Hlavní obsah

Nové knihy: Herszenhorn, Jugjong či Pilátová

Srpen je od roku 1990 každoročně věnován vzpomínce na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy (a hlavně na okupanty zavražděné oběti). Je to důležité, protože boj s totalitními systémy stále trvá i v dnešní době. Putinův protivník Alexej Navalnyj, o kterém vypráví kniha Davida M. Herszenhorna, se o to snažil doslova až do smrti. Další totalitou je Severní Korea. V povídkovém souboru Spadané zelené listí se dozvíme o osudech uprchlíků z této středověké diktatury. V nabídce dále najdeme zahradnický kalendář na celý rok, příběh dívky, kterou držel v náručí prezident Masaryk, i knihu o ženách, jež dokázaly uchovat vědomosti o bylinkářství a vzácnou intuici, kterou ostatní již zapomněli.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Tereza Boučková: Dům v Matoušově ulici

V roce 1927 koupil dům v Matoušově ulici na Smíchově vdovec, židovský právník Eduard Schwarz, aby pro sebe a svou rodinu získal důstojné sídlo. Měl štěstí, že zemřel dřív než začala druhá světová válka.Tereza Boučková, která v domě od narození do své dospělosti žila a před několika lety se tam zase vrátila, nám ve svém románu předkládá téměř sto let trvající příběh Schwarzových potomků, ale i dalších obyvatel domu, vpletený do dějin dvacátého století.

Odeon, 280 stran, 299 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

David M. Herszenhorn: Disident Alexej Navalnyj

Tato kniha vypráví o tom, jak jeden neohro­žený muž, pohoršený nepoctivostí a zločinností rus­kého politického systému, vytvořil neústupné opoziční hnutí a vybudoval si tak pozici nejobávanějšího soupeře prezidenta Vladimira Putina.

Stal se tak opovrhova­ným, že si ruský vůdce dal velmi záležet na tom, aby jeho jméno už nikdy nikdo nevyslovil. Jedno staré přísloví říká, že Rusko bez korupce není Rusko. Alexej Navalnyj toto tvrzení odmítal.

Universum, 288 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Colleen Hoowerová: Pravda, nebo lež?

Mladá spisovatelka Lowen Ashleighová se ocitla ve finanční tísni. Rozhodne se proto přijmout nabídku, které by se jinak raději vyhnula. Najme si ji manžel bestsellerové spisovatelky Verity Crawfordové, aby za jeho ženu dokončila veleúspěšnou knižní sérii. Verity se totiž po tragické nehodě nemůže věnovat psaní a fanoušci už začínají být netrpěliví. Lowen se na pár dní nastěhuje do domu Crawfordových, aby mohla navázat tam, kde spisovatelka skončila. Není to však tak jednoduché, jak si představovala.

Ikar, 368 stran, 359 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Jo Nesbø nejdříve děsí děti a pak dospělé

Knihy

RuNyx: Gothikana

Corvina Clemmová právě přišla o matku, jediného člověka, který jí kdy rozuměl. V tu chvíli to vypadá, že se její svět zhroutil. Jenže pak obdrží přijímací dopis z tajemstvím opředené univerzity Nikdyvíce. Netuší, že se univerzita nachází ve starém odlehlém hradu na vrcholku hory, který má temnou minulost.

Vad Deverell je od přírody tajnůstkář a jeho ostřížímu zraku nic neunikne. Na hradě dokončuje svou dizertaci a také učí. A rozhodně ví, jak je tu nebezpečno. A od chvíle, kdy se setká s Corvinou, je mu jasné, že tato dívka představuje hrozbu všemu, o co celý život usiloval.

Laser, 384 stran, 499 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

Zahradnický kalendář 2025 - Průvodce na celý rok

Ilustrovaný zahradnický kalendář je určený všem nadšeným pěstitelům a zahrádkářům. Nabízí nápady a tipy, jak při pěstování během roku na nic důležitého nezapomenout.

Dozvíte se základní rady, kdy sít a sázet, jak se starat o rostliny, správně zalévat, roubovat, prořezávat či pečovat o trávník, i řadu praktických návodů, například jak provést test klíčivosti semen či poradit si s mechem na záhonu. Nechybějí ani pranostiky, období podle fenologického kalendáře a základní doporučení pro zahradničení s Měsícem.

Esence, 120 stran, 329 Kč

Foto: Esence

Obal knihy

Kristina Ohlssonová: Strašikancelář – Případ cukrátkové příšery

Elsa a Kalle vědí o nadpřirozených bytostech a strašení snad úplně všechno. Pokud tedy máte potíže například s duchy, neváhejte se obrátit na jejich Strašikancelář! Stejně jako Bonbónková Bella, majitelka báječné cukrárny v Mlhodolu. Jenže poslední dobou se už lidé do jejího podniku nehrnou. Však kdo by také chtěl cukrátka, které ožužlal jakýsi duch? Podaří se sourozencům rozlousknout případ dřív, než bude muset vyhlášená cukrárna zavřít?

Kniha je určena dětem od 7 let.

Pikola, 112 stran, 299 Kč

Foto: Pikola

Obal knihy

RECENZE: Přeživší holokaustu v uvěřitelných paralelních vesmírech

Knihy

Kim Jugjong: Spadané zelené listí

Severní a Jižní Korea: různé země i odlišné civilizace. V povídkovém souboru Spadané zelené listí sledujeme osudy uprchlíků ze Severní Koreje, kteří se v konfliktu rozličných světů snaží najít svou cestu. Propast je fatální. Spisovatelka Kim Jugjong původem z KLDR autenticky vykresluje jejich situaci před útěkem a zejména po něm.

65. pole, 208 stran, 398 Kč

Foto: 65. pole

Obal knihy

Paulette Kennedyová: Ženy z Cínové Hory

Vysoko v kopcích Ozark leží osamocené městečko Cínová Hora. Všude je odsud daleko. Říká se, že právě proto si některé místní ženy dokázaly uchovat vědomosti o bylinkářství a vzácnou intuici, kterou ostatní již zapomněli. Předávaly si je z generace na generaci řadu století. Pokud bylo lidem úzko, byly tu tyto mocné ženy pro ně, pokud je však nepotřebovali, dívali se na ně skrz prsty a vyčleňovali je ze svého středu. Gracelynn Dohertyová je poslední v linii těchto výjimečných žen.

Jota, 336 stran, 448 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Markéta Pilátová: Holčička ze známky

Co se stalo s děvčátkem v kyjovském kroji, které kdysi zvedl do náruče Tomáš Garrigue Masaryk? Eva Haňková zůstala vždycky věrná ideálům prezidenta, který ji držel v náručí. Zažila dvě diktatury a poté s těžkým srdcem opustila domov a vydala se vstříc nejistému životu za mořem. V těžkých podmínkách bojuje za lepší postavení žen a prosazuje vzdělání pro všechny.

Příběh, který zpřítomňuje bláznivé československé 20. století, vypráví spisovatelka Markéta Pilátová a svým neopakovatelným stylem ilustruje Renáta Fučíková.

Práh, 96 stran, 349 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Ondřej Horák: Poslední voják lásky

Hlavní hrdina novely Poslední voják lásky se jmenuje Gustík. Je sirotek trpící zvláštní poruchou: „Vlastně neumím prožívat přítomnost. Vždycky pro mě všechno existuje teprve ve chvíli, kdy to ztratím, kdy na to můžu už jen vzpomínat.“

Gustíka sice nyní potkalo nečekané štěstí, nová láska, ale není si jist tím, zda není přece jen příliš pozdě, jelikož se už patrně ocitl v druhém poločase svého života. Gustík je spisovatel, a tak velmi často potřebuje být sám. Navíc teď musí přijímat i podivné zakázky, protože uživit dva, když je člověk neúspěšný autor, to dá skutečně zabrat.

Dauphin, 92 stran, 268 Kč

Foto: Dauphin

Obal knihy

RECENZE: Kořenova čistá Řeka zázraků

Knihy

RECENZE: Rodiče ani jméno si nevybereš

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám