu? A je svěřovací typ? O tom všem se dočtete v otevřeném knižním rozhovoru s novinářem Michaelem Rozsypalem.

Vyšehrad, 232 stran, 399 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Jaroslav Rudiš: Vánoce v Praze

Ostřílený účinkující častých autorských čtení se svých textů ujal s profesionální bravurou. Je tomu tak i v případě nového románu Vánoce v Praze, který vyšel v rámci podzimního Velkého knižního čtvrtka. Spisovatel se v něm vydává na fantaskní pouť vylidněnou Prahou, do níž se promítají hrdinovy melancholické vzpomínky na otce a dávnou lásku. Text čte samotný autor Jaroslav Rudiš.

OneHotBook, 1 hodina 9 minut, 229 Kč

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Petr Čermák: Slavomír Pískatý: 20 let kapitánem Jumbo Jetu

Příběh prvního obřího dopravního letadla v dějinách lidstva a jeho pilota. Unikátní společná biografie špičkového letadla a elitního letce, ve které najdete odpovědi na spousty otázek, ať už jste zapálení fanoušci letectví, nebo jen „obyčejní“ cestující. První český kapitán B-747 Slavomír Pískatý poznal Jumbo Jet, ikonický letoun s nezaměnitelným hrbem, do posledního šroubku. Z kapitánského křesla Korean Air mu velel 20 let, nalétal s ním 16 000 z celkových 25 000 hodin své letecké kariéry.

Jota, 263 stran, 398 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

RECENZE: Každej z nás je jen závojnatka v igeliťáku

Knihy

RECENZE: Debora a Táňa jsou uhrančivé Čarodějky Karin Krajčo Babinské

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám