Hlavní obsah

Nové knihy: Jarolímková, Straußová a Frennstedt

To, že historii netvoří jen slavné bitvy a známé osobnosti, ale skládá se i z mnoha všedních událostí, dokládá Stanislava Jarolímková ve své mozaice příběhů Střípky české historie. Koho nezajímá to, co už dávno uplynulo, se může zaměřit na současnou přírodu. A v ní jsou ptáci zastoupeni měrou vrchovatou. Což se dočteme v knize Daniely Straußové. Dále tvoří aktuální nabídku detektivky z Dánska i českého maloměsta nebo rady renomovaného psychiatra.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Kolektiv autorů: Osiřelo dítě

Antologie tajemných i mrazivých povídek z prostředí venkova a odlehlých samot. Jedenáct českých spisovatelů (mimo jiné Klára Smolíková, Gabriela Mičanová nebo Štěpán Kučera) si dalo záležet, aby o napětí nebyla nouze – ať už vycházeli z folklóru, nebo třeba z policejní praxe. Představa poklidné vísky nebo mlýna může budit dojem bezpečí. Ale kdo někdy zůstal za tmy sám v odlehlém stavení, ten možná poznal plíživý strach, který zakoušely generace před ním. A tuší, že stačí pouhá souhra okolností, aby se venkovská idyla proměnila v noční můru.

Kalibr, 344 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Adriana Krnáčová: Nemesis

Elitní vyšetřovatel Gabriel Novotný se nechá přeložit z Národní centrály proti organizovanému zločinu na krajskou kriminálku. Nechce se ovšem vzdát svého starého případu: dopadení viníka korupce na Dopravním podniku, který jen těsně unikl spravedlnosti. Spolu se státní zástupkyní vymyslí způsob, jak vyšetřování opět otevřít. Kapitánka Klára Jordánová vítá posilu a společně jsou nasazeni na prověření náhlého skonu ministra vnitra. Je skutečně příčinou jeho úmrtí infarkt?

Kalibr, 424 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Kayvion Lewis: Zlodějský gambit

Zvítězit může jen jeden. A Ross má jen zlomek času na to, aby si zvolila, koho zradí a komu uvěří. Sedmnáctiletá Ross Questová je mistrnou zlodějkou, nadanou zejména v únikových plánech. Dokud se nerozhodne uniknout od své vlastní zlodějské rodiny. Plán totiž nevyjde a život Rossiny mámy teď visí na vlásku. Ross se v zoufalé snaze situaci zachránit rozhodne přihlásit do nebezpečného zlodějského gambitu, série mezinárodních loupeží, kde ani vražda konkurenta není proti pravidlům a výhra by mohla její matce zachránit život.

Yoli, 408 stran, 399 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Adalyn Grace: Purpurea

Signa a Smrtonoš se musí popasovat s nevypočitatelným nepřítelem. Vévoda Wakefield přišel o život. Pán Thorn Grove čelí obvinění z vraždy. A v nedalekém honosném sídle se usadil sám Osud – s odhodláním pomstít se svému bratrovi Smrtonošovi za to, že před lety připravil o život jeho milovanou ženu. I přesto Signa a její sestřenice Blythe doufají, že Osud může zachránit Elijaha před odsouzením za zločin, který nespáchal. Záhady a nebezpečí však číhají na každém rohu a dívky se musí rozhodnout, zda si mohou navzájem důvěřovat.

YOLI, 368 stran, 449 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

Anne Jacobsová alias Marie Lamballe: Kavárna u anděla

Wiesbaden, 1961, poté co Hilda Kochová zmodernizuje rodinnou kavárnu a s velkou obětavostí ji vede, její bratr Vilhelm ji chce naprosto nečekaně připravit o obchodní vedení. Jeho životní sen o kariéře u filmu ztroskotal, zatímco jeho žena Karin slaví jako herečka velké úspěchy. Také s vinicí Hildina manžela Jeana-Jasquese to nevypadá nejlépe. Poté, co začne najednou kolovat ve Wiesbadenu zlá pomluva, všichni se začnou o existenci své kavárny strachovat.

Ikar, 368 stran, 449 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Stanislava Jarolímková: Střípky české historie

Historie není jen o velkých bitvách a slavných osobnostech, ale skládá se i z mnoha všedních a méně všedních událostí. Na stránkách knihy se například dozvíte, odkdy se ve školách začala rozdávat vysvědčení, z jakého důvodu bývala mezi pašeráky i koza, co bylo jedinou slabinou Karlštejna, proč dívky nechtěly pěstovat hlemýždě, v čem se Chodové mýlili či proč čeští Němci chystali u Liberce atentát na Františka Josefa I. Autorka z jednotlivých příběhů sestavila pestrou mozaiku „malých“ dějin.

Universum, 272 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Denisa Vostrá, Adléta Hanžlová, Radkin Honzák: Hrom do palice

Rady psychiatra, japonská tradiční okénka, různé pohledy tří generací. Chcete se hezky bát strašidel nebo umět psát levou rukou? Nebo se jen postavit na nohy, když vás život srazí na zem? Podle reakce na ranní budík vás autoři hned nasměrují ke správné kapitole: o pomíjivosti, o spánku a paměti, o naslouchání či o předsevzetích. Témat je řada - s kým se srovnávat, stereotyp versus řád, japonské hledání smyslu života, zdroje duchovní energie, o co se opřít a o co radši ne, význam odpočinku. Zlomek vteřiny, ve kterém se slunce zableskne a pak docela zmizí, prý odhaluje tajemství.

Universum, 216 stran, 359 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Václav Jabůrek: V uniformě beránka

Německo ve 20. letech 20. století – zemí zmítá inflace, zklamání z prohry a radikalismus. I přesto však žijí manželé Jaroslav a Anežka Lenzovi v Berlíně poklidně. Alespoň dokud se neozve Jaroslavův přítel z války. Muž má informace o spiknutí, které připravují Sověti a lidé seskupení kolem německého generála von Repplina. Jaroslav to nejdřív považuje za výplod fantazie, ale poté, co je jeho přítel zavražděn, musí svůj názor změnit. Kromě zjišťování informací o přítelově smrti se Lenzovi začnou zajímat i o generálovy podezřelé aktivity.

Moba, 240 stran, 239 Kč

Foto: Moba

Obal knihy

Daniela Straußová: Zajímaví ptáci - 36 druhů, které vás ohromí

Ptáci v České republice se vyznačují pestrou rozmanitostí. Od roku 1800 bylo na našem území alespoň jednou pozorováno 403 druhů, z nichž 193 je v současnosti považováno za pravidelně či alespoň místně a v malých počtech hnízdící. Žijí u nás buď celoročně, nebo zde tráví jaro a léto, aby se postarali o potomstvo. Autorka vybrala 36 pozoruhodných druhů a rozdělila je do skupin - dokonalí letci, mistrní zpěváci, ranní ptáčata, krasavci, chytrolíni, specialisté, opředeni pověrami, mrňouskové a siláci.

Grada, 128 stran, 299 Kč

Foto: Grada

Obal knihy

Tina Frenstedt: Odložené případy - Poslední fotografie

Mladá žena beze stopy zmizí cestou domů z noční zábavy v Kodani. O šest let později se na internetu objeví její fotografie. Sedí v neznámém autě, má rozcuchané vlasy a nepřítomně hledí do fotoaparátu. Kdo ji vyfotil? A kde je teď? Záhy nato se objevuje další podobný snímek, ovšem tentokrát je na něm jiná žena, která se už sedmnáct let pohřešuje. Vedoucí skånského týmu odložených případů Tess Hjalmarssonová je kvůli vlastní chybě postavena mimo službu, ale když se na ni obrátí profilovač Carsten Morris s žádostí o pomoc, sedne Tess na vlak do Kodaně a nechá se vtáhnout do dramatického vyšetřování záhady zmizelých žen.

Jota, 408 stran, 358 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Nové knihy: Zídek, Stilwell a Follett

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám