Hlavní obsah

Nové knihy: Adams, Lindnord, Hlaváček či Kubíková

Když se dotknete něčí ješitnosti, můžete si za to vykoledovat řadu problémů, zvlášť když je dnes kdekdo skryt anonymitou v online prostoru. Právě to pocítila naplno hlavní hrdinka knihy Poslední slovo. Jiný druh umanutosti, té pozitivní, nám ukazuje dílo Nezlomní, ve kterém němá tvář putuje za člověkem v extrémních přírodních podmínkách mnoho kilometrů. Dále se v nabídce nadějeme jak klasického literárního jazyka v podání Williama Shakespeara, tak i brněnského mixu slangu, argotu, němčiny a jidiš, tedy hantecu, v podání borca ze štatlu Žanka Hlaváčka.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Karla Kubíková: Dům na konci ulice

Vdova a čerstvá důchodkyně Nina, která miluje literaturu a svého malého psa, žije poklidný život v domě po rodičích s bratrem Radkem, jemuž odmítá porozumět. Je matkou jediného syna, jenž už před lety odešel do Latinské Ameriky. S ním, jeho ženou a dcerou se vídá pouze přes Skype.

Život jí změní přistěhování nové rodiny do ulice. Sbližuje se s jejich dcerou Gábinou, ale neblaze na ni působí snaha Gábinina otce, majitele realitní společnosti, o koupi jejich domu. Nesoulad s bratrem ještě umocňuje jeho souhlas s prodejem.

Ikar, 288 stran, 329 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Michael Cunningham: Den

Román se soustředí na relativně malou, vzájemnými příbuzenskými a přátelskými vazbami spojenou skupinu postav. Především to jsou manželé Isabel a Dan a jejich děti; Isabelin bratr Robbie, Danův bratr Garth a jeho partnerka.

Zatímco se svět kolem nich mění, členové rodin procházejí bouřemi dospívání a stárnutí, zamilovanosti a rozchodů a učí se jít dál. A do životů už tak dost spletitých zasahuje covid se všemi svými důsledky: izolací, která problémy jen prohlubuje, všeobecnou nedůvěrou a hrozbou smrti.

Odeon, 304 stran, 399 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Taylor Adams: Poslední slovo

Emma Carpenterová se svým zlatým retrívrem hlídá starý dům na pláži. Její jediný kontakt s lidmi je tajemný starý soused Deek a (prostřednictvím SMS) majitelka domu Jules. Když si Emma přečte mizerný, ale děsivý hororový román od jistého H. G. Kanea a napíše mu jednohvězdičkovou recenzi, dostane se do online sporu se samotným autorem. Brzy poté se v noci v domě začnou dít znepokojující věci. To přece nemůže být náhoda. Že by ji spisovatel pronásledoval…?

Kalibr, 320 stran, 379 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Luca di Fulvio: Skrytý ráj

Alpská vesnice Borgo San Michele je obklopena majestátními horami. Tady se spojí osudy mladého muže jménem Daniele, který přišel na svět s mimořádným darem, a Susanny, která se narodila za dramatických okolností.

Píše se rok 1633, inkvizice pronásleduje každého, kdo zpochybní její učení. A také učence Galilea Galileiho, který rozkolísal církevní obraz světa mimořádným důkazem: středem univerza není Země, nýbrž Slunce. Strhující mise uvede do smrtelného nebezpečí také Susannu a Danieleho. Ale jsou lidé kolem nich vůbec připraveni na novou dobu?

Ikar, 440 stran, 499 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Kyjevská kavárna na Donbase s otevřenýma očima

Knihy

Mikael Lindnord: Nezlomní

Když závodíte 700 kilometrů skrz džungli a hory Ekvádoru, toulavý pes v patách je to poslední, co potřebujete. Přesně to se ale stane Mikaelu Lindnordovi, když jednoho dne hodí zbídačenému tulákovi masovou kuličku. Ať se s týmem snaží sebevíc, nemohou ho setřást – a Mikael si brzy uvědomí, že ani nechce. Příběh Arthura je strhujícím svědectvím o výjimečném poutu utvořeném v extrémních podmínkách a boji za záchranu jednoho psího života.

Knižní předloha stejnojmenného filmu (2024) s Markem Wahlbergem v hlavní roli, skutečný příběh o osudovém setkání sportovce a psa.

Universum, 304 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

Petr David, Vladimír Soukup: Jižní Morava známá i neznámá – Znojemsko a Pálava

Obsáhnout celou jižní Moravu v jednom svazku by bylo obtížné, proto jsme z tohoto kraje slunce a vína vybrali regiony Znojemsko a Pálava. Projdeme úžasný soubor hradů kolem Vranovské přehrady, odhalíme kdysi zapovězená místa podél někdejší železné opony a objevíme jedno z našich nejkrásnějších měst s unikátním a u nás nejrozsáhlejším podzemím. Navštívíme nezaměnitelnou Pálavu, tento nádherný kout přírody se světově proslulým Lednicko-valtickým areálem, jemuž vévodí lednický a valtický zámek.

Universum, 232 stran, 399 Kč

Foto: Universum

Obal knihy

William Shakespeare: Sonety

Je to až zázrak, co všechno se vejde do oné stísněné komůrky, která na šířku měří pouhých pět stop a na výšku čtrnáct řádků, když do ní vstoupí William Shakespeare. Přišel, jako skoro vždycky, k hotovému.

Převzal sonet tak, jak mu jej zanechali jeho předchůdci, včetně oné drobné úpravy, onoho rétorického ocásku, který mu vymyslel sir Thomas Wyatt a kterému se říká heroický kuplet, třebaže heroického na něm není vůbec nic. Spíše je to epigram či aforismus, zkrátka vypointovaná sentence, jakoby vypůjčená ze soudobých příruček rétoriky či dvorských manuálů dobrých mravů.

Vyšehrad, 104 stran, 349 Kč

Foto: Vyšehrad

Obal knihy

Antoine de Saint-Exupéry, Cyril Škarnétka, Francka Kubíkova: Malušenký princ

Malý princ a Slovácko? Ba! Malý princ se po Brně, Valašsku a Krkonoších vydává i na Slovácko! Kultovní kniha francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho byla přeložena do více než 350 jazyků a dialektů. Každý ji zná. Vášnivá sběratelka knižních vydání Malého prince Martina Dlabajová si dlouho lámala hlavu tím, jak něžný příběh převést také do svérázného Slovácka. V její práci jí pomohli překladatelé Cyril Škarnétka a Francka Kubíkova, ilustracemi knihu doprovodil malíř František Pavlica.

Jota,128 stran, 238 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Honza Žanek Hlaváček: Zdar jak sviňa 2 

Už podruhé se s námi ponoříte do úsměvného a fascinujícího světa slovních obratů, výrazů a hlášek populárního brněnského slangu. Nová sbírka kuriózních i zaběhlých rčení přináší další vhled do oceánu oblíbeného sociolektu. Nechte se inspirovat, a především pobavit druhým dílem knihy Zdar jak sviňa! Zasmějete se, a navíc zdokonalíte svoji komunikaci nejúžasnějšími frázemi v hantecu.

Jota, 288 stran, 278 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

Martina Merisi: Duše na cestách

Touha po objevování je stará jako lidstvo samo. Nutí nás sbalit batoh a vyrazit za dobrodružstvím. Ale co když je tím největším dobrodružstvím setkání s vlastní duší? Na pozadí dálkového treku GR 11 autorka vypráví příběh o síle dětských snů, o peripetiích z trailu i ze života, o přátelství, svobodě, horách, strachu, odvaze i lásce.

Jota, 408 stran, 478 Kč

Foto: Jota

Obal knihy

RECENZE: Dceřina kletba. Chytne a nepustí

Knihy

RECENZE: Z románu Manazuru dýchá japonský citový chlad

Knihy
Související témata:

Výběr článků

Načítám