Hlavní obsah

Nové knihy: Goggins, Izgil a Voors

Aktuální knižní nabídka je ve znamení příběhů lidí, které nezlomily nepříznivé okolnosti. Jeden popisuje životní osudy v mládí šikanovaného chlapce, který se v dospělosti stal legendou amerických ozbrojených sil. Druhý ukazuje těžký život ujgurského intelektuála, který zakusil čínské totalitní praktiky a nakonec se mu podařilo před nimi uprchnout. Třetí story prezentuje dobrodružství osamělého cestovatele, jdoucího až na hranu, ale někdy i za ni.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

David Jařab: Amerikánka

Ema Černá na své nelehké cestě zdolává útrapy dětského domova, pěstounské péče i „pasťáku“. Rok 1989 přináší svobodu nejen Československu, ale také jí samotné. Je jí osmnáct a může si konečně začít dělat, co chce. Jenže v jejím životě nikdy nic nebylo, není a zjevně ani nebude lehké.

Příběh o naději a nezdolnosti lidského ducha inspirovaný skutečným životním osudem jedné dívky se dočkal úspěšného divadelního zpracování na pražských Jatkách 78 v režii Viktora Tauše, který také natočil stejnojmenný celovečerní film, který bude mít premiéru 26. září.

Ikar, 200 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Kolektiv autorů: Útěky někam jinam

Jedenáct populárních českých autorek a autorů ve svých povídkách vypráví o hledání domova na vesnici i ve městě, o útěcích za sny a ideály či únicích před vlastními stíny a životními přehmaty – zkrátka o obtížné cestě za lepším životem, ať už jej hledají městští hrdinové na idealizovaném venkově, nebo vesničtí obyvatelé v anonymitě velkoměst.

Listen, 184 stran, 349 Kč

Foto: Listen

Obal knihy

Nisha J. Tuli: Výzva sluneční královny

Lor žije pod nadvládou krále Aurory už dvanáct let. Touží po jediném – pomstít se za všechna příkoří, která ji během té doby potkala, a za roky věznění. Kola osudu se roztáčejí a Lor se ocitá v sousedním království mezi devíti vyvolenými, které mají soutěžit o titul sluneční královny. Pokud se Lor podaří získat si srdce slunečního krále, získá nejen svobodu, ale konečně i kýženou odplatu. Jenomže Lor nemá ve výzvě sluneční královny co dělat a ostatní vyvolené to vědí.

Yoli, 368 stran, 399 Kč

Foto: Yoli

Obal knihy

RECENZE: Štifter skládá okázalé obrazy lidského zmaru

Knihy

Igor Rendič: Město zvané Řeka

Paulův návrat do rodného města je stejně málo radostný jako kdysi odjezd. Z Rijeky ho jako malého chlapce vyhnala před třiceti lety válka v bývalé Jugoslávii. Odjel s rodiči, nechal doma kamarády i prarodiče, teď ho však zpátky domů přivedla smutná zpráva: zemřela mu babička, jeho poslední pouto s domovem.

Dospělý Paul, který po těch letech stěží ovládá svůj mateřský jazyk, přijíždí do města zvaného řeka, do Rijeky, aby vyřídil babiččinu pozůstalost. Na místě ale zjistí, že po babičce zdědil něco mnohem podivnějšího než jen zanedbaný byt v centru přetékající spoustou zdánlivě zbytečných krámů.

Laser, 352 stran, 429 Kč

Foto: Laser

Obal knihy

David Goggins: Nic mě nezlomí

Dětství Davida Gogginse bylo noční můrou – chudoba, předsudky a fyzické týrání ho velmi poznamenaly. Díky sebekázni, psychické odolnosti a tvrdé práci se však Goggins proměnil z depresivního mladíka s nadváhou v ikonu amerických ozbrojených sil a jednoho z nejlepších světových vytrvalostních sportovců.

Jako jediný muž v historii absolvoval elitní výcvik příslušníka Navy SEAL, armádního rangera a taktického leteckého dispečera, dále vytvořil rekordy v mnoha vytrvalostních závodech.

Mimochodem, 384 stran, 399 Kč

Foto: Mimochodem

Obal knihy

Andy Riley: Akční týpek

Akční týpek je opravdový akční hrdina! Skáče z vrtulníků, rozbíjí lodě, běhá po vrcholcích jeřábů a vychází z budov těsně před výbuchem. Je to ten nejodvážnější týpek, jaký kdy existoval! Až na to, že se bojí pavouků. (Ale to nikdy nikomu neříkejte!) Když se v zábavním parku plném robotů stane neštěstí, musí zasáhnout. Koneckonců nikdo jiný není takový blázen, aby tam jen tak vešel a všechny zachránil! Pro čtenáře od 7 let.

Pikola, 144 stran, 279 Kč

Foto: Pikola

Obal knihy

RECENZE: Románový Milan Kundera, příkrý i vybájený

Knihy

Heather Webberová: Tajemství Kosí kavárny

Ve stínu alabamských hor leží městečko Wicklow. Právě sem se vrací Anna Kate, aby pohřbila svou milovanou babičku Zee, majitelku Kosí kavárny. Měl to být krátký výlet. Myslela si, že jen zavře kavárnu a vyřídí pozůstalost po babičce. Navzdory svému předsevzetí, že se vyhne navazování jakýchkoli vztahů a rozhodně nebude pátrat po otcově rodině, Anna Kate zjišťuje, že je k tomu svéráznému jižanskému městečku, odkud její matka před mnoha lety utekla, nevysvětlitelně přitahována.

Jota, 349 stran, 318 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Tereza Piskláková a rabín David Maxa: Mazal tov!

Kniha odpovídá čtenářům na otázky typu: Proč Židé pokládají na hroby kamínky a ne květiny? Proč má ukazovátko na tóru tvar lidské ruky? Proč podle židovské tradice dosahuje chlapec náboženské dospělosti ve třinácti letech a dívka ve dvanácti? Nebo proč při židovské svatbě nevěsta sedmkrát obchází ženicha a z jakého důvodu by měl ženich na konci obřadu rozdupnout skleničku?

Autor v ní hovoří o židovské tradici, vysvětluje její svátky a obřady, mluví o síle židovské kultury přecházet mezi starým a novým a udržovat obojí v rovnováze.

Práh, 160 stran, 402 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Tahir Hamut Izgil: Čekám, až si pro mě v noci přijdou

Publikace přináší příběh politické, společenské a kulturní destrukce vlasti Tahira Hamuta Izgila. Tahir je podle všeho jediným vůdčím ujgurským intelektuálem a spisovatelem, kterému se z Číny od začátku masových internací podařilo uprchnout. Jeho kniha bije na poplach, aby se svět probral a uvědomil si, jaká katastrofa se odehrává, a je to zároveň pocta jeho přátelům a ostatním Ujgurům, jejichž hlasy byly umlčeny.

Práh, 256 stran, 380 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

Tim Voors: Nesamota

Tim pět měsíců pěšky putoval po stezce Te Araroa Trail z mysu Cape Reinga až do přístavu Bluff. Nesamota zaznamenává Timova dobrodružství na každém kroku jeho cesty – dělí se s námi o útrapy způsobené odloučením od domova a rodiny, ale také o přínosy svého putování včetně přátelství s cizími lidmi, které cestou potkal. Kniha obsahuje množství fotografií a kreseb, jejichž autorem je on sám.

Práh, 24 stran, 409 Kč

Foto: Práh

Obal knihy

RECENZE: Shari Lapena sází jednu lež za druhou

Knihy

RECENZE: Encyklopedický, leč zábavný Franz Kafka

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám